Didžiausią Kaune „Autokaustos“ projektą baigti planuoja iki vasaros | Kas vyksta Kaune

Didžiausią Kaune „Autokaustos“ projektą baigti planuoja iki vasaros

R. Tenio nuotr.

Kol jau buvęs savivaldybės administracijos direktorius dienas leidžia belangėje, stambūs miesto projektai pagal visus įsipareigojimus juda pirmyn. Prie finišo artėja istorinio S. Dariaus ir S. Girėno stadiono rekonstrukcija – čia beliko apdailos darbai, ruošiamasi kloti veją ir lengvosios atletikos takelius. Rangovų skaičiavimu, darbai turėtų būti baigti iki vasaros, bet Lietuvos futbolo federacija (LFF) oficialų atidarymą regi vėliau. Savivaldybės neseniai išplatintame pranešime apie reikšmingą vizitą neužsiminta.

Stadiono rekonstrukcija, kurios metu objektas iš esmės perstatytas naujai, yra didžiausias visuomeninis Kaune vykdomas „Autokaustos“ projektas. Indeksuotos sutarties vertė, kartu su teniso aikštyno ir požeminės automobilių saugyklos statybomis, Registrų centro duomenimis, siekia kiek daugiau nei 39 mln. eurų.

Apsisukti ketina iki vasaros

Kaip sakė objektą naujienų portalui aprodęs „Autokaustos“ projekto vadovas Lauras Zakaras, šiuo metu daugiausia atliekami vidaus apdailos, fasado montavimo darbai. Pašnekovo vertinimu, objekto baigtumas – apie 85 proc., jeigu neiškils nenumatytų kliūčių, stadiono rekonstrukciją planuojama pabaigti iki vasaros.

Molingą žemę ten, kur bus tiesiami bėgimo takeliai, pakeitė asfaltas, viduryje – juodžemis. Po naujutėliu stogu sumontuota 15 tūkst. spartietiškų atlenkiamų kėdžių, kurių dalis ties viduriu bus skirta aršiausiems fanams ir specialiai apsaugota. To reikalauja UEFA reglamentas, o stadionas užbaigus darbus turėtų atitikti aukščiausią 4-ą kategoriją.

Banguojančio fasado apdailai iš pradžių planuota naudoti medį, bet galiausiai nuspręsta montuoti aliuminio elementus / „Citify“ nuotr.

Stadiono šiaurėje, už tribūnų paviršius paruoštas teniso kortams, po šiuo plotu įrengta požeminė automobilių stovėjimo aikštelė. Stadionas, pažymėjo L. Zakaras, turi tris įėjimus, pagrindinis – vakarinėje pusėje, abipus VIP tribūnos bus pakabintos dvi didžiulės švieslentės. Tiesa, „15min“ žiniomis, dar neaišku, jas montuos rangovas ar operatorius, nenuspręsta ir dėl vartų linijos technologijos.

Būsimoje futbolo aikštėje, kur galės vykti ir regbio rungtynės, išvedžiota 33 km šildymo vamzdelių, kuriais tekės glikolis, įrengta laistymo ir drenažo sistema. Natūralią veją kloti ketinama jau balandį, tam viskas paruošta.

Kai kurios atramos vos stovėjo

Stadioną apleidus turkams, pasak L. Zakaro, buvo šiokių tokių korekcijų, reikėjo perkloti dalį požeminių tinklų. Bene pagrindinis darbas, atliktas užsienio rangovų – naujos VIP tribūnos statybos, taip pat nugriauta dauguma senųjų konstrukcijų. Prieš laikinai sustojant rekonstrukcijai, stadiono ovalą žymėjo tik tribūnų atramų griaučiai.

Stadionas 2021-ųjų vasarį

„Pagal ankstesnį projektą šias atramas buvo numatyta palikti ir remontuoti. Padarius tyrimus, paaiškėjo, kad nepakanka laikančiosios galios, tad buvo nutarta viską daryti naujai – tai buvo esminis pakeitimas. Vienos atramos pamatai buvo visiškai suirę, konstrukcija ne laikė tribūnas, o praktiškai kybojo ant jų“, – prisiminė projekto vadovas.

Senojo pastato iš esmės neliko nieko, tik dalis pamatų ir tų pačių išmatavimų ovalo forma. Kultūros vertybių registro duomenimis, konkrečios detalės saugomos nėra – vertingąsias stadiono savybes sudaro tik tūrinė erdvinė kompozicija ir pirminė istorinė paskirtis. Vadinasi, užbaigus rekonstrukciją čia turės būti organizuojami masiniai sporto bei kiti renginiai.

UEFA skubėti nenusiteikusi

Dėl sveikintinų ambicijų rengti aukščiausio lygio varžybas, rekonstrukcijos progresą akylai stebi UEFA pareigūnai. Svarbus vizitas čia vyko kovo 17-ąją – pirmąkart šiemet apsilankė UEFA stadionų inspektorius Tero Auvinenas, teigiamai atsiliepęs apie objektą ir jo aplinką, bet datų neįvardijęs.

„Matome, kad stadione vis dar vyksta darbai, tad vertinimas ir atsakymai į klausimus bus pateikti po patikslintos projekto užbaigimo datos. <…> Esu įsitikinęs, kad šis stadionas bus vienas geresnių Baltijos šalyse, jame tilps 15 tūkstančių žiūrovų, tad jis bus vienas didžiausių ir moderniausių visame regione“, – UEFA ekspertą citavo LFF.

Futbolo stadiono statybos
Pagrindinės konstrukcijos jau stovi, bet atidarymo mačą planuoti dar anksti / R. Tenio nuotr.

LFF generalinio sekretoriaus Edgaro Stankevičiaus teigimu, dėl aštrios geopolitinės situacijos yra šiek tiek neužtikrintumo, bet stadione nuolat dirba apie 200 žmonių, o po apsilankymo praėjusių metų rudenį matyti akivaizdus progresas.

„Tikimės, kad rugsėjo mėnesį su nacionaline rinktine, su visa Lietuvos futbolo bendruomene galėsime atidaryti šį stadioną“, – juostelės kirpimą E. Stankevičius projektavo maždaug už pusmečio.

Kyšio šešėlis plano nepakeitė

L. Zakaras „Kas vyksta Kaune“ patikino, kad nepaisant Viliui Šiliauskui ir „Autokaustos“ direktoriui Juozui Kriaučiūnui pareikštų įtarimų korupcija, darbai vyksta kaip vykę, projektas bus įgyvendintas pagal sutartį.

Primename, kad Kauno apylinkės teismas kovo pradžioje leido suimti kyšininkavimu įtariamą V. Šiliauską. Prašymas suimti J. Kriaučiūną atmestas – „Autokaustos“ vadovui skirtas 50 tūkst. eurų užstatas ir intensyvi priežiūra.

„Įvertinus V. Šiliauskui pareikšto įtarimo pobūdį, galimos griežtos bausmės neišvengiamumą, įtariamojo bei jo šeimos išvykimo iš Lietuvos bei pasislėpimo galimybę, yra pakankamas pagrindas manyti, kad švelnesnės kardomosios priemonės įtariamajam nebus pakankamos, jog būtų užtikrintas jo dalyvavimas procese“, – argumentavo teismas.

Atliekant kratas J. Kriaučiūnui priklausančiose patalpose buvo rasta apie 400 tūkst. eurų, iš viso rasta ir paimta apie 600 tūkst. eurų. Teisėsaugos duomenimis, V. Šiliausko paimto kyšio suma galėjo siekti 140 tūkst. eurų. Kratos vyko apie 16 valandų, jose dalyvavo apie 10 Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnų, o pinigai buvo išskaidyti mažesnėmis sumomis ir kruopščiai paslėpti. Taip pat areštuota maždaug 170 buvusiam savivaldybės administracijos direktoriui priklausančių nekilnojamojo turto objektų.

100 sulaukęs, stovės dar tiek pat

Užbaigus rekonstrukciją S. Dariaus ir S. Girėno stadionas turėtų būti sertifikuotas 4-ai UEFA kategorijai. Dengtose tribūnose, kaip minėta, susės 15 tūkst. žiūrovų, o koncertų klausyti galės apie 30 tūkst. žmonių. Cokolinį aukštą numatyta atverti visuomenei – čia veiktų kavinė, sporto centras, bendradarbystės erdvė.

Beje, jau greit Ąžuolyne esantį stadioną bus galima dabinti ąžuolo vainiku. Pirmasis šalyje tokios paskirties statinys šioje vietoje įrengtas 1925 m., o statybų iniciatorius buvo Lietuvos fizinio lavinimosi sąjungos pirmininkas Steponas Darius. Stadione 1938 m. įvyko pirmoji Tautinė olimpiada, 1993 m. lankėsi popiežius Jonas Paulius II, vėliau rengtos Europos lengvosios atletikos, futbolo jaunimo pirmenybės.

Jono Pauliaus II susitikimas su jaunimu stadione / Kauno arkivyskupijos kurijos nuotr.

Į kultūros vertybių registrą stadionas kartu su Ąžuolyno sporto statinių kompleksu įtrauktas 2007 m. Paskutinįkart rekonstruotas 1998 m., atnaujinimų būta ir sovietmečiu bei tarpukario antroje pusėje. Kauniečiams gerai pažįstamą formą objektas įgijo po gelžbetoninės reinkarnacijos 1969-1979 m., naujose tribūnose susėsti galėjo 12 tūkst. sporto aistruolių.

Praktiškai nuo pamatų naujai perstatyto stadiono projektinis tarnavimo laikas, anot rangovo – 100 metų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA