Vėl gali brangti elektra | Kas vyksta Kaune

Vėl gali brangti elektra

BNS 2021/05/24 15:47
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Nuo liepos elektra daugumai buitinių elektros vartotojų gali brangti beveik dešimtadaliu. ​Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) pirmadienį pranešė patvirtinusi 8-8,7 proc. didesnes visuomeninės elektros kainos viršutines ribas. Nauji galutiniai tarifai vartotojams bus patvirtinti iki kito pirmadienio, o įsigalios liepos 1-ąją.

Pasak tarybos, vartotojams, perkantiems elektrą iš žemos įtampos tinklų, viršutinė riba auga 8,71 proc. iki 12,385 cento už kilovatvalandę (be PVM), o iš vidutinės įtampos tinklų – 8,07 proc. iki 9,084 cento. Šiuo metu jos yra atitinkamai 11,393 ir 8,406 cento.

VERT nustatomi tarifai taikomi tik tiems buitiniams vartotojams, kurie per metus suvartoja mažiau kaip 5 tūkst. kWh elektros ir nėra pasirinkę nepriklausomo tiekėjo. ESO duomenimis, iš daugiau kaip 1,6 mln. buitinių vartotojų nepriklausomą tiekėją jau yra pasirinkę 279 tūkst.

VERT teigimu, elektros įsigijimo kaina, dabar siekianti 4,240 cento už kWh, nuo liepos didėtų iki 5,036 cento, o jos augimą lemia didesnės ateities sandorių, apyvartinių taršos leidimų (ATL) kainos bei žaliavų – dujų, naftos, anglies – brangimas tarptautinėse rinkose.

„Per pastaruosius mėnesius ateities sandorių, sudarytų dėl sisteminės „Nord Pool“ kainos, vertės didėjo 20–40 proc., priklausomai nuo sandorių tipo ir pristatymo laikotarpio“, – rašoma tarybos pranešime.

Energetikos ministerijos teigimu, įtakos elektros kainai turės ir Latvijos ir Estijos vienašališkai taikoma prekybos elektra su Rusija metodika – Lietuvos vartotojams ji papildomai gali kainuoti apie 100 mln. eurų per metus.

VERT kartu perskaičiavo ir viešuosius interesus atitinkančių paslaugų (VIAP) kainą – ji nuo liepos bus 1,006 cento už kWh – 10,5 proc. mažiau nei pirmąjį pusmetį. Ši kaina mažėja, VERT perskaičiavus prognozuojamą elektros rinkos kainą – ji nuo liepos bus 4,851 cento (dabar 4,083 cento).

„Nustačius 18,81 proc. didesnę prognozuojamą elektros rinkos kainą, mažėja poreikis paramai AEI gamybai“, – aiškina taryba.

Nuo šių metų pradžios elektra buitiniams vartotojams, perkantiems elektrą iš žemos įtampos tinklų, pabrango iki 4,5 proc.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA