Legionelės bakterijų aptikta „Kauno vandenų“ Vičiūnų vandenvietėje | Kas vyksta Kaune

Legionelės bakterijų aptikta „Kauno vandenų“ Vičiūnų vandenvietėje gauti dar 4 pranešimai apie ligą

ELTA, DELFI inf. 2023/05/08 16:20
Asociatyvi / R. Tenio nuotr

Pirmadienį Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys susitiko su Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) vadovu Vaidotu Gruodžiu aptarti legioneliozės protrūkio Kaune ir esamą situaciją. Šią dieną NVSC gavo dar keturis pranešimus apie legioneliozės atvejus.

A. Dulkys ragino gyventojus jaustis saugiai bei žadėjo atsakymus pateikti atlikus tyrimą.

„Iš naujojo NVSC vadovo išgirdau, jog įvertinus inkubacinį periodą, legioneliozės atvejai sutapo su Garliavos vandens siurblinės rezervuarų plovimo darbais. Susirgusiųjų gyvenamuosiuose būstuose NVSC specialistų paimtuose mėginiuose aptikta legionelių. Laukiame geriamojo vandens tyrimų rezultatų iš mėginių, kurie buvo paimti daugiabučių namų vandens įvaduose. Kad gyventojai jaustųsi saugūs, daugiabučių administratoriams ir individualių namų savininkams nurodyta atlikti termošoką, kuris panaikina taršą, jei tokia yra, vamzdyne. Tikėkimės, priemonės duos rezultatų. Daugiau atsakymų bus galima pateikti atlikus tyrimą visa apimtimi“, – sakė A. Dulkys.

NVSC vadovas pirmadienį apsilankė Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Kauno ligoninėje, kur domėjosi susidariusia situacija, diagnostikos klausimais, aptarė keitimosi duomenimis ir informacinių sistemų suderinamumo klausimus bei tolimesnes bendradarbiavimo galimybes, informuojama pranešime.

Direktorius pabrėžė, kad dėl šios epidemiologinės situacijos būtini prevenciniai veiksmai visos šalies mastu.

„NVSC Kauno departamento specialistai šiuo metu atlieka epidemiologinį tyrimą ir kitus būtinus veiksmus, kuriais siekia sustabdyti ligos plitimą ir užkirsti kelią naujiems legioneliozės atvejams, tačiau šią problemą aiškintis būtina visais lygiais su visomis atsakingomis institucijomis. Pirmiausiai diskutuosime su Valstybine energetikos reguliavimo taryba, kuri kontroliuoja, kaip laikomasi energijos kokybės reikalavimų, dėl teisinio reguliavimo ir techninių kontrolės priemonių tobulinimo, kad būtų užtikrinta geresnė vandens sistemų kontrolė“, – pabrėžė V. Gruodys.

Pasak A. Dulkio, per pastaruosius 10 metų iš viso buvo 118 legioneliozės atvejų ir 17 mirčių.

„Dabar jau per vieną situaciją turime 22 atvejus, 4 mirtis. Viena mirtis yra dėl legioneliozės, kiti turėjo gretutinių ligų. Naujausios žinios tokios, kad ta versija, jog žmones galėjo sieti bendri renginiai, baseinai ar kažkas tokio, ši versija nepasitvirtinusi. Naujausia versija, kad Garliavos rezervuaruose pagal planą buvo atliekami profilaktikos darbai ir būtent tai galėjo tapti priežastimi, nes nukrito temperatūra tiekime“, – sakė A. Dulkys.

NVSC specialistė Orina Ivanauskienė sakė, kad ši Garliavos vandenvietė priklauso Kauno vandenų Vičiūnų grupei. Pirmųjų mėginių rezultatai, pasak O. Ivanauskienės, jau gauti – tiek karštame, tiek šaltame vandenyje buvo rastos legionelės bakterijos, rašė naujienų portalas „DELFI“.

Susitikime su Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos atstovais aptarti pirmųjų vandens mėginių, paimtų susirgusiųjų asmenų būstuose, rezultatai – rasta legionelių.

Kaip skelbia NVSC, šiuo metu yra patvirtinti 22 legioneliozės atvejai. Iš viso nuo legioneliozės mirė vienas asmuo, kiti trys mirę asmenys, apie kuriuos buvo skelbta spaudoje, sirgo legionelioze, tačiau, jų mirties priežastis buvo ne legioneliozė, o gretutinės ligos.

NVSC duomenimis, per pastaruosius 10 metų, legioneliozės atvejų nustatoma kasmet nustatoma nuo 1 iki 22 atvejų (vidutiniškai 18 atvejų per metus), mirties atvejų taip pat pasitaiko. Per pastaruosius 10 metų iš viso fiksuota 17 mirties nuo šios ligos atvejų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA