Švelnėjant karantinui, uždavinys verslams – kaip tinkamai paruošti patalpas klientų priėmimui? | Kas vyksta Kaune

Švelnėjant karantinui, uždavinys verslams – kaip tinkamai paruošti patalpas klientų priėmimui?

Tomas Degutis / Organizatorių nuotr.

Po truputį pradedamos švelninti antrojo karantino sąlygos. Nors tunelio gale jau matome šviesą, pastarųjų metų patirtis rodo, kad laisvė ir viruso plitimo kontrolė yra itin trapūs reiškiniai. Natūraliai tiek gyventojams, tiek verslams bei organizacijoms kyla klausimas – kokių prevencinių priemonių imtis, kad užkirstumėme kelią trečiajai viruso plitimo bangai?

Žmogiškosios klaidos, nuovargis, auganti apatija ir kiti šalutiniai pandemijos valdymo reiškiniai yra natūrali reakcija į ilgai besitęsiančią įtemptą ir nežinomybės kupiną situaciją. Visgi, ekspertai įspėja, jog jei švelnėjant karantinui neišliksime budrūs ir susitelkę, istorija pasikartos, atnešdama trečiąją viruso bangą ir naujus griežtinimus.

Paviršių priežiūros svarba

Pasaulio sveikatos organizacijos ekspertų teigimu, virusą gali nešioti net be simptomų sergantys žmonės. Judėdami laisvai ir nepakankamai atsakingai, ant įvairių paviršių jie virusą po savęs gali palikti ir kitiems. Teigiama, kad ant skirtingų paviršių virusas gali išgyventi net iki 9 dienų. Dėl šios priežasties, ypatingai svarbu tinkamas apsaugos priemonių dėvėjimas bei efektyvi patalpų ir paviršių dezinfekcija.

„Užteršti paviršiai yra vienas pagrindinių COVID-19 viruso plitimo kelių. Virusas nematomas ir gali būti nešiojamas besimptomiu būdu sergančių žmonių. Palietus virusu užterštą paviršių ir tada nesąmoningai palietus savo veidą galima užsikrėsti net neturėjus tiesioginio kontakto su viruso nešiotoju. Dėl šių priežasčių, investicijos į viešųjų erdvių dezinfekcijos prevenciją yra ypatingai svarbios“, – teigia Jolanta Kuklytė, Šeškinės poliklinikos infekcijų kontrolės tarnybos vadovė.

Jolanta Kuklytė / Organizatorių nuotr.

Anot J. Kuklytės, iki šiol dažnai tenka pastebėti gyventojus, kaukes dėvinčius ne pagal rekomendacijas. Taip pat didele problema išlieka netinkamai ir per trumpai plaunamos rankos, nedingstantis veido lietimo įprotis bei neefektyviai dezinfekuojamos patalpos.

„Jei į ekspertų rekomendacijas bus žiūrima pro pirštus, ilgai neužtruksime atsidurti situacijoje, kuomet vėl bus reikalingi rimti suvaržymai. Dėl šios priežasties, visuomeninių erdvių, verslo įstaigų ir patalpų priežiūrai turime skirti maksimalų dėmesį.

Pavyzdžiui, Šeškinės poliklinikoje, kaip ir kitose asmens sveikatos priežiūros įstaigose, patalpos yra dezinfekuojamos vadovaujantis Lietuvos Respublikos teisės aktais – 47 higienos norma. Konkrečiai mūsų poliklinikoje šiam tikslui įgyvendinti pasitelkiama maksimaliu efektyvumu išsiskirianti DEZIFOG rūko sistema, turinti net ir biocidinio produkto autorizacijos liudijimą“, – sako J. Kuklytė.

DEZIFOG – išeitis skirtingo tipo patalpoms

DEZIFOG jau tapo populiaria ir itin efektyvia išeitimi, sprendžiant patalpų bei paviršių dezinfekcijos klausimą net ir tose erdvėse, kurių darbo nebuvo įmanoma stabdyti karantino metu. Dezinfekcinę rūko sistemą jau sėkmingai naudoja Lietuvos policija, skirtingų šalies miestų poliklinikos ir kitos gydymo įstaigos, LR Prezidentūros kanceliarija, privačios įmonės, gamyklos, spaustuvės, siuvyklos ir daugelis kitų įstaigų.

Dabar, švelninant karantiną, labai svarbu, kad tinkama bei reguliaria patalpų dezinfekcija pasirūpintų ir tos įmonės, kurios dėl gyventojų saugumo iki šiol buvo sustabdžiusios savo veiklą.

„DEZIFOG rūko sistema gimė iš asmeninio poreikio. Dar pirmojo karantino pradžioje, išgirdus apie COVID-19 virusą bei jo riziką, norėjau apsaugoti savo darbuotojus, klientus, artimuosius. Sugalvojome sistemą, ištobulinome prototipą ir gavome LR Sveikatos apsaugos ministerijos patvirtinimą patalpų dezinfekcijai naudoti naująją DEZIFOG sistemą. Įsitikinę jos efektyvumu, nusprendėme ja pasidalinti ir su kitomis įstaigomis, atsakingai žiūrinčiomis į lankytojų bei darbuotojų apsaugą“, – pasakoja DEZIFOG vadovas Tomas Degutis.

T. Degučio teigimu, visų mūsų tikslas – užtikrinti sąlygas, kad kuo greičiau galėtumėme grįžti į normalų darbo ritmą. DEZIFOG vadovo teigimu, dezinfekcinė rūko sistema šio tikslo siekti leidžia ne tik labai efektyviai, bet ir su minimaliu žmogiškųjų išteklių poreikiu. Sistemos pagalba patalpų paviršiai bei smulkiausi plyšeliai yra dezinfekuojami sutaupant didelius darbuotojų jėgų ir laiko resursus.

„Juk visi sutiksime, kad apsileidus tapti viruso infekcijos plitimo židiniu yra be galo paprasta. Todėl mes vadovaujamės PSO šūkiu – „Do It All!“. Kitaip tariant, darykime viską, ką galime, siekiant sustabdyti viruso plitimą. DEZIFOG yra vienas iš efektyviausių būdų tam pasiekti“ – sako T. Degutis.

DEZIFOG privalumas – našumas. Būtent šis rūko generatorius per 1-180 sekundžių periodą išpurškia pasirinktą DEZIFOG dezinfekcinio skysčio kiekį, tokiu būdu galėdamas dezinfekuoti skirtingo dydžio patalpas. Dezinfekcinis rūkas pasiekia vietas, kurios įprastu – rankiniu – būdu nėra pasiekiamos, nes pasklisdamos patalpoje jis prasiskverbia net į mažiausius tarpelius.

Plačiau susipažinti su DEZIFOG dezinfekcinio rūko sistema galima ČIA.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA