Įspėjimas mėgstantiems žuvį: Lietuvoje registruotas retas susirgimas – difilobotriazė

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, šiemet Lietuvoje registruotas retas žuvinio kaspinuočio sukeltas susirgimas – difilobotriazė, kuri plinta per netinkamai apdorotą žuvį. Šia liga susirgo vyriškis, mėgstantis žvejoti. Epidemiologinio tyrimo metu nustatyta, kad karšius, lydekas, karpius jis žvejodavo Elektrėnų mariose ir šias žuvis vartojo nepakankamai termiškai apdorotas, dažniausiai sūdytas, vytintas.

ULAC duomenimis, per pastaruosius penkerius (2016-2019) metus iš viso buvo užregistruoti trys žuvinio kaspinuočio sukelti susirgimai. 2016 m. buvo užregistruoti du difilobotriazės atvejai vyrams Kaune, iš jų vienas – įvežtinis iš Didžiosios Britanijos, o 2017 m. – susirgimas užregistruotas Rokiškio rajone. Susirgimų šia liga neregistruota 2015, 2018 ir 2019 metais.

Pasak ULAC gydytojos epidemiologės Aušros Bartulienės, difilobotriazė tai lėtinė parazitinė liga, kurią sukelia žuvinis arba, dar kitaip vadinamas, platusis kaspinuotis Diphyllobothrium latum.

„Žmogus užsikrečia suvalgęs kaspinuočių lervomis užkrėstos žalios ar termiškai nepakankamai apdorotos žuvies. Žmogui plonajame žarnyne lervos prisitvirtina prie žarnos sienelės ir pradeda augti. Per 1–1,5 mėnesio kaspinuotis suauga ir žmogaus organizme gali gyventi iki 10 metų. Žmogus ar kitas užsikrėtęs žinduolis išskiria kaspinuočio kiaušinėlius į aplinką visą laiką, kol parazitas gyvena jo žarnyne“, – aiškino epidemiologė A.Bartulienė.

Difilobotriazė yra gamtinė židininė liga, kurios židiniai formuojasi arti upių ir ežerų. Ddifilobotriazė registruojama Šiaurės ir Pietų Amerikoje, Australijoje, Airijoje, Islandijoje, Grenlandijoje, Italijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Danijoje, Suomijoje, daug atvejų – Rusijoje. Lietuvoje šis susirgimas anksčiau pasitaikydavo Kuršių pamario, Nemuno deltos, Trakų rajono gyvenvietėse.

Sergantis žmogus kiekvieną dieną su išmatomis išskiria daugiau kaip milijoną kaspinuočių kiaušinėlių, kurie, nesilaikant higienos, užteršia aplinką.

Pagrindinė priemonė, apsauganti nuo užsikrėtimo, yra valgyti tik tinkamai termiškai apdorotą žuvį.

Pasak gydytojos A.Bartulienės, žuvį ir jos produktus namų sąlygomis reikia kepti ar virti ne trumpiau kaip 20 minučių, kad visos žuvies dalys pasiektų nemažiau kaip 56° C temperatūrą, kuri išsilaikytų nors 5 minutes.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA