Kaune vyks pirmosios Lietuvoje elektrinių motociklų varžybos – Kas vyksta Kaune

Kaune vyks pirmosios Lietuvoje elektrinių motociklų varžybos

Pirmosios Lietuvoje elektrinių motociklų varžybos / T. Krišiulevičiaus nuotr.
Pirmosios Lietuvoje elektrinių motociklų varžybos / T. Krišiulevičiaus nuotr.

Gegužės 25 d. vyks pirmosios Lietuvoje elektrinių motociklų varžybos Lietuvos e-bikes taurė „E-bikes LT 2024“ H. ir O. Minkovskių gatvėje, tarp Vytauto Didžiojo tilto ir Nemunaičių. Šioje vietoje prie Nemuno pirmą kartą yra suformuota laikina trasa varžyboms, kurioje vėliau bus pastatytas M. K. Čiurlionio koncertų centras.

Tokiu būdu Lietuvos motociklų sporto federacijos organizuojamos varžybos pirmą kartą vyks pačiame Kauno mieste, lengvai miestiečiams pasiekiamoje vietoje.

Elektriniai motociklai sprendžia problemas

Lietuvoje kasmet organizuojama daugiau nei keturiasdešimt įvairių motociklų sporto varžybų, tačiau iki šiol nebuvo renginių, skirtų elektriniams motociklams.

„Visame pasaulyje motociklų sportas susiduria su aplinkosauginėmis problemomis dėl motociklų keliamo triukšmo, o vienas iš sprendimo būdų – elektriniai motociklai. Elektrinių motociklų ir dviračių skaičius sparčiai auga, vis dažniau rengiamos jų varžybos. Todėl šiais metais Lietuvos motociklų sporto federacija, bendradarbiaudama su Tarptautine motociklų sporto federacija, nusprendė organizuoti pirmąsias Lietuvoje elektrinių motociklų ir dviračių varžybas. Šis istorinis renginys vyks Kaune, kuris pasirinktas dėl savo geografinės padėties bei itin teigiamo Kauno miesto savivaldybės požiūrio. Kviečiame visus motociklų sporto entuziastus ir aplinkosauga besirūpinančius žmones stebėti šį naują žingsnį Lietuvos motociklų sporto istorijoje,“ – sakė Lietuvos motociklų sporto federacijos prezidentė, Pasaulio motociklų federacijos tarybos narė Giedrė Leskauskienė.

Žiūrovai šiose varžybose galės ne tik stebėti įvairias elektrinių motociklų ir dviračių kovas, bet ir vaikai galės išbandyti elektrinius motociklus, papietauti „Hot Wheels Pizza“, pasimėgauti muzika su DJ MIX bei vedėju Mindaugu Ponomariovu.

Varžybų klasės ir formatas

Kaip rašoma Lietuvos motociklų sporto federacijos pranešime, varžybose numatytos dvi elektrinių dviračių (E-dviračiai 250W, E-dviračiai OPEN) klasės ir trys elektrinių motociklų klasės (Stock, Tuned, GP). Dalyviai bus skirstomi į klases pagal elektrinių motociklų galingumą ir kovos tik tarp savo kategorijos dalyvių. Dalyvių tarpe yra ir pradedančiųjų sportininkų, kurie dalyvaus motociklų varžybose pirmą kartą, ir jau patyrusių motociklų sporto atstovų, tokių kaip Enduro E2 klasės čempionas Džiugas Kazakevičius.

„Elektrinių motociklų Lietuvoje jau yra nemažai – apie 300. Pats populiariausias šiuo metu elektrinių motociklų gamintojas tarp naudotojų Lietuvoje yra „Surron“, nuo jų neatsilieka ir „Talaria“ prekės ženklo motociklai. Taip pat dažnai naudojami lietuvių kūrėjo elektriniai motociklai „ETMX“ (anksčiau buvę Zbike), kurie numatomi tarp „Tuned“ klasės lyderių,“ – pasakoja vienas iš „Lietuvos e-bikes taurė 2024“ varžybų rengėjų ir „Two Wheels Empire“ įkūrėjas Matas Rinkevičius.

Dalyviai savo klasėse pagal motociklų galingumą burtų būdu išsitrauks, kuriai grupei priklausys ir su kokiais varžovais kovos. Elektrinių motociklų varžybų formatas skiriasi nuo kitų varžybų – dalyviai startuos po 2 arba 4 viename važiavime, todėl net ir pirmą kartą dalyvaujantiems dalyviams bus saugu, o žiūrovams – azartiška stebėti, kurie iš kelių sportininkų yra greičiausi ir keliaus į tolimesnius važiavimus. Toks formatas labiau primena futbolo varžybų principą.

Elektrinių motociklų populiarumas pasaulyje

Elektrinių motociklų varžybos pasaulyje vyksta jau ne pirmus metus. Varžybos dažnai organizuojamos motokrosui artimose trasose ar miestuose, taip pritraukiančios vis didesnį dalyvių ir žiūrovų susidomėjimą.

„Per pastaruosius metus elektrinių motociklų industrija smarkiai vejasi elektrinių automobilių populiarumą. 2022 metais Tarptautinė motociklų federacija (FIM) su rėmėjais pradėjo naujo formato elektrinių motociklų pasaulines varžybas, prie kurių jau prisidėjo pasauliniai gamintojai, tokie kaip japonų „Honda“, prancūzų „Gravity“ ir ispanų „Stark“. Renginio struktūra yra netradicinė ne tik trasos ir nuostatų atžvilgiu, bet ir lyčių lygybės aspektu, kuris yra svarbus prioritetas elektrinių motociklų varžybų vystymui. Be to, varžybos pateikiamos kaip patraukli, trumpesnės trukmės pramogos platforma. Elektrinių motociklų (e-bikes) renginiai tikrai yra naujos kartos judėjimas,“ – sakė FIM komisijos narė ir motorsporto rinkodaros specialistė Aistė.

Pirmosios Lietuvoje elektrinių motociklų varžybos Lietuvos e-bikes taurė „E-bikes LT 2024“ vyks gegužės 25 d. H. ir O. Minkovskių g., tarp Vytauto Didžiojo tilto ir Nemunaičių, Kaune.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA