Nuo „Vieningo Kauno“ vadovavimo miestui pradžios su „Autokausta“ sudaryta sutarčių už 218 mln. eurų – Kas vyksta Kaune

Nuo „Vieningo Kauno“ vadovavimo miestui pradžios su „Autokausta“ sudaryta sutarčių už 218 mln. eurų

Dominykas Biržietis, Mantas Slibinskas 2022/03/16 08:51

Kaip jau skelbta, praėjusį trečiadienį Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) agentai sulaikė Kauno miesto administracijos direktorių Vilių Šiliauską ir bendrovės „Autokausta“ direktorių Juozą Kriaučiūną, kuris įtariamas davęs 140 tūkst. eurų kyšį. Iš viso pas abu aukštas pareigas užimančius asmenis pareigūnai rado ir paėmė apie 600 tūkst. eurų grynųjų pinigų. Tuo metu „Kas vyksta Kaune“ suskaičiavo, kokia visų „Autokaustos“ laimėtų pirkimų vertė miestą valdant Kauno merui Visvaldui Matijošaičiui.

Didžiausią gabalą atsiriekė užpernai

Nuo Kauno mero V. Matijošaičio išrinkimo, minėtai bendrovei atiteko didieji Kauno statybų ir infrastruktūros projektai. Pagal Viešųjų pirkimų tarnybos sistemoje pateikiamus duomenis, nuo 2015 m. Kauno įmonei „Autokausta“ sekasi itin gerai – bendra su Kauno savivaldybe sudarytų sutarčių suma siekia beveik 218 mln. eurų.

Vien tik šiais metais pasirašytos itin didelės vertės darbų sutartys dėl gamybos ir pramonės paskirties pastato Europos prospekte rekonstravimo už 15 mln. eurų, pripučiamo futbolo kupolo įrengimo už 775 tūkst. eurų, M. Yčo gatvės remonto, verto 320 tūkst. eurų, konteinerių aikštelių statybos už 200 tūkst. eurų. 2022-aisiais savivaldybės administracija su „Autokausta“ jau spėjo sudaryti 16,5 mln. eurų vertės sutarčių.

Praėjusių metų paskutinė diena pažymėta viešojo pirkimo pergale už beveik 20 mln. eurų. Tuomet sudaryta sutartis dėl lengvosios atletikos maniežo Ąžuolyne statybos darbų. 2021-ieji „Autokaustai“ Kauno savivaldybės organizuotuose viešųjų pirkimų konkursuose buvo antri sėkmingiausi, pernai bendrovė su miestu sudarė sutarčių už 36,1 mln. eurų.

V. Matijošaičio komandai prieš septynerius metus atėjus į valdžią, bendros su „Autokausta“ pasirašytų sutarčių sumos svyravo tarp kelių ir keliasdešimties milijonų. 2015-aisiais įmonei už įvairius darbus miestas įsipareigojo sumokėti maždaug 21,1 mln. eurų, 2016 m. – 2,1 mln. eurų, 2017 m. – 17,5 mln. eurų, 2018 m. – 25 mln. eurų, 2019 m. – 20,8 mln. eurų, o 2020 m. – net 78,9 mln. eurų.

2015 m. brangiausi „Autokaustos“ atlikti darbai buvo gatvių remontas / Asociatyvi R. Tenio nuotr.

2016 m. „Autokausta“ sutvarkė autobusų stoties aplinką / R. Tenio nuotr.

Tuneliai po „Rail Baltica“ trasa / R. Tenio nuotr.

Laisvės alėjos rekonstrukcija / R. Tenio nuotr.

Ledo arenos statybos / R. Tenio nuotr.

S. Dariaus ir S. Girėno stadiono rekonstrukcija / „Kas vyksta Kaune“ nuotr.

Lengvosios atletikos maniežo statybos / Kaunas.lt nuotr.

Europos prospekte projektuojama pramonės paskirties pastato rekonstrukcija / „Citify“ nuotr.

Atiteko svarbiausi miesto vystomi projektai

Kaip skelbta ketvirtadienį, „Autokausta“ Kaune vykdo ne vieną stambų visuomeninį projektą – dalis jų jau užbaigta, kiti įgyvendinami šiuo metu ar dar tik pradedami. Turkų statybų bendrovei „Kayi Construction“ patyrus fiasko, vietos įmonei už 32 mln. eurų patikėta užbaigti S. Dariaus ir S. Girėno stadiono rekonstrukciją bei už 24,3 mln. eurų Nemuno saloje pastatyti muziejų „Mokslo sala“.

2021-ųjų gruodį taip pat pasirašyta 19,8 mln. eurų vertės lengvosios atletikos maniežo su automobilių saugykla Perkūno alėjoje statybų sutartis. 2022-ųjų kovą su „Autokausta“ sutarta už 15,3 mln. eurų statyti jau minėtą pramonės paskirties pastatą Europos prospekte, o 2019-ųjų rugsėjį už 14,3 mln. eurų patikėtos ledo arenos, kurį laiką tarnavusios kaip vakcinavimo centras, statybos.

2021 m. spalį „Autokausta“ su savivaldybe pasirašė 6,3 mln. eurų vertės daugiaaukštės automobilių saugyklos K. Donelaičio gatvėje statybų sutartį, o 2020 m. sausį įsipareigojo už 5,2 mln. eurų pastatyti naują pėsčiųjų tiltą į Nemuno salą.

Administracijos direktoriui – belangė

Kauno apylinkės teismas kovo 10 d. kyšininkavimu įtariamą V. Šiliauską leido suimti dešimčiai parų, prašymą suimti J. Kriaučiūną teismas atmetė – „Autokaustos“ direktoriui skirtas 50 tūkst. eurų užstatas ir intensyvi priežiūra.

„Teismas mano, kad įvertinus V. Šiliauskui pareikšto įtarimo pobūdį, galimos griežtos bausmės neišvengiamumą, įtariamojo bei jo šeimos išvykimo iš Lietuvos bei pasislėpimo galimybę, yra pakankamas pagrindas manyti, kad švelnesnės kardomosios priemonės įtariamajam nebus pakankamos, jog būtų galima užtikrinti jo dalyvavimą procese“, – praėjusią savaitę aiškino teismas. Teisėsaugos duomenimis, penktadienio rytą V. Šiliauskas su šeima turėjo išvykti į Tenerifę ir nebuvo įsigijęs bilieto atgal.

Primename, kad atliekant kratas J. Kriaučiūnui priklausančiose patalpose, buvo rasta apie 400 tūkst. eurų, iš viso rasta ir paimta apie 600 tūkst. eurų. Pagal teisėsaugos pateikiamus duomenis, kad V. Šiliausko paimto kyšio suma galėjo siekti 140 tūkst. eurų. Kratos vyko apie 16 valandų, jose dalyvavo apie 10 STT pareigūnų, o pinigai buvo išskaidyti mažesnėmis sumomis ir kruopščiai paslėpti.

Tuo metu V. Matijošaitis praėjusį ketvirtadienį surengtoje specialioje spaudos konferencijoje tikino, jog kaltinimai administracijos vadovui buvo netikėti, V. Šiliauskas jau pašalintas iš „Vieningo Kauno“ gretų ir žadama, kad bus atleistas iš pareigų artimiausiame tarybos posėdyje.

„Man šis įvykis – tiek man, tiek šalia sėdintiems vicemerams, yra kaip kruša, ledų griūtis iš giedro dangaus. Nesitikėjome, pasitikėjome. Šiai dienai – smerkiame“, – spaudos konferencijoje sakė meras.

Pasak V. Matijošaičio, nėra įtarimų, jog viešieji pirkimai mieste galėjo būti vykdomi neskaidriai. „Bendrovėje dirba virš 700 darbuotojų, tai yra rimta ir miestui labai reikšminga organizacija. O finansinių dalykų su mūsų direktoriumi ir jų direktoriumi – aš neįsivaizdavau, kad taip gali būti“, – kalbėjo Kauno meras.

Įmonę valdo keturi asmenys

STT tyrime minimas J. Kriaučiūnas, kuris Kauno apylinkės teisme praėjusį ketvirtadienį nuo žurnalistų kamerų slėpėsi po gobtuvu, yra ne tik „Autokaustos“ direktorius, bet ir vadovauja dukterinėms įmonėms „Autokausta ranga“ bei „Autokausta keliai“.

Registrų centro duomenimis, UAB „Autokausta“ akcijas valdo keturi asmenys: tai jau minėtas įmonės direktorius J. Kriaučiūnas, Ąžuolas Volkas, Tomas Januška ir Nerijus Sakalauskas, valdantys po 15 proc. įmonės akcijų. Per UAB „Nova group“ valdomos dar 40 proc. įmonės akcijų, o „Nova group“ lygiomis dalimis valdo J. Kriaučiūnas, Ą. Volkas, T. Januška ir N. Sakalauskas.

„Autokausta“ per 2020 m. gavo beveik 59 mln. eurų pajamų, įmonės grynasis pelnas – 1,3 mln. eurų.

„Autokausta keliai“ apyvarta pagal Registrų centrui pateiktus duomenis 2020 m. siekė 11,7 mln. eurų, „Autokausta ranga“ tuo pačiu laikotarpiu – 1,5 mln. eurų.

Dėl korupcijos skandalo prašo valstybės institucijų įsitraukimo

Reaguodama į precedento Lietuvoje neturintį korupcijos skandalą Kauno savivaldybėje, opozicinė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcija prašo Viešųjų pirkimų tarnybos, Konkurencijos tarybos bei Seimo Antikorupcijos komisijos įsitraukimo. Konservatoriai siekia, kad atsakingos institucijos įvertintų savivaldybėje vykdomus viešųjų pirkimų procesus, konkurencinę aplinką bei imtųsi priemonių tolesniam korupcijos apraiškų užkardymui. Opozicinės TS-LKD frakcijos atstovų nuomone, ilgalaikis bendrovės „Autokausta“ dominavimas Kauno savivaldybės organizuojamuose viešuosiuose pirkimuose kelia daug klausimų dėl sisteminių problemų buvimo.

TS-LKD atstovai pasigenda aktyvaus Kauno savivaldybės veikimo siekiant užkardyti korupcijos apraiškas savivaldybėje, todėl prašo atsakingų institucijų įsitraukimo.

„Didžiausio korupcijos skandalo fone nuskambėję miesto mero Visvaldo Matijošaičio teiginiai, kad savivaldybė neranda ką tobulinti viešųjų pirkimų srityje, tiesiog pribloškė. Susidaro įspūdis, kad meras su savo vieninga komanda neplanuoja imtis jokių veiksmų, kad tokie skandalai Kaune nepasikartotų. Dėl šios priežasties prašome atsakingų valstybės institucijų įsitraukimo, padedant miesto savivaldybei identifikuoti ir spręsti galimas sistemines problemas. Jokia paslaptis, kad „Autokausta“ jau ilgą laiką laimi didžiulius užsakymus Kauno savivaldybės organizuojamuose pirkimuose“, – sakė TS-LKD frakcijos Kauno miesto savivaldybės taryboje seniūnas Paulius Lukševičius.

Opoziciniai konservatoriai praėjusią savaitę pareikalavo atleisti iš pareigų Kauno savivaldybės administracijos direktorių Vilių Šiliauską, o miesto merą Visvaldą Matijošaitį ir vicemerus Andrių Palionį bei Mantą Jurgutį atsistatydinti. TS-LKD frakcija taip pat siūlo Kauno taryboje sudaryti specialią komisiją, kuri ištirtų visus Kauno miesto savivaldybės sandorius sudarytus su bendrove „Autokausta“ nuo pirmosios V. Matijošaičio kadencijos pradžios.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA