Kauno antstolius bauginę antkapiai sugrąžinti į savo vietas | Kas vyksta Kaune

Kauno antstolius bauginę antkapiai sugrąžinti į savo vietas

„Rytų fronto“ nuotr.

Gegužės viduryje prie Kaune įsikūrusių antstolių kontorų buvo aptiktas netikėtas radinys, įėjimai į kontoras buvo paženklinti kryžiais. Netrukus prie antkapių nagus prikišęs ir antstolių bauginimu įtariamas kaunietis buvo sulaikytas, o antkapių likimas kurį laiką liko neaiškus. Tačiau dar visai neseniai, karo ir istorijos klubo „Rytų frontas“ nariai, vyriškio iš kapinių iškastus ir į Kauną atvežtus kareivių paminklus grąžino į savo vietas.

[galerija kiek=”16″]

Gegužės 17 dieną Kauno pareigūnai sulaukė penkių pranešimų, kad prie Kauno centre esančių pastatų durų palikti antkapiai-kryžiai. Patikslinus aplinkybes, netrukus buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl trukdymo teisėjo, prokuroro, ikiteisminio tyrimo pareigūno, advokato ar antstolio veiklai.

Sekančią dieną, po intensyvių ikiteisminio tyrimo veikų, buvo sulaikytas teisėsaugos pareigūnams žinomas vyras, kuris galėjo įvykdyti šią nusikalstamą veiką.

Demonstracijai panaudoti kryžiai buvo nugvelbti iš Pirmojo pasaulinio karo vokiečių kapų. Tąkart tyrimą kontroliuojantis Kauno apylinkės prokuratūros 2-ojo skyriaus prokuroras Juozas Bagdonavičius naujienų agentūrai BNS sakė, kad, pirminiais duomenimis, antkapiai galėjo būti pavogti iš Kybartuose esančių Pirmojo pasaulinio karo metų vokiečių kareivių kapinių.

„Informacija dar tikslinama, bet, pirminiais duomenimis, antkapiai yra iš Vilkaviškio rajone, Kybartuose, esančių Pirmojo pasaulio karo metų vokiečių kareivių kapinių“, – teigė prokuroras.

[susije_video kurie=””]

Antkapių „kelionių“ istorijos pabaiga

Antkapiai, kaip įkalčiai ir daiktiniai įrodymai, beveik mėnesį pragulėjo Kauno policijos nuovadoje. Tačiau Lietuvos karo istorijos ir rekonstrukcijos klubo „Rytų frontas“ dėka antkapiai buvo perimti iš policijos. Klubo nariai suorganizavo jų pervežimą į ten, kur jų vieta – senąsias Alvito-Kiršių kaimų kapines.

„Prieš dvi savaites iš Kauno tyrėjų perėmėme betoninius antkapius, kareivių kryžius-paminklus, kurie buvo sustatyti prie antstolių kontorų. Nuvežėme viską į senąsias kapines, Kiršių-Alvito kaimų ribose“, – naujienų portalui „Kas vyksta Kaune“ pasakojo klubo „Rytų frontas“ nariai.

Pasak jų, atvykus į kapines buvo rastos išmėtytos betoninių paminklų dalys, iškasinėtos ir pusiau užkastos kapų duobės. „Suradome duobes iš kurių buvo iškasti ir į Kauną atvežti antkapiai“, – pasakojo klubo nariai.

Pagal turimas, prieš keliolika metų darytas, fotografijas buvo nustatyta tiksli kiekvieno antkapio vieta. „Tvarkydami radome dar kelių paminklų liekanas – sudaužytus kryžius su užrašais apie ten palaidotus nežinomus carinės Rusijos kareivius iš „100-tojo Ostrovskio pėstininkų pulko“ bei „73-čio Krymo pėstininkų pulko“ (jie iki tol buvo nežinomi) ir tris paminklus nudaužytom viršūnėm, kurie buvo numesti į mišką už kapinių ribos“, – pasakojo geradariai.

Pasak „Rytų fronto“, visi paminklai buvo sustatyti į vieną eilę taip, kaip ir buvo prieš juos iškasant. „Už jų, vienoje eilėje, sustatėme rastus paminklų likučius. Paminklus nuvalėme nuo samanų, žemių ir purvo liekanų.“

Apie antkapių grąžinimą informuotas Kultūros paveldo departamentas ir „Kultūros vertybių globos tarnyba“, kuri kuruoja Pirmojo ir Antrojo pasaulinio karo karių kapinių priežiūrą ir tvarkybą.

Viena iš Lietuvos karo istorijos ir rekonstrukcijos klubo „Rytų frontas“ veiklų, tai savanoriška Pirmojo pasaulinio karo kapinių tvarkyba ir priežiūra. „Mes nuolat rengiame ekspedicijas Lietuvoje, lankome žinomas ir ieškome nežinomų bei apleistų Pirmojo pasaulinio karo kareivių kapinių.

Kapines dokumentuojame, nurašome informaciją nuo išlikusių paminklų ir sutikriname su išlikusia Vokietijos archyvų medžiaga bei sutvarkome. Sudarome Lietuvos teritorijoje žuvusių Kaizerinės Vokietijos, Carinės Rusijos karių sąrašą“, – apie klubo veiklą pasakojo nariai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA