Unikali proga gyvai stebėti perinčius jūrinius erelius (foto) | Kas vyksta Kaune

Unikali proga gyvai stebėti perinčius jūrinius erelius (foto)

Moderato Patašini 2024/03/19 10:47
Ornitologas Saulius Rumbutis žieduoja jūrinius erelius / M. Patašini nuotr.

Kaip ir kiekvieną pavasarį, taip ir šį, Tado Ivanausko zoologijos muziejaus ornitologai Saulius Rumbutis ir Deivis Dementavičius išsiruošia į atkampius Lietuvos miškus žieduoti laukinių paukščių. Tarp jų, ir dar gana retą mūsuose – Jūrinį erelį.

„Kasmet jų sužieduojame apie 30 porų, o ankstesniais metais, kai buvome jaunesni, net dvigubai daugiau“, – šypsodamasis pasakojo muziejaus ornitologinio rinkinio kuratorius S. Rumbutis.

Šiemet gamtos mylėtojai turi unikalią progą pirmą kartą gyvai stebėti reportažą iš erelio lizdo. Šią transliaciją, reikalaujančią didelio pasiruošimo ir brangios vaizdo technikos, suorganizavo Ornitostogų komanda, bendradarbiaudama su Tado Ivanausko zoologijos muziejumi.

Ši erelių pora, kurios veisimosi teritorija yra Prienų rajonas, o pagrindiniai medžioklės plotai – žuvininkystės tvenkiniai, dar 2005 metais buvo priviliota muziejaus ornitologų iškeltu dirbtiniu lizdu, skirtu šiems paukščiams.

Nors nuo to laiko pasikeitė ne vienas erelių šeimos narys, tačiau lizdas jiems patiko, tad paukščiai į Prienų rajoną sugrįžta kasmet.

Ereliai kasmet sėkmingai peri ir išaugina vieną ar du jauniklius. Šias metais erelių pora pirmą kiaušinį padėjo kovo 4 dieną, vėliau dar vieną.

Lietuvoje XIX a. viduryje jūrinis erelis dar buvo įprastas, o vėliau iki XX a. vidurio įprastai laikytas jau neperinčiu.

Pirmosios perinčios erelių poros pastebėtos tik 1985-1987 metais. Vėlesniais metais perinčių erelių skaičius tik didėjo. Dabartinė Lietuvoje perinčių erelių populiacija yra apie 200 porų.

Tiesioginę transliaciją iš erelių lizdo galima stebėti www.ornitostogos.lt.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA