Kauno savivaldybė neplanuoja nutraukti bendradarbiavimo su Rusijos miestais | Kas vyksta Kaune

Kauno savivaldybė neplanuoja nutraukti bendradarbiavimo su Rusijos miestais

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Ketvirtadienį pasirodžius Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos siūlymams Kauno savivaldybei stabdyti bendradarbiavimą su Rusijos miestais-partneriais dėl šios šalies vykdomos agresijos Ukrainoje, miesto valdžia kol kas tokių žingsnių nežada imtis. Kaip portalui „Kas vyksta Kaune“ komentavo Kauno miesto mero patarėjas Tomas Jarusevičius, savivaldybė išlaiko ryšius su kolegomis Rusijoje dėl kelių priežasčių.

Kvietė stabdyti bendradarbiavimą

Po vakar Kaune vykusios Ukrainos palaikymo akcijos, opozicinė frakcija Kauno taryboje pasidalino pranešimu, skatinančiu miesto valdžią kuo greičiau nutraukti bendradarbiavimą su Rusijos miestais-partneriais.

„[…] Kaunas visada buvo, yra ir bus laisvės miestas – tą privalo parodyti ir miesto politikai. Manome, kad pirmas žingsnis, kurį jau dabar turi žengti Kaunas yra nutraukti bet kokius ryšius su Rusijos miestais. Purviniems okupanto pėdsakams mūsų mieste vietos nebus“, – sakė TS-LKD frakcijos Kauno miesto savivaldybės taryboje seniūnas Paulius Lukševičius.

„Matydami, kad negalime toleruoti banditinės valstybės veiksmų, kuomet įsiveržiama į laisvų, nepriklausomų žmonių valstybės teritoriją. Rusija, pradėjusi karą prieš Ukrainą, pažeidė tarptautinės teisės normas, tarptautinius susitarimus ir už tai turės sumokėti skaudžiausią kainą. Todėl raginame Kauno miesto savivaldybės merą ir tarybą skubiai nutraukti bendradarbiavimą su Rusijos miestais, kurie yra Kauno miesto partneriai. Taip pat siūlome sudaryti sąlygas, kad kauniečiai galėtų paremti Kauno miestus partnerius Ukrainoje“, – ragino Kauno miesto savivaldybės tarybos narė Andrijana Filinaitė.

Bendradarbiavimas tęsis, nes tai ne politika

Pasiteiravus Kauno savivaldybės apie galimą santykių su Rusijos miestais įšaldymą, Kauno mero patarėjas nurodė, kad kol kas nebuvo imtasi tokių veiksmų dėl dviejų priežasčių. Visų pirma, miestas vadovaujasi Užsienio reikalų ministerijos (URM) rekomendacijomis, kuriose nėra punkto, skatinančio nutraukti bendradarbiavimą. Ir antra, anot jo, šis ryšys tarp miestų nėra pagrįstas politika.

„Kaunas, kaip ir kitos šalies savivaldybės, vadovaujasi rekomendacijomis, pateiktomis URM, kuri ir reguliuoja Lietuvos užsienio politiką valstybiniu lygmeniu. Jose siūloma mūsų šalies savivaldybėms laiškais su prašymais kreiptis į miestus partnerius Rusijoje bei Baltarusijoje, kviečiant šias šalis nutraukti karinę agresiją prieš Ukrainą. Būtent tai Kaunas ir įgyvendino šią savaitę. Tačiau reikia pripažinti, kad miestų partnerių bendradarbiavimas nevyksta politinėje plotmėje ir tarpusavio ryšiai su tuo nėra susiję“, – portalui „Kas vyksta Kaune” komentavo T.Jarusevičius.

Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad ir pati Lietuva kol kas nenutraukė santykių su Rusija.

„Tikėtina, kad tokiu įtemptu metu Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų Kauno skyriaus atstovai pristigo komunikacijos su savo partijos pirmininku, vadovaujančiu Užsienio reikalų ministerijai, todėl veikiausiai nebuvo informuoti apie šios institucijos rekomendacijas visoms šalies savivaldybėms. Be to, reikia pastebėti, kad Lietuva kol kas nėra nutraukusi diplomatinių santykių nė su viena iš karinę agresiją vykdančių minėtų valstybių“, – pridėjo Kauno mero atstovas.

Kaunas yra Sankt Peterburgo ir Kaliningrado partneris

Kaip skelbiama Kauno miesto savivaldybės interneto tinklapyje, bendradarbiavimo sutartis tarp Kauno ir Sankt Peterburgo buvo pasirašyta 2007 m. Ja plėtojamas ekonominis, mokslinis, techninis, humanitarinis ir kultūrinis bendradarbiavimas.

Dar anksčiau, 1999 m. Kaune pasirašytas ketinimų protokolas su Kaliningradu, kuriuo siekiama bendradarbiauti savivaldos, socialinės ir aplinkos apsaugos, pramonės ir prekybos, turizmo, švietimo bei kultūros srityse. Bendradarbiavimo susitarimas tarp miestų buvo pasirašytas 2001 m. Kaliningrade.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA