Šiemetinis Kauno rajono savivaldybės biudžetas – penktadaliu turtingesnis už pernykštį | Kas vyksta Kaune

Šiemetinis Kauno rajono savivaldybės biudžetas – penktadaliu turtingesnis už pernykštį

Asociatyvi / KRS nuotr.

Iš visų klausimų, kuriuos savo posėdyje šį ketvirtadienį svarsto Kauno rajono taryba, bene reikšmingiausias tas, kuris susijęs su pagrindine savivaldybės pinigine – metiniu biudžeto planu.

Pažymėtina, kad sprendime, kuriuo politikai patvirtino augančios ir jau perkopusios 115 tūkstančių gyventojų ribą Kauno rajono savivaldybės planuojamas biudžeto pajamas bei asignavimus, šiems metams numatyta 199 mln. 148,6 tūkst. eurų.

Rajono gyventojai į savivaldybės tarybą pernai išrinko 31 narį. Šios dienos posėdyje jų dalyvavo vienu mažiau, ir už biudžeto 2024-ųjų plano patvirtinimą balsavo 19, susilaikė 10 politikų, o vienas posėdžio dalyvis nebalsavo.

Anot Kauno rajono savivaldybės administracijos Biudžeto ir finansų skyriaus vedėjos Dalios Kupratienės, šiemetinis biudžetas, palyginus su buvusiu pernai, auga 20,4 proc. (33,7 mln. Eur). Daugiau biudžeto lėšų šiais metais suplanuota kelių ir švietimo įstaigų infrastruktūros plėtrai, socialinei, transporto ir švietimo sritims.

Planuojama per metus surinkti 119 mln. 668 tūkst. Eur gyventojų pajamų mokesčių, taip pat – gauti 57 mln.374,1 tūkst. Eur dotacijų (mokinio krepšeliui finansuoti – 44,57 mln. Eur, o visa speciali tikslinė dotacija savivaldybės einamiems tikslams sieks netoli 55 mln. eurų). Kartu su kitomis pajamomis bendrai 2024 metų biudžetui jų suplanuota 183 mln. 644 tūkst. eurų.

Vardindami, kam konkrečiai 2024 metais bus skiriami biudžeto asignavimai, rajono savivaldybės administracijos atstovai teigia, kad ir toliau bus įgyvendinami jau pradėti švietimo įstaigų infrastruktūros projektai, – vykdomi Girionių, Piliuonos darželių ir Šlienavos lopšelio-darželio kapitaliniai remontai, tęsiama Raudondvario stadiono ir VDU Ugnės Karvelis gimnazijos priestato statyba, bus pradėta Karmėlavos lopšelio-darželio „Žilvitis” rekonstrukcija ir Domeikavos pradinės mokyklos statyba.

Pinigai
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Socialinės apsaugos srityje toliau plečiamos socialinės paslaugos Kauno rajono gyventojams. Planuojama 2024 m. baigti įgyvendinti ES projektus, – Bendruomeninių vaikų globos namų ir Grupinio gyvenimo namų statybas Kauno rajone.

Šiais metais 32 procentais auga finansavimas vandentvarkos ir kelių bei transporto infrastruktūros plėtrai rajone. Taip pat bus tęsiama Daugiabučių kiemų sutvarkymo programa, kuriai numatyta skirti 1 mln. Eur. Kaip ir kiekvienais metais, taip ir šiais, 10 proc. Savivaldybės biudžeto lėšų bus skiriama seniūnijoms, ir bus baigtas įgyvendinti gatvių apšvietimo modernizavimo Kauno rajono seniūnijose privačios partnerystė projektas.

Savivaldybės pranešime apie reikšmingiausius šiemetinius darbus minima ir gatvių rekonstrukcija. Numatyta iš esmės sutvarkyti Sodų g. (Alšėnai), Pienių g. (Domeikava), Dobilų g. (Raudondvaris), Mokyklos g. (Lapės), Taikos g. (Ringaudai), Parko g. (Ramučiai), Daugėlių g. (Neveronys), Griežlės g. (Užliedžiai), Nemuno g. (Samylai) ir kt. Vandens tiekimo ir nuotekų surinkimo tinklai plečiami Vilkijoje, Ežerėlyje, Vandžiogaloje, Raudondvaryje, Užliedžiuose, Lapėse, Domeikavoje, Karmėlavoje, Babtuose, Neveronyse bei kitose seniūnijose.

Bus baigti Ramučių parko tvarkymo darbai, tęsiamas Domeikavos parko techninio projekto rengimas, numatyta parengti viešųjų erdvių sutvarkymo techninius projektus Juragiuose, Mastaičiuose, Karmėlavoje, Kačerginėje, Lapėse, Piliuonoje, Ežerėlyje, Babtuose.

Toliau vykdoma Dalyvaujamojo biudžeto programa, kurioje ypač aktyvūs dalyvauja Kauno rajono gyventojai, patys galintys spręsti, ką svarbiausia nuveikti gerinant jų gyvenamąją aplinką. Šiais metais programai įgyvendinti ir pradėtiems projektams užbaigti bus skirta apie 500 tūkst. Eur.

Bendrai iš savivaldybės biudžeto išlaikomų darbuotojų darbo užmokestis 2024 metais augs 14,3 proc. Tai sąlygoja minimalios algos augimas, LR vyriausybės priimti teisės aktai dėl švietimo, kultūros ir socialinių darbuotojų darbo užmokesčio didėjimo.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA