Kauno kultūros centras vėl keičia paslaugų įkainius | Kas vyksta Kaune

Kauno kultūros centras vėl keičia paslaugų įkainius

R. Tenio nuotr.

Anais laikais, kai Lietuva dar nesidžiaugė atgauta nepriklausomybe, Kaune, Vytauto prospekto ir Kęstučio gatvės kampe, tarpukariu pastatytame, o šiandien kultūros paveldu vadinamame, pastate, veikė Profsąjungų kultūros rūmai. Paskui jie ne sykį keitė savo pavadinimą, kol ne taip seniai iš Tautos namų buvo pervadinti Kauno kultūros centru (KKC).

Socializmas bus išguitas

Palaipsniui iš nemokamai lankomos kultūros įstaigos šie rūmai virto apmokamų paslaugų teikėja. O dabar ir paskutiniai neformalūs šios įstaigos saitai su „socialistine praeitimi“ yra nutraukiami. Kadangi naujuoju Kauno miesto tarybos sprendimu, atmetant šiemet vasario 7-ąją priimtą tebegaliojantį, bus patvirtintos kitokios kainos ir tarifai už Kauno kultūros centro teikiamas paslaugas.

Ir kas labai svarbu – numatyta „keisti mėgėjų meno kolektyvų ir studijų užsiėmimų lankymą iš nemokamo į mokamą“. Taigi, sulig tuo bus išguitas socializmas iš rūmų, kur jį pakeis kapitalizmas. Ir jei dėl to rūmuose sumažės mėgėjų meno užsiėmimus lankančių kauniečių, irgi bus nauda, – lankytojai mažiau purvo prineš į vidų, – mažiau reikės samdyti valytojų.

Mokestis sieks nuo 4 iki 7 eurų per mėnesį (teigiama, jog toks jis parinktas, atsižvelgus į kitų miestų kultūros centrų meno mėgėjų kolektyvų narių mokestį. Tačiau numatyta taikyti įvairias lengvatas.

Sutikim, kad tas KKC užsiėmimų lankymo mokestis tikrai ne toks didelis, kaip pavyzdžiui tas, kurį kas mėnesį Kaune moka tėvai už savo vaikų sportinį ugdymąsi krepšinio ar futbolo treniruotėse. Tiek šių, tiek kitų sporto šakų lankymas jau senokai gerą pinigą kainuoja ir dar po truputį brangsta. Bet užtat pasirinkimas, ką lankyti, vis didėja. Deja, ne visos kauniečių šeimos savo atžaloms tai įstengia įpirkti.

Pagal savivaldybės administracijos parengtą Aiškinamąjį raštą, lydintį Kauno miesto savivaldybės tarybos sprendimo projektą, minimo kultūros centro teikiamų paslaugų įkainiai buvo nustatyti vasario 7-ąją. Tačiau lapkričio 28-ąją centras kreipėsi į savivaldybę, prašydamas įkainius keisti.

Todėl „dėl įstaigos patiriamų išlaidų didėjimo edukacinių priemonių, minimalaus darbo užmokesčio augimo“ ir kitų aplinkybių, siūloma „didinti išvykstamųjų edukacinių užsiėmimų Kauno mieste ir rajone darbo dienomis iki 18 val., edukacijų kituose Lietuvos miestuose (be transporto išlaidų), darbo dienomis iki 18 val. kainas“, taip pat – „keisti renginio įgarsinimo bei apšvietimo paslaugų didžiojoje salėje ir centro terasoje bei užsakovo patalpose įkainius“. Paslaugų teikimas kitose centro erdvėse brangiau atsieis, nes jos „neturi savo įrangos, tad ją reikia pernešti, pritaikyti bei sumontuoti, todėl įkainis atitinkamai didesnis, nei didžiosios salės ir terasos erdvėje, įvertinus pasiruošimo laiką naujai montuojant įrangą“.

Sportinių šokių mėgėjams reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad centras numato „didinti dalyvio mokestį šokėjui vaikų ir solo bei jaunučių ir jaunių grupėse, tačiau į finalinį renginį bus galima eiti nemokamai (buvo – 20 Eur)“.

Kai ką ketinama atlikti ir mažinimo linkme

…Pavyzdžiui, – „mažinti įkainius už įėjimo į Kauno kultūros centrą kortelę ir jos pametimą, atsižvelgiant į elektroninių įėjimo kortelių pagaminimo rinką, taip pat palyginus su kitų įstaigų kainomis“. Dar numatyta „mažinti išvykstamųjų edukacinių užsiėmimų Kaune ir kituose miestuose darbo dienomis nuo 18 val., šventinėmis ir poilsio dienomis taikomo įkainio procentą, atsižvelgiant į rinką, siekiant pritraukti daugiau užsakomųjų edukacinių užsiėmimų“.

Kitu atveju, atsižvelgiant į kitų panašaus pobūdžio įstaigų keliamą konkurenciją, siūloma įvedant KKC naują paslaugą – „Meninio projekto pristatymas“ centro patalpose, taikyti įkainį, nustatytą, įvertinus įstaigos patiriamas išlaidas: minimalaus darbo užmokesčio augimą, priemones (kamuoliai, siūlai, kanceliarija ir kt.), komunalines paslaugas (vanduo, elektra). Projekto pristatymo kaina centro patalpose siūloma mažesnė nei vykstant į kitas vietas, nes nėra išlaidų kurui, techninės įrangos paruošimui“.

Įvedant naują paslaugą – „Teatrų pavasaris“, bilietų Kauno kultūros centro bei jo „Girstučio“ padalinio didžiosiose salėse įkainis nustatytas, atsižvelgiant ir į viešinimo paslaugų, kviestinių svečių spektaklio parodymo, festivalio vedėjo, režisieriaus paslaugų kaštus.

Greta to, politikams parengto sprendimo projekto rengėjai primena, jog „atlikus rinkos tyrimą, nustatyta kaina skiriasi, atsižvelgiant į sėdimų vietų išdėstymą salėje, įvertinus matomumą. Tačiau numatyta taikyti 30 proc. nuolaidą ikimokyklinio amžiaus vaikams, mokiniams, studentams, asmenims, kuriems sukako senatvės pensijos amžius, neįgaliajam bei jį lydinčiam asmeniui, socialiai remtiniems asmenims (pateikus tai įrodantį dokumentą).“

Be nostalgijos praeičiai

Kai Kauno miesto savivaldybės taryba antradienį svarstys sprendimo projektą, bent vienas valdančiosios daugumos politikas tikrai išeis iš posėdžių salės. Kadangi šis „Vieningo Kauno“ atstovas, pradėjęs dirbti KKC, kai tapo savivaldybės tarybos nariu, gali būti laikomas suinteresuotu sprendimo priėmimu asmeniu. Taip sakant, trumpam izoliuosis nuo daugumos, kad nepainiotų interesų.

Šių eilučių autorė irgi galimai suinteresuota. Ne, tikrai ne įkainių kauniečiams kėlimu. Žurnalistės interesas aiškus, – kad tie rūmai, kur kažkada lankydami „Gintaro“ chorą susipažino jos tėvai, kur ji pati nuo 5 metų iki paauglystės dainavo vaikų vokaliniame ansamblyje, ir šiais laikais kažkam išliktų „antraisiais namais“, – būtų populiarūs, pilni veiksmo, muzikos, džiaugsmo. Nepaisant to, kad klubai, būreliai ar kitokie anksčiau vadinti saviveikliniais kolektyvai jau apmokestinti. Nors dalis jų – gal tik simboliškai.

Bet liūdna matyti, kaip augančios komercijos akiratyje atsiduria vaikai. Štai, dėl augančių Kauno kultūros centro patiriamų išlaidų pasiūlyta „keisti bilietams taikomas nuolaidas į vaikams skirtą renginį“. Tačiau tuo pačiu savivaldybės politikų sprendimu siūloma „pakeisti nuolaidas profesionaliojo meno kolektyvo kultūriniam renginiui – jas taikyti ir studentams, neįgaliajam bei jį lydinčiam asmeniui“.

Dar žadama „atsisakyti nemokamų bilietų, nes, užsakius žinomą atlikėją, jam mokamas didelis honoraras, o centro išlaidos tokiu atveju dengiamos parduodant bilietus“. Bet ketinama „papildyti nuolaidas pramoginiams, mėgėjų meno kolektyvo kultūriniams renginiams, atsižvelgiant į visuomenėje teikiamas paslaugas“, primenant, jog tokia praktika yra kitose įstaigose ir renginiuose, kur nuolaidos taikomos ir studentams, o vaikai, iki tam tikro amžiaus, įleidžiami nemokamai.

Kauno kultūros centre nemokamai siūloma paslaugą teikti neįgaliajam asmeniui, o jį lydintysis už paslaugą turėtų mokėti pusę kainos. Dėl to, kad KKC neturi popierinių bilietų ir naudojasi elektroninių bilietų platinimo sistemomis, jų uždėtą mokestį papildomai moka tie, kas perka bilietus į Kauno kultūros centrą.

Anot tarybos projekto sprendimo rengėjų, patvirtinus naujus KKC įkainius, „bus sudarytos galimybės centrui gauti papildomų pajamų, pajamos atitiks teikiamų paslaugų savikainą, – teikiamos paslaugos nebus nuostolingos, teikiamų paslaugų kainos bus artimos rinkos ir kitų įstaigų teikiamų paslaugų kainoms, tačiau išliks patrauklios vartotojui“.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA