S. Skvernelis: judėjimas per sieną su Lenkija bus lengvinimas | Kas vyksta Kaune

S. Skvernelis: judėjimas per sieną su Lenkija bus lengvinimas

Asociatyvi / VRM nuotr.

Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis dalyvavo nuotoliniame susitikime su Lenkijos premjeru Mateuszu Morawieckiu ir aptarė svarbiausius abiejų šalių darbotvarkės klausimus – koronaviruso keliamus iššūkius ir ekonomikų atsigavimą, derybas dėl Europos Sąjungos (ES) daugiamečio biudžeto, regioninės reikšmės infrastruktūros projektų įgyvendinimą, bendros istorinės atminties iniciatyvas.

Pasidžiaugta, kad ryžtingi pandemijos užkardymo veiksmai Lietuvoje ir Lenkijoje davė vaisių ir atsirado galimybė švelninti apribojimus. Premjeras S. Skvernelis informavo M. Morawieckį apie Lietuvoje po šv. Velykų priimtą 4 etapų karantino švelninimo priemonių planą ir jo įgyvendinimą: atnaujintą prekybos įstaigų veiklą, daugumos grožio priežiūros ir medicinos paslaugų teikimą, leidimą piliečiams kirsti šalies sieną, nuo gegužės 10 d. pradedamą atnaujinti oro susisiekimą.

Informuota, kad kartu su Estijos ir Latvijos premjerais pavesta užsienio reikalų ministrams užtikrinti nuolatinį keitimąsi informacija ir koordinavimą. Svarstoma atverti sienas tarp Baltijos valstybių nuo gegužės vidurio ir nebetaikyti priverstinės izoliacijos ES piliečiams.

„Svarbu užtikrinti išėjimo iš karantino priemonių koordinavimą visame mūsų regione. Tik taip išvengsime naujos pandemijos bangos. Glaudus Lietuvos ir Lenkijos bendradarbiavimas šiuo klausimu yra ypač aktualus. Bendrai sutarėme sudaryti sąlygas lengvinti pasienio gyventojų judėjimą per sieną“, – vyriausybės pranešime spaudai pabrėžė S. Skvernelis.

Jo teigimu, pirmasis žingsnis galėtų būti pasienio su Lenkija darbuotojų judėjimo ir studentų mainų atnaujinimas artimiausiu metu. Koordinuoti Baltijos valstybių ir Lenkijos veiksmai prisidėtų ir prie visos ES aktyvesnio veikimo COVID-19 valdymo srityje. Šiame kontekste Lietuvos ir Lenkijos pramonės įmonės kviečiamos bendradarbiauti tiekiant medicinos įrangą ir priemones regiono ir ES rinkai.

Premjerai aptarė ir Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizacijos projekto įgyvendinimą bei importuojamos elektros energijos iš trečiųjų šalių ribojimus. Lenkijos premjeras užtikrino paramą ne tik šiuo klausimu, bet ir dėl Astravo AE saugumo. Ministras Pirmininkas S. Skvernelis pabrėžė Lenkijos svarbą formuojant bendrą regiono poziciją. Sinchronizacijos klausimas trečiadienį bus aptartas bendrame Baltijos šalių premjerų susitikime.

Pokalbio metu sutarta aktyviai koordinuoti pozicijas europinės darbotvarkės klausimais. Sanglaudos politika, parama žemės ūkiui, darbo vietų kūrimas – sritys, reikalaujančios europinio finansinio dėmesio svarstant 2021–2027 m. ES biudžeto projektą. Abiejų šalių premjerai pasidžiaugė sėkmingai įgyvendinamų projektų „Rail Baltica“, „Via Baltica“, GIPL eiga.

„Investicijos į bendrą infrastruktūrą ir toliau bus šalių bendradarbiavimo prioritetas“, – teigė S. Skvernelis.

Abi šalis vienija bendra istorinė atmintis, kova su dezinformacija. Lenkijos premjeras padėkojo Lietuvai už tvirtą paramą Lenkijai dėl kovos su bandymais perrašyti istoriją.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA