Atlantą įveikęs A. Valujavičius pasidalino padėkos žodžiais: gyvenimas – arba drąsus nuotykis, arba niekas! | Kas vyksta Kaune

Atlantą įveikęs A. Valujavičius pasidalino padėkos žodžiais: gyvenimas – arba drąsus nuotykis, arba niekas!

delfi.lt / Dalia Vaitkutė-Šiaulienė, Ema Miliūnaitė, Kas vyksta Kaune 2023/04/26 10:24
A. Valujavičius / DELFI, V. Dranginio nuotr.

Vėlų antradienio vakarą Aurimas Valujavičius baigė savo kelionę per Atlantą – jis tapo pirmuoju lietuviu ir trečiuoju žmogumi istorijoje, irkline valtimi įveikusiu galingą Atlanto vandenyną. Kaunietis socialiniame tinkle „Instagram“ pasidalijo ir padėkos žodžiais, kurie skirti visiems jį palaikiusiems.

„Gyvenimas – arba drąsus nuotykis, arba niekas! Po 120 dienų, 14 valandų ir 48 minučių, Atlanto vandenynas yra perplauktas! Daug emocijų, didžiulis išbandymas ir dešimtoji gyvenimo kelionė oficialiai įgyvendinta!!!

Tikėkite savimi, nes jei savim netikėsit, tai kas tuomet jumis tikės? Ačiū visiems, kurie prisidėjo prie šios mano svajonės išpildymo, už jūsų šiltas ir motyvuojančias žinutes ir Ačiū už tai, kad tikėjote manimi! Ir mes galingi iš naujo yeee!!! Lai Lituanica atgimsta naujame šimtmetyje!“, – socialiniame tinkle „Instagram“ trečiadienio rytą Lietuvos laiku pranešė keliautojas.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Aurimas Valujavičius (@aurimas.keliautojas)

Primename, kad šia kelione A. Valujavičius siekė vienviete irkline valtimi perplaukti Atlanto vandenyną nuo Europos iki Šiaurės Amerikos žemyno ir tokiu būdu paminėti 90-ąsias S. Dariaus ir S. Girėno skrydžio metines. Tai įgyvendinęs, A. Valujavičius tapo pirmuoju tokį maršrutą įveikusiu lietuviu ir trečiuoju žmogumi pasaulyje.

Keliautojo Majamio krante laukė būrys draugų, šeimos nariai, artimieji ir JAV lietuviai. Tarp ir vienas ypatingų Aurimo gerbėjų – net 92-iejų metų senjoras, į JAV atvykęs 1947 metais, kai buvo išlaisvintas iš koncentracijos stovyklos. Jis gimė Vilniuje ir iki šiol jaučia didelę meilę Lietuvai ir visiems, kurie garsina jos vardą.

Aurimą lietuviai pasitiko plojimais ir šūksniais, o tik išlipusį iš kranto, papuošė eukalipto lapų vainiku, dainavo visiems gerą lietuvišką dainą „Ant kalno mūrai“.

Išskirtiniame interviu Delfi laidoje „Iš esmės“ A. Valujavičius kalbėdamas apie tai, koks jausmas bus išlipus į krantą, pernelyg nesibaimino. „Manau, turėtų būti taip, kaip nuo kranto įlipus į valtį – truputį siūbavo pirmą dieną, o antrą dieną visiškai nieko. Taip ir dabar turėtų būti. Nemanau, kad bus labai blogai“, – svarstė jis.

Prieš akis matydamas Majamio krantą ir žinodamas apie jo laukiančius ir pasitikti norinčius lietuvius, Aurimas pasakojo, kad jauduliukas labiau ima ne dėl paties finišo, o dėl navigacijos. „Reikia pakankamai atidžiai naviguoti tarp salų, be to, čia daug laivybos. Yra įtampėlė, kad vėjas kur nors ant seklumos nenupūstų“, – kalbėjo Aurimas.

Aurimas džiaugėsi, kad kelionės metu pavyko išvengti didesnių traumų ar nemalonių nutikimų. „Buvau ranką prasipjovęs, tai reikėjo vis pasibintuoti, o kadangi vandenyne sunkiai gyja žaizdos, tas truko dvi savaites. O daugiau ne, kažkokių problemų nebuvo – nei kojų, nei nugaros skausmų. Viskas pakankamai gerai praskriejo“, – tikino A. Valujavičius ir pridūrė, kad per šią kelionę numetė 8 kg.

Jau turi planų

Vos išlipęs į krantą, A. Valujavičius jau turi gana detaliai suplanavęs, ką darys, kol sugrįš į Lietuvą.

„Tiek daug darbų, kad net nežinau. Reikės susitvarkyti valtį, nes ji bus pakrauta į konteinerį, kad po truputį keliautų į Klaipėdą. Laukia kelios lietuvių bendruomenės, truputį Majamyje pailsėsiu, užsuksiu į Čikagą ir tada į Lietuvą. Planas grįžti gegužės 7 d., bet dar nenusprendžiau, ar į Vilnių, ar į Kauną“, – sakė A. Valujavičius.

„Jeigu kalbėti apie pasaulio rekordą, tai ne, nepavyko pasiekti, bet visi kiti aspektai – saugumas, maršrutas – manau, viskas buvo, kaip ir tikėjausi. Man kasdien parašydavo, kokios laukia orų sąlygos, kokia banga. Gaudavau informaciją kiekvieną rytą. Sudėtingiausia buvo čia, Karibuose, Bahamų salose, Majamyje, nes reikia daug naviguoti. Bet smagu, jog viskas gerai pavyko. Jei neklystu, 3700 jūrmylių bus nuirkluota. Visai neblogai“, – pridūrė jis.

Paprašytas išskirti sudėtingiausią akimirką, Aurimas sakė, kad daugelį dalykų jau yra pamiršęs: „Visos dienos atrodo vienodos, bet tuo pačiu skiriasi. Gal kai prisėsiu prie kompiuterio, pažiūrėsiu, ką nufilmavau, bus lengviau įvardyti. Pastarosios 3-5 paros buvo tikrai nelengvos, reikėjo skersai kirsti Golfo srovę, negali ten miegoti, nes būsi nuneštas į Niujorką. Mažai miego, išsekimas. Ne veltui tik du žmonės yra atirklavę iki Majamio. Buvo vienas pavojingesnis vertimasis dėl stiprios bangos, valtis vertėsi 90 laipsnių ir grįžo atgal. Mane nubloškė į vandenį. Bet nieko, persirengiau ir toliau irklavau.“

„Vykdau savo svajonę, tai kokie SOS mygtukai?“ – pridūrė A. Valujavičius nė negalvojęs apie pasidavimą. Aurimas tikino, kad jam pakanka varžytis pačiam su savimi, patinka pastatyti save į tokias gamtos situacijas, pasitikrinti psichologiškai.

„Iš tiesų, buvo prieš kelionę nerimo, kaip organizmas reaguos į jūrligę, kaip psichologija veiks, kai aplink save nematai nieko. Jūrligė tik pirmą naktį buvo, supykino, o dėl psichologijos, tai gal iš pradžių keistoka buvo, o paskui pripratau ir net patiko. Kai pamatydavau artėjantį laivą, net neramu pasidarydavo, žiūrėdavau, kokiu atstumu praplauks. Manau, grįžtu ramesnis, dar mažiau dalykų sureikšminu. Reaguoju kritišku, šaltesniu protu. Bet kad drastiškai būtų pasikeitęs požiūris į gyvenimą, tai ne“, – sakė jis.

A. Valujavičius jau turi didelių planų ateičiai, tačiau, kokie jie tiksliai, dar neatskleidžia.

„Yra planų, 5 metus į priekį susidėliojau, tik dar reikia truputį pasidėlioti, kurią kelionę pirmą vykdyti. Bus arba dviratis, arba baidarė, tik reikia susižiūrėti žemynus, vizas. Planuoju per vasarą ir rudenį susidėlioti. Kaip visada, mėgstu patylėti, kol pats dar nesu niuansų išsiaiškinęs“, – sakė jis.

Kelionėje netrūko iššūkių

Lietuvio planus 120 kelionės dieną pasiekti žemę sujaukė uosto darbo laikas – pirmadienį likus vos kelioms valandoms iki finišo paaiškėjo, kad po 20 val. JAV laiku uoste jam nebus leista švartuotis, o antradienį jo planus dar kiek pakoregavo užklupusi audra.

Krante besirenkantiems Amerikos lietuviams bei iš Lietuvos atvykusiems draugams ir šeimos nariams, šis uosto sprendimas taip pat tapo nemalonia staigmena. Anksčiau pats A. Valujavičius skelbė, kad Majamį pasieks 22–23 dienomis, vėliau finišo datą jam teko atidėti iki pirmadienio, o galiausiai ir iki antradienio.

Vėliau patikslinta, jog kelionės finišas numatomas antradienio vakarą Lietuvos laiku, Majamio – apie vidurdienį.

Kelionę vainikuos dokumentinis filmas

Istorinį, o kartu ir rekordinį plaukimą per Atlanto vandenyną keliautojas fiksavo vaizdo kameromis. Vos tik sugrįžęs į Lietuvą, sukauptą medžiagą ketina perduoti montažo režisieriui ir garso prodiuseriui, kurie pradės dokumentinio filmo kūrybos darbus. Jo premjera Lietuvos kino teatruose numatyta 2024-ųjų sausio mėn.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA