Per Gandrines Didžiosiose Lapėse gandralizdžiai dar tušti | Kas vyksta Kaune

Per Gandrines Didžiosiose Lapėse gandralizdžiai dar tušti

Moderato Patašini 2024/03/25 08:35
Gandrinės / M. Patašini nuotr.

Kovo 25-oji mūsuose jau seniai vadinama Gandrinėmis. Tai diena, kai į Lietuvą iš tolimos kelionės, dažniausia Afrikos, sugrįžta baltieji gandrai. Pirmieji visada pasirodo patinėliai. Jie puola tvarkyti lizdą, o kiek vėliau sugrįžta ir patelės. Ornitologai teigia, kad mūsų krašte peri apie 20 000 porų, bene pagal tankumą daugiausia Europoje.

Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejaus ornitologas Saulius Rumbutis sakė, kad Kauno centre, dėl miesto šurmulio, kartais galima išvysti tik trumpam užsukančius pavienius gandrus.

„Bet aplinkiniuose rajonuose, Romainiuose, Aleksoto pakraštyje, link Kauno marių gali gyventi dešimt ar truputį daugiau porų“, – spėjo ornitologas. Būtent per šių metų Gandrines muziejaus ornitologai pirmą kartą elektroninėmis priemonėmis bandys išsiaiškinti tą skaičių.

Kita kalba Kauno rajonas. Nors tikslų skaičių nustatyti gana sunku, tačiau spėjama, kad gandrų gali būti keli šimtai. Bene didžiausia populiacija jau daugelį metų pastebima Lapių apylinkėse. Čia juos burtis skatina ne tik aplinkui esančios pievos, bet ir netoliese esantis sąvartynas, kuriame šie visaėdžiai be vargo gali rasti sau maisto.

Kad gandrai čia mėgsta kurtis galima spėti ir iš to, kad vien Didž. Lapių pagrindinėje Šaltinio gatvėje ant elektros stulpų yra iškelta keliolika gandralizdžių.

Gandrinių išvakarėse portalo „Kas vyksta Kaune“ fotožurnalistui nuvykus į šią gyvenvietę, gaila, tačiau nepavyko užfiksuoti nei vieno gandro.

Liūdnoka… Vis dėlto, kad gandrų dar nėra paprieštaravo vienintelės gyvenvietės parduotuvės darbuotoja. Ji teigė, kad prieš dvi savaites, kitoje gatvės pusėje esančiame gandralizdyje, ji pastebėjo gandro patiną, netrukus čia atskrido ir patelė.

„Dieną jie nebūna lizde, išskrenda kažkur ieškoti maisto, todėl jų ir neradote?!“ – bandė užjausti moteris.

Kad pavieniai gandrai gyvenvietėje jau buvo pasirodę tvirtino ir į parduotuvę atėjęs netoliese gyvenantis Liutauras.

„Mačiau kelis prieš gerą savaitę, tačiau šiomis dienomis jų kažkodėl nematyti“, – sakė vyriškis. Jis spėjo, kad galbūt gandrai dienomis ieško maisto visai greta esančiame „Kauno švarai“ priklausančiame sąvartyne.

Nuvažiavus ten, prie įvažiavimo sutiktas darbuotojas nieko „linksmesnio“, deja, irgi negalėjo pasakyti.

„Per Gandrines jų visada čia jau būdavo. Keista kodėl, tačiau dar nemačiau nei vieno“, – sakė vyriškis, pridūręs, kad atėjus vasarai gandrų visada čia būna didžiulis būrys, koks pusšimtis, ar gal net daugiau.

Anksčiau yra buvę keletas žiemų, kai vienas ar keli gandrai čia ir žiemodavo. Tačiau šiemet tokių nebuvo nei vieno.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA