Mitinį Kauno žvėrį pastatė iš sniego ir įkurdino savo kieme | Kas vyksta Kaune

Mitinį Kauno žvėrį pastatė iš sniego ir įkurdino savo kieme

Asm. archyvo nuotr.

Vienas Pakaunės gyventojas dienas sau paįvairinti sugalvojo itin išradingai. Pradėjęs nuo paprasto sniego namelio, artėjant „Sukilimui“ vyras nulipdė tikriausią mitinį Kauno žvėrį. Ir tai ne viskas – viduje darbštuolis įrengė jaukią svetainę su kultūrine ekspozicija.

Kol kauniečiai praėjusį savaitgalį plūkėsi miesto centre ieškodami žvėries paliktos žinios, šis veiksmą stebėjo iš toliau. Apie 9 m ilgio ir 1,5 m pločio kaip iš akies trauktas mitinis žvėris prigulė vieno Akademijos namo kieme.

Nė kiek neatsiliekanti nuo mieste žaižaravusių instaliacijų, ši skulptūra sutemus taip pat švyti įvairiomis spalvomis, o jos viduje – patalpa, kur ne tik arbata susišildyti galima, bet ir su Kauno įžymybėmis susipažinti.

Prie ledinio stalelio suformuoti minkšti krėslai, yra čia ir garso aparatūra. Pažvelgę į veidrodį svečiai kviečiami savyje išvysti bundantį žvėrį, spalvingose nišose žėri lietuvių tautinės tapatybės ženklai, lede užkonservuoti Kauno modernizmo perlai (ak, kad jie tikrovėje sustingtų ir šalin nusviestų laiko ardančius kaplius!).

Šio grožio autorius – Kauno rajone gyvenantis Vytis. „Kas vyksta Kaune“ jis sakė, kad ir temperatūrai pakilus virš nulio žvėriukas gyvuoja gerai, vis pamaitinamas nauju sniego daviniu, tad dar stovi tvirtai.

„Praeitą žiemą buvo gausu sniego, tai pastačiau tokį tunelį, kurio gale buvau įkūręs Ledo arbatinę. Šią žiemą prieš šventes sukaupiau krūvelę, kurioje arbatinę atidariau ir vėl, o lauke įrengiau ledo skulptūrų parką vis užsimindamas apie Kauną kaip Europos kultūros sostinę“, – žvėries ištakas nupasakojo vyras.

Viskas prasidėjo gruodį nuo nedidelio namelio ir skulptūrų parko / Asm. archyvo nuotr.

Iš nemenkos sniego krūvos žvėries kūną Vytis suformavo sausio 22-ąją, kaip tik per „Kaunas 2022“ atidarymą. Kaimynus pasisvečiuoti neįprastoje svetainėje vyras paeiliui kviečia norėdamas atsidėkoti už rėmimą sniegu.

„Net ir šiandien pavyko iš kaimynų jo gauti ir pastiprinti žvėrį“, – šyptelėjo išskirtinės skulptūros-namelio autorius.

Europos kultūros sostinės metų leitmotyvu esantis mitinis Kauno žvėris užgimė Ryčio Zemkausko galvoje, o pavidalą jam suteikė iliustratorius Darius Petreikis.

Kaip pasakoja naujoji Kauno legenda, su požemiuose gyvenančia būtybe miestas kadais sudarė sutartį. Žvėris saugojo miestą nuo negandų, tačiau susitarimas dėl nežinomų priežasčių buvo sulaužytas. Kad atstatytų sutartį, kauniečiai visus 2022-uosius ir mėgins budinti žvėrį, o jį prikėlę atnaujinti paktą.

KEKS 2022 atidarymas

Specialų vaizdo reportažą iš „Kaunas 2022“ atidarymo renginio „Sukilimas“ kviečiame žiūrėti čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA