Kaune pradeda veikti Ukrainos pabėgėlių centras: 95 proc. – moterys ir vaikai | Kas vyksta Kaune

Kaune pradeda veikti Ukrainos pabėgėlių centras: 95 proc. – moterys ir vaikai

R. Tenio nuotr.

Trečiadienį Kauno kultūros centre (Vytauto pr. 79) atidarytas pabėgėlių registracijos ir paskirstymo centras, kuriame bus teikiamos visos socialinės paslaugos dėl karo tėvynėje prieglobsčio ieškantiems ukrainiečiams. Migracijos departamentas pabėgėlius registruoti čia pradės rytoj, bet patalpose jau dirba savanoriai, kurie teikia Ukrainos piliečiams informaciją ir rūpinasi baziniais poreikis.

Per kelias dienas įrengtame centre bus galima apsistoti trims paroms, tuo metu savivaldybė nuolat ieško naujų apgyvendinimo vietų – teigiama, kad šiuo metu procesas vyksta sklandžiai, yra pakankamai būstų, tinkamų oriai apgyvendinti nuo karo bėgančius žmones.

Į vieną kumštį susigniaužė institucijos ir nevyriausybinės organizacijos

Kaip trečiadienio popietę Kauno kultūros centre pristatė savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro vadovas Paulius Keras, čia bus teikiamas laikinas apgyvendinimas, pirmosios socialinės paslaugos kiekvienam atvykusiam, poliklinikos darbuotojai teiks informaciją apie sveikatos priežiūrą mieste, bus rūpinamasi vaikų švietimu, suaugusiųjų įdarbinimu.

„Svarbiausias dalykas – atvykusiųjų registracija Migracijos departamento sistemoje. Čia yra keli aukštai: registracijos zona, laukimo salė, maitinimo zona, trys miegamosios zonos, kuriose iki 72 valandoms gali apsistoti 100 žmonių“, – vardijo P. Keras.

Anot jo, dirbti pabėgėlių registracijos centre jau pradėjo minėtos įstaigos, taip pat dirba Raudonasis Kryžius, „Caritas“, „Gelbėkit vaikus“, „Maisto bankas“, begalė miesto savanorių, norinčių prisidėti padedant atvykėliams. Migracijos departamentas čia dirbti pradeda nuo ketvirtadienio ryto.

Savivaldybės atstovas pridūrė, kad patalpas šiandien išbandė žmogus neįgaliojo vežimėlyje, visos zonos, kur teikiamos paslaugos migrantams, esą pasiekiamos keltuvais. Per pasiruošimui turėtą laiką viskas išspręsta optimaliai ir sudarytos sąlygos centre lankytis neįgaliesiems.

Jau gali būti atvykę apie 1000 ukrainiečių

P. Kero teigimu, sunku įvardyti maksimalų pabėgėlių skaičių, kurį įmanoma priimti Kaune – viskas priklausys nuo srauto. Didžiosios dalies, kurie apsistoję pas draugus, pažįstamus, gimines ir neužsiregistravę Migracijos departamente, šiuo metu savivaldybė nemato.

„Mano žiniomis, registruota apie 500. Vien šiandien centre jau apsilankė apie 500 pabėgėlių ir užpildė anketas, nors tikroji Migracijos departamento veikla prasidės rytoj. Tikėtina, kad šiuo metu Kaune yra daugiau kaip 1000 atvykusių ukrainiečių, apgyvendinimo vietų turime apie 1500, kurių dalis jau užimta. Ruošiame naujas patalpas ir priklausomai nuo atvykimo galime priimti daugiau, vietų kasdien stengiamės didinti“, – kalbėjo savivaldybės atstovas.

Apie pusę minėtų patalpų sudaro gyventojų pasiūlytos vietos, apie 30 – savivaldybės valdomi butai, taip pat patalpos Kulautuvoje, kur telpa apie 300 žmonių, įveiklintas vienas neveikiantis viešbutis, kur gali būti apgyvendinama dar 150-200 žmonių. Taip pat numatyta panaudoti specializuotų įstaigų, kaip vaikų gerovės centras „Pastogė“, patalpas, kur susidaro dar apie 150 vietų.

„Centrai pradėjo veikti tokiu eiliškumu kaip paskirstė Vidaus reikalų ministerija (VRM). Pirmomis dienomis pabėgėliai buvo kurdinami pasienyje, sostinėje, prieš kelias dienas suderinome su VRM, kad reikalinga ir Kaune, per 3-4 dienas tos patalpos buvo paruoštos“, – paklaustas, kodėl toks centras darbą pradeda tik dabar, aiškino P. Keras.

Rūpinsis vaikų ugdymu ir tėvų darbu

„Kol kas visiems, kurie kreipiasi, parūpintas gyvenamasis plotas, bemaž 200 vaikų jau mokosi miesto mokyklose, per kelias savaites tai geras rezultatas. Kiekvienam atvykusiajam priskiriamas socialinis darbuotojas, kuris rūpinasi visais poreikiais. Manau, šiuo metu su iššūkiais susitvarkome ir ruošiamės didesniam pabėgėlių skaičiui“, – įvertino Ekstremalių situacijų operacijų centro vadovas.

Pagrindiniai dalykai, kurių reikia ukrainiečiams – darbas, švietimas (mokyklinis ugdymas), gyvenamasis plotas, finansinė parama ar parama maistu prieš įsikuriant. Kai kurie žmonės atvyksta neturėdami absoliučiai jokio turto, tad jiems reikalinga visokeriopa pagalba. Kol kas viskas finansuojama iš savivaldybės biudžeto, taip pat prisideda Raudonasis Kryžius, „Maisto bankas“ laikinai apsistojančius pamaitina, visos institucijos prisideda žmogiškaisiais ištekliais.

Savivaldybė trečiadienį paskelbė, kad Kaune jau prisiglaudė, 500 vaikų ukrainiečių vaikų, 257 iš jų paskirstyti Kauno ugdymo įstaigose – mokyklose ir darželiuose. Kitiems planuojamos nuotolinės pamokos internetu tiesiogiai iš Ukrainos. Artimiausiame posėdyje kitą antradienį Kauno miesto taryba priims sprendimus dėl sporto mokyklų, teatrų, kultūros centrų, muziejų ir bibliotekų atvėrimo Ukrainos vaikams.

P. Keras pažymėjo esant ir nemažai pabėgėliams potencialiai patrauklių darbo vietų, savivaldybė bendrauja su pramonininkais, darbdaviais, tiesiogiai kreipiasi organizacijos ir dalis ukrainiečių jau yra įsidarbinę.

Į specialią Kauno savivaldybės atidarytą sąskaitą (LT594010042500388593, daugiau informacijos čia) nuo kovo pradžios įplaukė virš 15 tūkst. eurų, visus pinigus planuojama panaudoti tvarsliavos įsigijimui ir siuntimui į Ukrainą. Už kauniečių pinigus nupirkta tvarsliava keliaus į Kauno miestą-partnerį Charkivą.

Rimtį užtikrins apsauga

Pabėgėlių centro koordinatorius, Policijos departamento pareigūnas Darius Norkaitis pastebėjo, kad didelis iššūkis per trumpą laiką buvo įrengti patalpas, surinkti komandą veiklai vykdyti, prie kurios jungėsi Raudonojo Kryžiaus, „Gelbėkit vaikus“, „Maisto banko“ savanoriai.

„Itin greitai padaryti dideli darbai, su savivaldos pagalba pasiekėme tai, ką pasiekėme. Naktį čia budės apsauga, dirbs Raudonojo Kryžiaus savanoriai, reikės prižiūrėti viešąją tvarką. Pirmieji žmonės atvažiavo, bet viskas ramu, incidentų neturime. Kitų miestu patirtis rodo, kad visko pasitaiko“, – kalbėjo D. Norkaitis, bet plačiau nedetalizavo.

Pareigūno duomenimis, didžioji dalis į Kauną atvykstančių ukrainiečių – moterys ir vaikai, sudarantys apie 95 proc. pabėgėlių, ir tik pavieniai vyrai. Šiąnakt nakvojo keli žmonės, jiems surastas būstas ir išvyko.

„Gauname informaciją iš „Stiprūs kartu“ apie iš Lenkijos važiuojančius autobusus, dalijamės ja ir sprendžiame, kur apnakvindinti. Dažniausiai tokia informacija mus pasiekia vakare ir tuomet priimami sprendimai“, – paaiškino D. Norkaitis.

Pasiekus 2,5 tūkst. aktyvuotų masinio apgyvendinimo vietas

P. Keras tvirtino nenorintis spekuliuoti skaičiais, mat sprendimai bus daromi pagal būsimą srautą.

„Kolektyvinės saugos pastatai esant reikalui galėtų būti įveikkinti, bet šiuo metu stengiamės užtikrinti orias ir patogias apgyvendinimo sąlygas. Kaip minėjau, esame parengę apie 1500 vietų, kurių panaudota apie pusę“, – sakė savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro vadovas.

Taip pat įrenginėjama daugiau būstų – savivaldybė gali surinkti apie 2-2,5 tūkst. vietų pabėgėliams apgyvendinti pakankamai patogiai, o toliau būtų naudojamos mokyklos, kiti dideli visuomeniniai pastatai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA