Už savivalę V. Matijošaičio Kačiūniškės dvare bauda Valstybei vis dar nesumokėta | Kas vyksta Kaune

Už savivalę V. Matijošaičio Kačiūniškės dvare bauda Valstybei vis dar nesumokėta

R. Tenio nuotr., „Kas vyksta Kaune“ montažas

Kaip portalas „Kas vyksta Kaune“ rašė šių metų sausio mėnesio pabaigoje, Kultūros paveldo departamentas pripažino, kad už Kačiūniškės dvaro teritorijoje nugriautus pastatus Valstybė patyrė 34 tūkst. eurų žalą, kurią atlyginti privalu iki balandžio 1 d. Praėjus mėnesiui po termino pratęsimo bauda į Valstybės biudžetą ir toliau lieka nesumokėta. Neaišku, ar bus vykdomi ir statybos inspekcijos griežti nurodymai, susiję su savavališkai rekonstruotų dvaro rūmų pastato remontu.

Kreipsis į teismą

Pirminis Kultūros paveldo departamento įpareigojimo sumokėti baudą už Valstybės paveldui padarytą žalą dėl negrįžtamai nugriautų dvaro teritorijoje buvusių pastatų – svirno ir tvarto – terminas buvo balandžio 1 d., tačiau dėl šalyje įvesto karantino terminas buvo pratęstas iki birželio 1 d.

Kaip portalui „Kas vyksta Kaune“ sakė departamento Kauno skyriaus vyriausioji specialistė Asta Naureckaitė, liepos 1 d. bauda vis dar nebuvo sumokėta į Valstybės biudžetą, o kitą savaitę departamento teisės skyrius turėtų spręsti dėl tolimesnių baudos išieškojimo būdų. „Pagal įstatymus, jei pažeidėjas savavališkai nesumoka baudos, departamentas įpareigojamas kreiptis į teismą dėl tolimesnių išieškojimo veiksmų“, – sako A. Naureckaitė.

Pasak jos, per minėtą laikotarpį jai pavyko susisiekti su pačiu dvaro savininku – Visvaldu Matijošaičiu, kuris žadėjo, kad šiuo klausimu bus susisiekta su departamento atstovais, tačiau iki šiol jokia nei žodinė, nei rašytinė pasiaiškinimo forma, kodėl 34 tūkst. eurų bauda vis nesumokėta, departamento nepasiekė.

Kauno meras V. Matijošaitis nelinkęs prisiimti atsakomybę už suniokotą Valstybės paveldą/ R. Tenio nuotr.

280 Eur sumokėjo

Kaip portalą „Kas vyksta Kaune“ informavo Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos atstovė Ieva Liutkutė gegužės 19 d. statytojui taip pat buvo surašytas dar vienas administracinių nusižengimų protokolas dėl savavališkai atlikto vienbučio gyvenamojo namo (Kačiūniškės dvaro sodybos fragmentų namo) paprastojo remonto bei paskirta 280 eurų bauda, kuri jau yra sumokėta.

Anksčiau inspekcijos privalomuoju nurodymu statytojas buvo įpareigotas pašalinti Kačiūniškės dvaro teritorijoje atliktus savavališkos statybos padarinius.

Kaip portalas jau yra rašęs, viso Kačiūniškės dvaro teritorijoje buvo keturi į Valstybės saugomų pastatų registrą įtraukti pastatai, iš kurių vienas – nugriautas, vienas – sunaikintas iki pamatų ir jo vietoje pastatytas naujas, o dvejuose atlikti darbai be statybas leidžiančių dokumentų.

Vykdant dvarvietės tvarkymo darbus buvo nugriautas pagalbinis ūkio paskirties pastatas (Kačiūniškės dvaro sodybos fragmentų tvartas). Kitas pagalbinis ūkinis pastatas (Kačiūniškės dvaro sodybos fragmentų svirnas) – perstatytas iš pagrindų, paliekant tik autentiškus pamatus bei pakeičiant pirminę pastato išvaizdą, galimai ją pritaikius apgyvendinimui.

Taip pat be statybą leidžiančių dokumentų šiame Valstybės saugomame kultūros paveldo objekte buvo atliktas kapitalinis daugiabučio gyvenamojo namo (Kačiūniškės dvaro sodybos fragmentų rūmų) remontas bei paprastasis vienbučio gyvenamojo namo (Kačiūniškės dvaro sodybos fragmentų namo) remontas.

Liepia atstatyti, kaip buvo

Apžiūrėję savavališkai perstatytus ir rekonstruotus pastatus inspektoriai priėmė sprendimą iš esmės atstatyti visus pakeitimus į pradinę būseną. Pagrindiniame rūmų pastate įpareigota pašalinti pakeistą daugiabučio gyvenamojo namo fasadų išvaizdą t. y. spalvą. Taip pat V. Matijošaičiui liepiama išardyti naujai įrengtą stogo dangą, atstatyti namo pažeistas išorines sienas, pažeistas vidines laikančiąsias sienas bei atstatyti užmūrytas angas.

Įpareigojama pašalinti ir savavališkai atliktus pakeitimus vienbučiame gyvenamajame name – išardyti vienbučio gyvenamojo namo įrengtą fasadų apšiltinimo sluoksnį su apdaila, naujai pakeistą stogo dangą ir naujai įrengtus langus, kurie neatitinka buvusio suskaidymo. Statybos išvados negailestingos ir naujai pastatyto svirno atžvilgiu, liepiama jį griauti.

Statybos inspektoriai negailestingi – ant seno pastato pamatų pastatytą svirną liepia griauti/ R. Tenio nuotr.

Į klausimus neatsakė

Ar V. Matijošaitis paisys statybos inspekcijos įpareigojimų nėra aišku, nes mero patarėjas viešiesiems ryšiams, per kurį Kauno meras bendrauja su žiniasklaida, į portalo „Kas vyksta Kaune“ išsamius klausimus teatsiuntė jau anksčiau spaudoje skelbtą lakonišką atsakymą.

„Šalyje užsitęsęs karantinas gerokai pristabdė biurokratinius procesus, todėl atitinkamai užtruko ir dokumentų tvarkymas. Šiuo metu jie toliau derinami ir ruošiami dokumentai statybos leidimui gauti. Siekiama pašalinti visus nustatytus trūkumus, kad iš pagrindų atnaujintas kultūrinis paveldas būtų ne tik preciziškai sutvarkytas, bet ir atitiktų visus jam keliamus teisės aktų reikalavimus. Galimai padarytos žalos atlyginimo klausimas taip pat tebėra sprendžiamas lygiagrečiai, bet plačiau jį komentuoti būtų neetiška, nes tai liečia ir kitą fizinį asmenį“, – rašoma mero vardu teikiamame atsakyme.

Primename, kad už dvaro teritorijoje nugriautus pastatus Valstybės patirtą 34 tūkst. eurų žalą įpareigojimas sumokėti baudą tenka pastatų tvarkymo darbus teritorijoje vykdžiusiam fiziniam asmeniui. Viešojoje erdvėje pasirodžius informacijai apie savavališkai tvarkomą dvarvietę, pradžioje Kauno meras buvo sakęs, kad nebuvo informuotas, kokiu pagrindu vykdomi darbai.

Portalo „Kas vyksta Kaune“ žiniomis, Kauno meras V. Matijošaitis jau naudojasi savo turtu – Kačiūniškės dvaru – statybos dvare yra užbaigtos, jokie nei griovimo, nei tvarkybos darbai nebevyksta.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA