Naujai suformuotai erdvei Senamiestyje – bene kritiškiausio Kauno architekto pagyros | Kas vyksta Kaune

Naujai suformuotai erdvei Senamiestyje – bene kritiškiausio Kauno architekto pagyros

R. Tenio nuotr.

Kaune rengiamus projektus kritikos strėlėmis dažnai apšaudantis Audrys Karalius daug gerų žodžių negali pasakyti ir apie Vilniaus gatvėje baigiamą „Marijos radijo“ pastatą. Vis dėlto architektas socialiniame tinkle pripažino, kad prie Senosios klebonijos prisišliejęs kiemelis itin nusisekė ir už šį sprendimą pagyrė projekto autorius.

„Marijos radijas“ nusirengė pastolius. Išniro tai, kas įdomiausia – kiemelis prie renesansinio Karališkos karčiamos (arba Senosios klebonijos – aut. past) fasado. Šį kiemelį laikyčiau tikrai reikšminga autorių sėkme objekte.

Erdvinis ir medžiaginis sprendimas – vienas geriausių senamiestizmų Lietuvoje. Deja, kitos pastato galūnės ženkliai atsilieka architektūrine kokybe“, – spalio pabaigoje „Facebook“ grupėje „Architektuomenė“ mintimis trumpai pasidalijo A. Karalius.

Kaip minėjo architektas, statinio išorė iš esmės užbaigta, tik keli palaidi laidai dar styro šen bei ten, stūkso atsijų krūvelės ir apdailos plytelių stirtos. Tiesa, visu tempu vyksta Vilniaus gatvės rekonstrukcija, tad iš fasadinės pusės smarkiai kvepia statybomis, nors tas įspūdis su „Marijos radiju“ tiesiogiai ir nesusijęs.

Projekto, kurį parengė E. Miliūno architektų studija, autoriai – Aurimas Ramanauskas, Dalia Miliūnienė ir Džiugas Karalius. Kaip pradedant statybas 2017-ųjų gruodį „Kas vyksta Kaune“ sakė A. Ramanauskas, A. Karaliaus pagirtas kiemelis specialiai buvo suprojektuotas taip, kad išsaugotų restauruoto Senosios klebonijos atiko matomumą.

„Vidinis kiemelis turėtų praturtinti Vilniaus gatvės erdvę, o taip pat yra gana originalus sprendimas kaimyninio statinio atžvilgiu“, – beveik prieš ketverius metus komentavo projekto vadovas.

Sklypas tarp Vilniaus ir V. Sladkevičiaus gatvių, kuriame iškilo naujoji „Marijos radijo“ būstinė, maždaug nuo 1978 m. stovėjo tuščias. „Marijos radijui“ ir Kauno arkivyskupijos kurijai priklausanti teritorija prieš statybas išvalyta – išvežti keli savivarčiai šiukšlių.

Kaip anksčiau naujienų portalui minėjo „Marijos radijo“ veiklos koordinatorė Stasė Raščiuvienė, statybas planuota baigti 2018-ųjų pabaigoje, o radijo stotį čia perkelti 2019-ųjų viduryje. Visgi visi darbai finansuojami iš „Marijos radijui“ paaukotų lėšų, 2020 m. į Lietuvą atslinko pasaulinė pandemija, tad ir pradiniai terminiai gerokai nusikėlė.

„Viskas Dievo valioje“, – 2017-ųjų žiemą sakė S. Raščiuvienė, o tai valiai skuba, rodosi, nepatinka. Už statybas buvo atsakinga bendrovė „Listada“, tačiau vėliau rangovu jau įvardyta Klaipėdos įmonė „RNDV Statyba“.

Persikėlęs į naujas patalpas radijas turėtų tapti labiau prieinamas visuomenei. Pastate bus įrengta ir maždaug 50 kvadratinių metrų ploto koplyčia.

Tuo metu Vilniaus gatvėje tik pradėjus ryškėti naujojo pastato formoms, tarp aktyvių kauniečių kilo nemenka pasipiktinimo banga dėl modernaus statinio dermės su Senamiesčio kontekstu trūkumo. A. Ramanauskas anksčiau neslėpė, kad „Marijos radijas“ žengia į XXI a. ir architektai pirmiausia ieškojo šio laikmečio kalbos, tai – šiuolaikinis pastatas, o ne senovinio imitacija.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA