Milijonus panaudoję Kauno tarybos nariai vengia atsiskaityti: A. Tapinas kreipėsi į STT ir VMI | Kas vyksta Kaune

Milijonus panaudoję Kauno tarybos nariai vengia atsiskaityti: A. Tapinas kreipėsi į STT ir VMI

ELTA, Kas vyksta Kaune 2023/05/17 12:53
Asociatyvi / Kauno tarybos posėdis / R. Tenio nuotr.

Visuomenininkas Andrius Tapinas kreipėsi į Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT) ir Valstybinę mokesčių inspekciją (VMI) su prašymų ištirti švietimo, mokslo ir sporto ministrės Jurgitos Šiugždinienės ir visų kitų Kauno tarybos narių ataskaitas bei pradėti tyrimą.

„Kol iš premjerės ir visų skaidriųjų konservatorių yra tik spengianti tyla, šiandien išsiunčiau pareiškimus: STT, prašydamas pradėti ikiteisminį tyrimą dėl Šiugždinienės, išsireikalauti visų Kauno tarybos narių ataskaitas ir pradėti ikiteisminį tyrimą, VMI, prašydamas įvertinti ir pradėti tyrimą, ar Šiugždinienės ir kitų Kauno tarybos narių gautose pajamose ir pateiktose ataskaitose nėra mokestinių pažeidimų“, – savo „Facebook“ paskyroje rašo A. Tapinas.

Į skandalą dėl tarybos nario veiklai skirtų lėšų įsivėlusi ministrė J. Šiugždinienė antradienio vakarą paviešino kanceliarinių išlaidų ataskaitas. Politikė tikina tokiu būdu siekianti išsklaidyti kilusias abejones dėl jos skaidrumo standartų bei „judėti pirmyn“, mat, pažymi ji, jaučiasi „visiškai rami prieš savo sąžinę“.

Kauno tarybos nariai vengia atsiskaityti

Primename, kad klausimai dėl visos šalies savivaldybių tarybų narių išlaidų skaidrumo kilo po to, kai visuomenininkas A. Tapinas ėmėsi tyrimo dėl galimo savivaldos biudžeto pinigų švaistymo.

Tuo metu tyrimo objektas Kauno savivaldybei buvo pristatytas dar kovo 13 dieną, nesulaukus tarybos narių išlaidų ataskaitos ir kitų duomenų, šią informaciją suteikti A. Tapinui balandžio 26 dieną paragino teisininkas.

Kauno tarybos narių išlaidų suvestinė A. Tapiną pasiekė gegužės 3 dieną. Gegužės 4-ąją A. Tapinas kreipėsi į Kauno savivaldybę su prašymu susipažinti su tarybos narių ataskaitomis, jas pagrindžiančiais dokumentais ir pasidaryti reikalingas kopijas, tačiau į šį prašymą savivaldybė nėra sureagavusi iki šiol.

Tiesa, tų pačių Kauno miesto savivaldybės tarybos narių kanceliarinių išlaidų ataskaitų laukia ir naujienų portalas „Kas vyksta Kaune“.

A. Tapino skelbiamais duomenimis, 2022 metais Kauno tarybos nariai panaudojo virš 500 tūkst. lėšų, 2021 m. – virš 440 tūkst., 2020 m. – virš 400 tūkst., o 2019 m. – virš 250 tūkst. lėšų. Tai reiškia, kad per kadenciją panaudota virš 1,6 mln. eurų.

Abejonės dėl skaidrumo

Abejonės, ar J. Šiugždinienė skaidriai naudojosi savivaldybės tarybos nario veiklai skirtomis lėšomis, kilo po to, kai praėjusios savaitės ketvirtadienį visuomenininkas A. Tapinas paskelbė, kad prieš tapdama švietimo ministre ir dirbdama Kauno miesto savivaldybėje švietimo ministrė J. Šiugždinienė 2019–2020 metais Kauno taryboje paėmė 13,8 tūkst. eurų išmoką.

Prezidentūra sako, kad sprendimas dėl ministrės likimo poste – premjerės Ingridos Šimonytės rankose. Pasak valstybės vadovo Gitano Nausėdos patarėjo Tomo Beržinsko, prezidentas, esant poreikiui, šį klausimą asmeniškai aptars su Vyriausybės lydere.

Tuo metu Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos vadovybė tvirtina, kad pasitikėjimas J. Šiugždiniene nėra susvyravęs. Pasak konservatorių Prezidiumo, ministrė, eidama Kauno miesto savivaldybės tarybos narės pareigas, už kanceliarines lėšas atsiskaitinėjo savivaldybėje nustatyta tvarka. Todėl, TS-LKD vertinimu, ji nepadarė jokių nusižengimų.

Tęsiantis A. Tapino tyrimams, Kauno apygardos prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorai šią savaitę pradėjo tyrimą dėl Kauno miesto ir Kauno rajono savivaldybių tarybų nariams skirtų išmokų teisėtumo.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA