Į skandalą įsivėlusi J. Šiugždinienė teigia nematanti pagrindo atsistatydinti | Kas vyksta Kaune

Į skandalą įsivėlusi J. Šiugždinienė teigia nematanti pagrindo atsistatydinti papildyta

BNS 2023/05/11 11:33
Jurgita Šiugždinienė / ELTA, A. Ufarto nuotr.

Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė teigia neketinanti atsistatydinti dėl to, kad paėmė išmokas už darbą Kauno miesto savivaldybės taryboje.

„Visą laiką sąžiningai atsiskaitau, sąžiningai dirbu ir nesuprantu, kodėl turėčiau atsistatydinti“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė ji.

Ministrė tvirtino, kad visos išlaidos buvo pagrįstos ir panaudotos skaidriai.

„Išleidau ten, kur buvo reikalinga atlikti tarybos nario darbą“, – teigė ji.

Konservatorė sakė pritarianti premjerės pozicijai, kad jeigu ministras neskaidriai naudojo lėšas, jis turėtų atsistatydinti.

„Jeigu neskaidriai naudojo lėšas, ministras turėtų atsistatydinti. Aš tikrai naudojau skaidriai“, – pabrėžė J. Šiugždinienė.

Ji sakė, kad ir tapusi Seimo nare, ministre, panaudojo tik mažą dalį parlamentinei veiklai bei reprezentacijai skirtų lėšų.

„Aš, kaip Kauno miesto tarybos narė, per mėnesį išleisdavau 600–700 eurų, už juos visą laiką atsiskaitydavau pagal reglamentą, pagal Kauno miesto savivaldybės nustatytą tvarką. Tikrai sąžiningai visą laiką atsiskaičiau“, – pabrėžė politikė.

Anot jos, šias lėšos buvo skirtos transportui, interneto ryšiui ir pan. Ministrė pripažino šiuo metu negalinti detaliai pagrįsti, kam išleido pinigus, nes pagal Kauno miesto savivaldybės tarybos reglamentą patirtų išlaidų čekių nereikėjo saugoti ir pateikti.

„Negaliu dabar paaiškinti detaliai, kas buvo prieš dvejus–trejus metus, kur, kokios išlaidos, kokiose eilutėse, tikrai tos informacijos neanalizavau šiandien iš ryto ir nesižiūrėjau. Išleidau ten, kur buvo reikalinga atlikti tarybos nario darbą“, – sakė J. Šiugždinienė.

Ji tvirtino skaičiavusi faktines patirtas išlaidas.

Jurgita Šiugždinienė / DELFI nuotr.

„Aš skaičiuoju savo išlaidas ir teikiu patvirtinimą, detalizaciją. Taip, kaip ir visi, aš patvirtindavau. (…) Yra taisyklės, kiekvienas tarybos narys atsiskaito pagal išlaidas, pagal reglamentą“, – sakė ji.

„Žinai, kiek išleidi, tiek ir atsiskaitai“, – aiškino politikė.

Visuomenininkas Andrius Tapinas pranešė, kad prieš tapdama švietimo ministre ir dirbdama Kauno miesto savivaldybėje, J. Šiugždinienė 2019-2020 metais Kauno taryboje paėmė 13,8 tūkst. eurų išmoką.

Viešojoje erdvėje pastaruoju metu nuskambėjo keli atvejai dėl galimo savivaldybių tarybų narių manipuliavimo išmokomis už darbą, susijusį su savivaldybės tarybos nario veikla.

Teisėsauga šiuo metu jau aiškinasi aplinkybes dėl kelių savivaldybių tarybų narių išmokų. Tarp jų – Pagėgių, Šilutės, Neringos, Šiaulių, Mažeikių, Kauno miesto bei rajono savivaldybės.

Papildyta 11.40 val.

Teisėsauga jau atlieka tyrimą

Atliekant tyrimą dėl galimo viešojo intereso pažeidimo Kauno miesto ir rajono savivaldybėse, vertinant tarybos narių išlaidas, prokuratūra ketvirtadienį pranešė, kad šio tyrimo metu bus tiriamas ir J. Šiugždinienės gautų lėšų panaudojimas.

„Siekiant patvirtinti arba paneigti viešojoje erdvėje paskelbtas aplinkybes bei užtikrinant tyrimo visapusiškumą, Kauno apygardos prokuratūra kreipėsi į atsakingas institucijas dėl papildomos informacijos pateikimo“, – nurodoma pranešime.

Pagal Vietos savivaldos įstatymą, savivaldybių tarybų nariai atlyginimo negauna, tačiau jiems atlyginama už darbo laiką, kai jie eina savivaldybės tarybos nario pareigas.

Taip pat savivaldybės tarybos nariui gali būti skiriama išmoka apmokėti su veikla susijusioms kanceliarinėms, pašto, telefono, interneto ryšio, transporto, biuro patalpų nuomos ir kitoms išlaidoms Ji gali būti skiriama kas mėnesį ir už ją turi būti atsiskaitoma ne rečiau kaip vieną kartą per tris mėnesius.

Kiekviena savivaldybė atskirai patvirtina reglamentą, kuriame numato tokios išmokos dydį, atsiskaitymo tvarką ir tinkamomis pripažintinų išlaidų baigtinį sąrašą.

Ingrida Šimonytė ir Jurgita Šiugždinienė / R. Tenio nuotr.

Dėl švietimo ministrės premjerė spręs išklausiusi jos paaiškinimus

Dėl švietimo, mokslo ir sporto ministrės J. Šiugždinienės galimybių toliau eiti pareigas paskelbus apie jos panaudotus 13 tūkst. eurų būnant savivaldybės nare premjerė Ingrida Šimonytė spręs išklausiusi pačią ministrę.

Anksčiau ryte sakiusi, kad paaiškėjus, jog lėšos buvo panaudotos galimai neskaidriai, Vyriausybės narys turėtų trauktis, I. Šimonytė po poros valandų žurnalistams Seime sakė, kad pirminė paskelbta informacija ją suklaidino, nes atrodė, kad tokie pinigai paimti per kartą, o ne panaudoti visą darbo taryboje laikotarpį.

„Aš nežinau, kokia buvo savivaldybės tvarka, aš nežinau, koks buvo atsiskaitymo būdas ir panašiai, ir pakalbėjusi su ministre galėsiu įvertinti, ar čia buvo kažkas netinkamo, ar čia buvo ta tvarka, kuria vadovavosi visi savivaldybės nariai. Iš pirmo posto atrodytų, kad kažkas tarsi atėjo ir per vieną kartą 13 tūkst. iš kasos kažkaip išsėmė“, – ketvirtadienį sakė I. Šimonytė.

„Kadangi politika yra toks žanras, kai su laikraščiu politiką ir banką gali užmušti, su tokio žanro subtilybėmis visi turi susitaikyti, įskaitant ministrus ir Seimo narius, bet vis dėlto klausimas yra, kokia iš tikrųjų situacija. Pirminė informacija, kurią perskaičiau šiandien ryte, tarsi leido galvoti, kad kažkas13 tūkst. atėjo ir pasiėmė iš savivaldybės kasos. Atrodo blogai, bet jei mes suskaičiuosime dvi kadencijas, tris kadencijas, visų išlaidų labai didelių skaitliukų galime prisukti“, – kalbėjo premjerė.

Ji taip pat teigė, kad tuo atveju, jei Kauno savivaldybėje politikai išlaidas su tarybos nariu susijusiais veiklai naudojo nepateikdami čekių, yra problema, bet ne J. Šiugždinienės, o pačios savivaldybės.

„Yra problema, bet tai yra problema savivaldybės, todėl, kad jei yra tokia tvarka, kad čekiai nebuvo priimami, dokumentų nebuvo prašoma, aišku, kad tai yra problema, (…) bet ne J. Šiugždinienė tokią tvarką savivaldybėje nustatė“, – pažymėjo premjerė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA