Ilgus metus merdinčiam „vaiduokliui“ Kauno širdyje matuoja viešbučio rūbą | Kas vyksta Kaune

Ilgus metus merdinčiam „vaiduokliui“ Kauno širdyje matuoja viešbučio rūbą

R. Tenio nuotr.

Jau senokai fasadus imituojančiu tentu aptrauktas XIX a. namas Šv. Gertrūdos ir Gimnazijos gatvių sankryžoje ruošiasi išsinerti iš apdriskusio drabužio. Viena Kauno nekilnojamojo turto (NT) bendrovė kultūros vertybe pripažintame pastate ketina įrengti viešbutį, o darbus pradėti suplanuota nuo požeminės automobilių stovėjimo aikštelės statybų. Jeigu viskas eisis kaip numatyta, pirmasis etapas turėtų būti baigtas rudenį.

80 kambarių viešbutis su požemine aikštele

Pranešimas apie statybos pradžią ar rangovo pasamdymą „Infostatybos“ sistemoje užregistruotas dar 2019-ųjų balandį, tačiau intensyviu statybiniu veiksmu čia nekvepėjo. Šių metų vasario pabaigoje Kauno savivaldybė pritarė atnaujintiems požeminio garažo projektiniams pasiūlymams, o kampiniame Gimnazijos gatvės sklype atšilus orui prasidėjo šioks toks bruzdesys.

Kaip nurodoma studijos „Archispektras“ vadovaujant Aidui Kalinauskui parengtuose pasiūlymuose, 1470 kv. m teritorijoje numatoma įrengti 350 kv. m ploto automobilių stovėjimo aikštelę, kuri driektųsi po dabartiniu vidiniu kiemu. Požeminėje saugykloje projektuojama 13 automobilių stovėjimo vietų, iš kurių viena skirta žmonėms su negalia ir dvi – elektromobiliams su įkrovimo stotelėmis.

Pagrindinis įvažiavimas į aikštelę numatomas iš Gimnazijos gatvės per esamą arką, o alternatyvus – šiaurinėje sklypo dalyje, iš Šv. Gertrūdos gatvės, per suprojektuotą arką, joje panaikinant laiptus į rūsį.

Planuojama pratęsti šiaurinį ir pietinį pastato korpusus, pagrindinį įvažiavimą į požeminę aikštelę įrengiant iš Gimnazijos g. / „Citify“ nuotr.

Automobilių stovėjimo vietų reikia, mat atskiru projektu rekonstruojamame pastate planuojamas 80 kambarių viešbutis. Pritaikant namą apgyvendinimo paslaugoms, iš abiejų rytinių galų numatyti priestatai, apie 200 kv. m patalpų pirmame aukšte būtų skirta prekybai.

Tikisi apsisukti iki rudens

Objektą vystančios NT bendrovės „Optina“ vadovas Edvinas Mamedovas „Kas vyksta Kaune“ nurodė, kad šiuo metu valomos patalpos, tvarkomi pamatai, projektuojama požeminė automobilių stovėjimo aikštelė ir laukiama leidimo tvarkyti fasadus. Šią savaitę ketinama pradėti archeologinius kasinėjimus, nes objektas priklauso saugomai kultūros paveldo teritorijai, o po kasinėjimų ateis automobilių saugyklos eilė.

„Planuojame vienaip, tačiau eiga smarkiai lėtėja dėl projektavimo, rangovų vėlavimo su medžiagomis. Iki rudens tikimasi įrengti parkingą, o tada judėsime toliau su viešbučiu“, – aiškino E. Mamedovas, pastebėjęs tuo pačiu metu vyksiant apkrautos Senamiesčio sankryžos rekonstrukciją. „Kas vyksta Kaune“ primena, kad gegužės viduryje uždaromas Kauno pilies žiedas, kartu bus atnaujinamas P. Vileišio tiltas bei Šv. Gertrūdos ir Gimnazijos gatvių sankirta.

Apleistas pastatas Gimnazijos gatvėje
Prieš pradedant statybas pastate bus atlikti archeologiniai kasinėjimai / R. Tenio nuotr.

Ant didelių permainų slenksčio esantis pastatas 2017 m. įtrauktas į Kultūros vertybių registrą. Pasak „Optinos“ vadovo, iš esmės reikia išsaugoti statinio fasadus ir kai kurias pertvaras. „Tarybiniais laikais pastatas daug kartų buvo perstatytas, sugadintas, tačiau kiek įmanoma pamėginsime atstatyti“, – pridūrė E. Mamedovas.

Registre pateikiamais duomenimis, vertingas namo savybes sudaro stačiakampio plano ir U raidės formos tūrinė kompozicija, autentiško raudonų plytų mūro kapitalinės sienos, istorizmo stiliaus fasadai ir juostiniai lauko akmenų pamatai.

Išgyveno ne vieną transformaciją

Per daugiau nei pusantro šimto metų svarbioje miesto vietoje esantis pastatas turėjo daugybę šeimininkų, o kiekvienas jų įvedė savas pertvarkas. Gyvenamasis namas kilo 1847-1858 m., iki sovietinės okupacijos prie jo rankas pridėjo bent keturi architektai ir statybos technikai.

Kaip Architektūros ir urbanistikos tyrimų centro portale rašo istorikė Raimonda Rickevičienė, pagrindinės statybos vyko dviem etapais, o dabartinę išvaizdą statinys įgavo po 1858 m. rekonstrukcijos, kai pietinėje sklypo dalyje stovėjęs dviejų aukštų namas buvo sujungtas su dviem vienaukščiais priestatais virš pastarųjų įrengiant antrą aukštą.

1869 m. pastatai išnuomoti Kauno mergaičių gimnazijai. Mokymo įstaigai patalpas pritaikė gubernijos architektas Edmundas fon Mikvicas, gimnazijai panaudoti visas antras aukštas su mezoninu ir likusi pirmo aukšto dalis bei kiemo statiniai. Tiesa, tuometis savininkas Vulfas Bregovkis vengė įsipareigojimų tvarkyti patalpas, tad gimnazija 1883 m. pasistatė naują pastatą Laisvės alėjoje – beje, 1923 m. ugdymo įstaiga pavadinta „Aušros“ gimnazija.

Statinį nuniokojo 1914–1919 m. jame gyvenę vokiečių kareiviai, o 1920 m. naujoji savininkė Marija Kersnauskienė pastatą suremontavo bei išnuomojo parduotuvėms ir butams. 1937 m. dalį statinio įsigijo žymus kolekcionierius Mykolas Žilinskas, bet sovietmečiu šiauriniai ir pietiniai korpusai dalinai buvo nugriauti, sunaikinta namo originali planinė struktūra.

Pastatas nuo Šv. Gertrūdos g. 1976 m. / A. Dumbliausko rinkinio, AUTC nuotr.

Dabartiniam pastato savininkui E. Mamedovui, „Kas vyksta Kaune“ žiniomis, priklauso interjero apdailos medžiagų bendrovė „Termopalas“ bei minėta įmonė „Optina“, NT srityje dirbanti nuo 2000-ųjų. 2019 m. verslininkas su partneriais užbaigė apie 30 mln. eurų vertės Žemųjų Šančių karinio miestelio rekonstrukcijos projektą, kurį su kolegomis parengė architektas Gintautas Natkevičius.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA