Vaikai iš karštų Ukrainos taškų rado prieglobstį Kauno rajone: įsikurs keli šimtai | Kas vyksta Kaune

Vaikai iš karštų Ukrainos taškų rado prieglobstį Kauno rajone: įsikurs keli šimtai

delfi.lt / Nerijus Povilaitis 2022/03/11 18:39

Kulautuvos miestelis Kauno rajone taps viena didžiausių iš karo draskomos Ukrainos gelbėjamų vaikų susitelkimo vietų. Buvusioje Kulautuvos vaikų tuberkuliozės ligoninėje planuojama apgyvendinti apie tris šimtus iš karo zonos evakuojamų vaikų, virš devyniasdešimt jų kartu su dešimtimi lydinčių suaugusiųjų čia jau apsistojo. Kauno savivaldybė nurodo, kad tai Rusijos kariuomenės intensyviai apšaudomo Vinycios miesto globos namų auklėtiniai.

2018 metais uždarytos Kulautuvos vaikų tuberkuliozės ligoninės – sanatorijos pastatuose kuriasi pabėgėliai iš Ukrainos. Kauno savivaldybė, kuriai priklauso patalpos nusprendė čia apgyvendinti iš karo apimtos Ukrainos evakuojamus vaikus.

Planuojama, kad čia galės gyventi bei mokytis apie 300 vaikų. Savaitės pabaigoje į Kulautuvą atvyko pirmieji pabėgėliai – virš devynių dešimčių Vinycios globos namų ugdytinių bei apie dešimt darbuotojų.

Prieš atvykstant pirmiesiems pabėgėliams buvusiose ligoninės patalpose dirbo nemažos savanorių bei komunalinių tarnybų darbuotojų pajėgos, prisidėjo ir vietos bendruomenė.

Patalpos, kuriose jau apsigyveno evakuotų globos namų auklėtiniai nebuvo apleistos. Buvusioje ligoninėje per pirmąją COVID-19 pandemijos bangą planuota apgyvendinti tuos ligonius, kurie neturi sąlygų izoliuotis, tad Kauno savivaldybė buvo pasirūpinusi remontu.

Buvusioje ligoninėje apgyvendinti vaikai čia pat ir mokysis. Sporto salė bei klasės jau buvo įrengtos anksčiau, jose mokėsi mažieji pacientai.

Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Eglė Andriuškienė portalui „Delfi“ sakė, kad pagalbą iš Ukrainos atvykstantiems vaikams suteiks A. Puškino gimnazijos pedagogai, kasdien po pietų vyksiantys į Kulautuvą.

Planuojama pasitelkti ir Ukrainoje mokytojais dirbusius pabėgėlius, juos įdarbinti švietimo įstaigose, kurias jau papildo vaikai iš karo draskomos šalies.

Tačiau šiuo metu įstatymai neleidžia ukrainiečių pedagogų įdarbinti mokytojais, nes vienas reikalavimų – mokėti lietuvių kalbą. Kol ieškoma politinio sprendimo, švietimo įstaigos rado išeitį – ukrainiečius mokytojus rengiamasi įdarbinti ne mokytojais, bet jų padėjėjais, nes šiam darbui nebūtina mokėti valstybinę kalbą.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA