Užbaigtas rezonansinis ikiteisminis tyrimas dėl kovotojo R. Morkevičiaus nužudymo – byla perduota teismui – Kas vyksta Kaune

Užbaigtas rezonansinis ikiteisminis tyrimas dėl kovotojo R. Morkevičiaus nužudymo – byla perduota teismui kaltinimai pareikšti Estijos piliečiui I. Arakui

Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai ir Lietuvos Respublikos Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorai užbaigė rezonansinį ikiteisminį tyrimą dėl 2016 m. Kaune įvykdyto Remigijaus Morkevičiaus nužudymo ir pasikėsinimo nužudyti G. Z., bei perdavė baudžiamąją bylą su kaltinamuoju aktu Kauno apygardos teismui.

Kaltinimai šioje byloje pareikšti Estijos Respublikos piliečiui Imre Arakas, rašoma Lietuvos kriminalinės policijos biuro ir Generalinės prokuratūros pranešimas žiniasklaidai.

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas po 2016 m. liepos 22 d. naktį įvykdyto pasikėsinimo nužudyti G. Z.. Į nukentėjusįjį tąsyk buvo šauta iš šaunamojo ginklo su duslintuvu, tačiau jis išgyveno greitosios medicinos pagalbos medikams suteikus neatidėliotiną pagalbą.

Tų pačių metų gruodžio 21 d. Kaune prie savo namų šūviais iš automatinio šaunamojo ginklo buvo nužudytas visuomenėje visuomenėje gerai žinomas kovos menų sportininkas R. Morkevičius. Tiriant abu šiuos nusikaltimus buvo įtarta, kad jų vykdytojas gali būti ne kartą teistas Estijos Respublikos pilietis Imre Arakas.

Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnams ir Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorams atlikus itin sudėtingą, didelio profesionalumo, kruopštumo ir kantrybės pareikalavusį darbą, buvo atkurta tiksli nusikaltimų padarymo eiga, identifikuotas ir sulaikytas jais įtariamas asmuo.

R. Morkevičiaus nužudymas

Pareigūnų teigimu, šio tyrimo sėkmę lėmė ir labai aktyviai vykęs bendradarbiavimas su Estijos, Lenkijos, Airijos, Ispanijos, Jungtinės Karalystės teisėsaugos institucijomis, su kuriomis buvo keičiamasi itin reikšminga informacija.

Europos teisėsaugos pareigūnams gerai žinomas Imre Arakas buvo sulaikytas 2017 m. Airijoje, kai 2017 m. balandžio mėn. jis rengėsi nužudyti vieną žinomą airių nusikalstamo pasaulio atstovą. 2018 m. gruodžio 12 d. Airijos teismas jį pripažino kaltu ir skyrė šešerių metų laisvės atėmimo bausmę. Atlikęs bausmę Airijoje, 2023 m. sausio 4 d. Imre Arakas buvo perduotas Lietuvos teisėsaugos pareigūnams baudžiamajam persekiojimui už Lietuvoje padarytus nusikaltimus.

Po apklausų ir susipažinimo su tyrimo duomenimis kaltinamasis pripažino savo kaltę dėl abiejų jam inkriminuojamų nusikaltimų padarymo. Estijos Respublikoje Imre Arakas yra teistas penkis kartus.

Baudžiamasis kodeksas už nužudymą (LR BK 129 str. 2 d.) numato laisvės atėmimo bausmę nuo 8 iki 20 metų arba laisvės atėmimą iki gyvos galvos, o už neteisėtą disponavimą šaunamaisiais ginklais, šaudmenimis, sprogmenimis ar sprogstamosiomis medžiagomis (LR BK 253 str. 1 d.) – baudą arba laisvės apribojimą, arba areštą, arba laisvės atėmimą iki penkerių metų.

Vadovaujantis Lietuvos Respublikos Konstitucijos 31 straipsniu asmuo laikomas nekaltu, kol jo kaltumas nėra įrodytas įstatymo nustatyta tvarka ir pripažintas įsiteisėjusiu teismo nuosprendžiu.
Kova su organizuotu nusikalstamumu, ypač su pavojingiausiomis jo formomis, yra viena iš prioritetinių Lietuvos kriminalinės policijos biuro veiklos sričių, kuriai yra skiriamas ypatingas dėmesys.

Atliktas tyrimas yra puikus profesionalumo, atsidavimo ir bendradarbiavimo pavyzdys. Šis tyrimas pabrėžia Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnų ir Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorų gebėjimą atskleisti pačius sudėtingiausius nusikaltimus susijusius su tarptautiniu organizuotu nusikalstamumu, kas ypatingai prisideda prie saugumo ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA