Vairuotojų laukia išbandymas: Kauno pilies žiedas užsidarys trims mėnesiams | Kas vyksta Kaune

Vairuotojų laukia išbandymas: Kauno pilies žiedas užsidarys trims mėnesiams

Kauno pilies žiedo rekonstrukcija / Kaunas.lt nuotr.

Pastaraisiais metais Kaune intensyviai tvarkytos gatvės pareikalavo nemažai kantrybės iš vairuotojų bei kitų eismo dalyvių, tačiau rezultatus jaučia tiek pėstieji, tiek ir ratuoti kauniečiai bei miesto svečiai. Vis dėlto šią vasarą laukiantis išbandymas veikiausiai neturės sau lygių – dėl remonto darbų planuojama trims mėnesiams uždaryti eismą pagrindine arterija greta senamiesčio: numatyta kapitaliai atnaujinti Kauno pilies žiedą ir jo prieigas bei suremontuoti P. Vileišio tiltą. Darbai prasidės gegužės viduryje ir tęsis iki rugsėjo 1-osios.

Laikinai uždaroma judri gatvė

Artėjantys itin didelio masto darbai pareikalaus supratingumo ne tik iš vairuotojų, bet ir viešojo transporto keleivių. Be to, teks pasitelkti ir navigacinius gebėjimus, nes transporto eismas vadinamuoju Kauno pilies žiedu ir jo prieigomis bus visiškai uždarytas. Laukia laikini troleibusų ir autobusų maršrutų pokyčiai – jie drieksis aplink bei atitinkamai pailgės, rašoma Kauno miesto savivaldybės pranešime žiniasklaidai.

Vis dėlto apsišarvuoti kantrybe – verta. Pokyčių sulaukęs intensyviausias miesto transporto mazgas taps saugesnis ir patogesnis visiems eismo dalyviams.

„Vadinamoji Kauno pilies žiedinė sankryža tokių grandiozinių pokyčių nematė paskutinius kelis dešimtmečius. Kadangi dėl atsiradusių deformacinių siūlų tvarkyti reikia ir P. Vileišio tiltą, viską daryti vienu metu – pats geriausias sprendimas.

Suprantame, kad dėl artėjančių pokyčių visų eismo dalyvių lauks daug nepatogumų. Tačiau darbų įkarštis planuojamas būtent vasarą, kai mieste gerokai sumažėja automobilių. Geresnio laiko tokiam milžiniškam projektui nebus – dabar arba nežinia kada. Kelininkų laukia karšta vasara ir neeilinės užduotys, tad visų kauniečių norime paprašyti kantrybės ir supratingumo“, – kalbėjo Kauno savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis.

Tvarkymo planas apims net keletą zonų: bus remontuojamos P. Vileišio tilto deformacinės siūlės, atnaujinamos Kauno pilies žiedo, Šauklių bei Šv. Gertrūdos gatvių važiuojamosios dalys ir šaligatviai. Taip pat numatyta keisti kontaktinį troleibusų tinklą.

Kauno pilies žiedo sankryža / Kaunas.lt nuotr.

Prioritetas – viešajam transportui

Po atnaujinimo pagerės susisiekimas viešuoju transportu – suplanuota papildomą A juostą įrengti dar prieš įvažiuojant į sankryžą Šauklių gatve nuo Šv. Gertrūdos g. Dėl to autobusams ir troleibusams nebereikės stovėti vienoje eilėje su automobiliais. Kauno pilies stotelė taps kur kas erdvesnė viešajam transportui ir keleiviams.

Taip pat bus padidintos saugumo salelės ties žiedine sankryža. Jų funkcija – užkirsti kelius pavojingam ir neleistinam transporto priemonių manevravimui žiedu.

„Viskas daroma dėl paprasto tikslo – iš pagrindų atnaujinti susidėvėjusią infrastruktūrą ir tuo pačiu padidinti saugumą ypač judrioje žiedinėje sankryžoje bei šalia jos tvarkomose gatvėse“, – teigė Kauno savivaldybės Transporto ir eismo organizavimo skyriaus vedėjas Martynas Matusevičius.

Daugiau patogumų pėstiesiems

Vykdant kapitalinį remontą pajėgas apjungs bendrovės „Kauno vandenys“ ir „Kauno energija“ – pokyčių sulaukusioje teritorijoje bus atnaujinti šilumos bei nuotekų tinklai. „Kauno autobusai“ dėmesį skirs kontaktiniam tinklui atnaujinti, o „Kauno gatvių apšvietimas“ įrengs modernius LED šviestuvus.

Šv. Gertrūdos ir Gimnazijos gatvių sankryža / Kaunas.lt nuotr.

Kur kas daugiau patogumų sulauks ir pėstieji – platės šaligatviai Šv. Gertrūdos gatvėje nuo Šauklių g. iki pat Laisvės alėjos.

„Išplatės šaligatvis vienoje kelio atkarpos pusėje nuo Šv. Gertrūdos ir Gimnazijos gatvių sankryžos iki pat Laisvės alėjos. Įgyvendinus pokyčius, pėsčiųjų eismas pasiskirstys tolygiai. Tai bus geras impulsas ir šiose gatvėse įsikūrusiems verslams“, – pridėjo A. Pakalniškis.

Permainų sulauks Šv. Gertrūdos ir Šauklių gatvių sankirta – pėsčiųjų perėja bus perkelta į saugumo salelę, taip sukuriant patogų susisiekimą ir neįgaliesiems bei dviratininkams. Iki šiol šiems eismo dalyviams kliūtimi tapdavo prieš pat perėją įrengti laiptai.

Be to, naujovės numatytos ir Šv. Gertrūdos bei Gimnazijos gatvių sankryžoje: nusukimas į dešinę, Karaliaus Mindaugo prospekto link, bus susiaurintas nuo dviejų iki vienos eismo juostos, įrengiant nereguliuojamą pėsčiųjų perėją. Tiek vienu, tiek kitu atveju numatyti pokyčiai užtikrins ir didesnį transporto priemonių pralaidumą.

Kapitalinį remontą, kurio vertė sieks apie 3 mln. eurų, atliks konkursą laimėjusi akcinė bendrovė „Kauno tiltai“.

Tiek P. Vileišio tiltu, tiek žiedinėje sankryžoje bei jos prieigose transporto eismą planuojama uždaryti nuo gegužės 17 d. iki vasaros pabaigos. Artimiausiu metu gyventojai bus papildomai informuoti apie laikiną eismo organizavimo tvarką, schemas ir viešojo transporto maršrutų pokyčius.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA