Lietuva įsigijo kulkosvaidžių už 5 mln. eurų – Kas vyksta Kaune

Lietuva įsigijo kulkosvaidžių už 5 mln. eurų dalis jų teks VSAT, dalis – savanorių pajėgoms

BNS 2024/09/04 13:35
Kulkosvaidžiai / KAM nuotr.
Kulkosvaidžiai / KAM nuotr.

Gynybos resursų agentūra įsigijo kulkosvaidžių FN MINIMI už 5 mln. eurų, dalis jų bus skirta pasieniečiams, kita dalis bus perduota kariuomenės Krašto apsaugos savanorių pajėgoms.

Kaip trečiadienį pranešė Krašto apsaugos ministerija (KAM), agentūra sutartį su Belgijos ginklų gamintoju FN „Herstal“ S.A. pasirašė praėjusiais metais, tačiau dėl padidinto biudžeto gynybai sutarties įgyvendinimas įvyks anksčiau. Planuojama, kad kulkosvaidžiai bus pristatyti iki metų pabaigos.

Bendra VSAT skirtų kulkosvaidžių kaina – apie 3 mln. eurų.

„Sprendimas dalį kulkosvaidžių – 150 vienetų – perduoti Valstybinei sienos apsaugos tarnybai (VSAT) parodo, kad krašto gynyba yra mūsų visų reikalas. Tai politinės valios ir lyderystės ženklas, žymintis gerėjantį institucinį bendradarbiavimą“, – sako krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas.

Pasieniečiams trečiadienį taip pat perduota paskutinė partija NATO standartus atitinkančių automatinių ginklų G–36.

Pasak vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės, šiais įsigijimais ir ginklų perdavimais bus užbaigtas svarbus etapas siekiant aprūpinti pasienio pareigūnus šiuolaikiškais ir kokybiškais ginklais.

„Reaguodami į pasikeitusią geopolitinę situaciją ir galimas hibridines bei karines grėsmes, padarėme viską, kad užtikrintume tinkamą VSAT tarnybos aprūpinimą ir pareigūnų parengtį. Visi pasieniečiai jau apginkluoti NATO standartus atitinkančia ginkluote“, – teigia ministrė.

Anot ministerijos, į pasieniečių perginklavimą ir modernų aprūpinimą nuo 2022-ųjų investuota apie 10 mln. eurų.

Nebenaudojami Lietuvos pasieniečių automatiniai ginklai bus perduoti Ukrainos karinėms pajėgoms.

FN MINIMI kulkosvaidžiai yra modernesni ir lengvesni nei dabar kariuomenėje naudojamos sistemos KSP-58, FN MAG, MG3.

„Su naujaisiais kulkosvaidžiais Lietuvos kariai bus dar mobilesni, galės geriau atlikti užduotis. Be to, šį kulkosvaidį aptarnauti užtenka vieno kario, vietoj dviejų karių, kurie aptarnaudavo senesnio modelio kulkosvaidžius KSP-58“, – nurodo KAM.

Prie kulkosvaidžių MINIMI 7.62 galima pritvirtinti įvairius optinius prietaisus, kurie padidina taiklumą ir efektyvumą tamsiuoju paros metu. Nors Lietuva šio tipo kulkosvaidžius įsigijo pirmą kartą, jie yra plačiai naudojami NATO šalių – tai yra populiariausias Vakarų kariuomenių naudojamas 7,62×51 mm kalibro kulkosvaidis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA