Link Lietuvos artėja ciklonas: liepa prasidės orų permainomis – Kas vyksta Kaune

Link Lietuvos artėja ciklonas: liepa prasidės orų permainomis

tv3.lt 2024/06/30 15:22
Asociatyvi / Kas vyksta Kaune nuotr.
Asociatyvi / Kas vyksta Kaune nuotr.
Asociatyvi / Kas vyksta Kaune nuotr.
Asociatyvi / Kas vyksta Kaune nuotr.

Sinoptikė Elvyra Latvėnaitė pateikia naujausią orų prognozę. Dabartiniais duomenimis, jau pirmadienį Lietuvą pasieks ciklonas Annelie, dėl kurio sulauksime lietaus su perkūnija. Likusią savaitės dalį taip pat numatomi gaivesni, drėgnesni orai.

„Pirmadienį mus pasieks naujas, ant banguoto atmosferos fronto užsisukęs ciklonas, vardu Annelie. Greitai, per Baltijos jūrą į šiaurės rytus keliaus, bet jo atmosferos frontų debesys gali per Lietuvą gana triukšmingai, su lietučiu ir perkūnija pralėkti, vienus daugiau, kitus mažiau palaistyti. Antradienį, netoli Lietuvos dar vienas ciklonas keliaus, lietaus debesimis naktį rytinius, dieną jau daug ką užkabins, bet stipresnė perkūnija turėtų tik naktį būti. Ir pirmadienį ir antradienį Lietuva bus padalinta į kaistančią rytinę, ir jau vėsesnę vakarinę puses“, – praneša E. Latvėnaitė.

Dabartiniais duomenimis, likusią savaitės dalį bus kiek vėsiau, lietaus irgi sulauksime, net ir kitą savaitgalį.

Orų prognozė savaitei

Pirmadienį, liepos 1 d., su trankia perkūnija palis-naktį vakariniuose rajonuose, rytą ir pietinius rajonus su perkūnija laistys, dieną su perkūnija palis daugiausia pietiniuose, pietrytiniuose, rytiniuose rajonuose. Vėjas naktį pietryčių, rytą vakariniuose rajonuose pietvakarių, dieną vakarų 7-12 m/s, gūsiai iki 15 m/s, per perkūniją gūsiai iki 18-20 m/s, naktį stipresni pajūryje. Naktį 17-22°C, dieną vakariniuose rajonuose 18-22°C, vidurio Lietuvoje 23-26°C, rytiniuose, šiaurės rytiniuose rajonuose 27-32°C.

Antradienį, liepos 2 d., su perkūnija palis, naktį daugiausia pietiniuose, rytiniuose ir šiaurės rytiniuose rajonuose. Vėjas naktį nepastovus 4-8 m/s, dieną šiaurės vakarų 6-11 m/s, pajūryje 8-13 m/s. Naktį 12-17°C, vėsiausia vakariniuose, šiaurės vakariniuose rajonuose, dieną 20-25°C, vėsiausia pajūryje apie 17-19°C.

Trečiadienį, liepos 3 d., trumpai, ramiaipalis, daugiausia dieną. Vėjas vakarų, pietvakarių naktį 3-6 m/s, dieną 5-10 m/s. Naktį 11-13°C, pajūryje 14-16°C, dieną 19-23°C, vėsiausia vakariniam pakraštuke ir pajūryje.

Ketvirtadienį, liepos 4 d., palis, daugiausia dieną. Vėjas vakarinių krypčių 3-6 m/s, dieną 5-10m/s. Naktį 10-13°C, pajūryje 14-16°C, dieną 22-26°C, vakariniuose, šiaurės vakariniuose rajonuose 19-21°C.

Penktadienį, liepos 5 d., protarpiais nedidelis, ramus lietus nulis. Vėjas naktį pietų, pietryčių 4-8 m/s, dieną vakarinių krypčių naktį 5-10m/s, pajūryje 7-12m/s. Naktį 11-14°C, šilčiausia pietvakariniuose, pietiniuose rajonuose 15-18°C, dieną 20-25°C, pajūryje 17-19°C.

Šeštadienį, liepos 6 d., gali truputį trumpai palyti. Vėjas naktį nepastovus 4-8 m/s, dieną vakarų, pietvakarių 6-11 m/s, pajūryje 8-13 m/s. Naktį 11-14°C, dieną 21-24°C, pajūryje 18-20°C.

Sekmadienio, liepos 7-osios, naktį nedidelis lietus nulis, dieną gali gausokai palyti, net ir perkūnija silpnai sudundės. Vėjas vakarinių krypčių 5-10 m/s, dieną pajūryje 7-12 m/s. Naktį 10-13°C, pajūryje 14-16°C, dieną 19-24°C.

Kokios liepos tikėtis?

Europos vidutinės trukmės prognozių centras liepos mėnesį prognozuoja maždaug 1 laipsniu šiltesnį už normą. Numatoma, kad dvi savaitės liepos pradžioje bus drėgnesnės, o kitos dvi– sausesnės.

„Kitaip tariant, nieko labai stebuklingo nesimato. Turėsime gražią lietuvišką vasarą“, – teigia sinoptikas Naglis Šulija. „Ūkininkams teks prisiminti, kaip šieną džiovinti“, – priduria sinoptikas. Bet nebus bėdų su grybais.

Bendrai, liepą sulauksime nemažai saulės, bet aplink besisukiojantys ciklonai atneš ir lietaus. „Matyt, kad bus šilumos ir drėgmės derinys. Vadinasi, ciklonai visą laiką bus kažkur netoliese, tai reiškia, kad oro srautas eis iš vakarų, pietvakarių“, – paaiškina sinoptikas.

Jeigu prognozės pasitvirtins, anot N. Šulijos, rudens pradžioje, tikėtinas meteorologinės vasaros tęsinys – bus šilti ir saulėti orai.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA