Į mobilų koronaviruso patikros punktą Kaune jau važiuoja pirmieji pacientai: ką privalu žinoti? | Kas vyksta Kaune

Į mobilų koronaviruso patikros punktą Kaune jau važiuoja pirmieji pacientai: ką privalu žinoti?

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Ketvirtadienį nuo vidurdienio Jonavos gatvėje įsikūrusiame Kauno kempinge pradėjo veikti pirmasis mobilus koronaviruso patikros punktas. Į tyrimų paėmimo punktą bus galima atvykti tik gavus siuntimą iš karštosios koronaviruso linijos 1808 specialistų. Kauno savivaldybės primena, kad atvykę asmenys privalės atlikti pavojingo viruso testą neišlipdami iš automobilio.

Tyrimų punktą, kaip nurodoma savivaldybės pranešime, nuspręsta įkurti Kauno kempinge (Jonavos g. 51A), nes į šią vietą lengva atvykti automobiliu iš daugelio miesto mikrorajonų, taip pat jis greitai ir paprastai pasiekiamas atvykstantiems iš kitur. Teritorija saugiai aptverta, tinkama sklandžiam automobilių judėjimui.

Miesto pakraštyje dirbančioms medikų komandoms talkins viešosios policijos pareigūnai ir savanoriai. Punkte dirbs 3 medikų komandos po 3 asmenis, per dieną čia planuojama aptarnauti 60-70 žmonių. Augant tyrimų apimtims, Kaunas pasiruošęs atidaryti ir antrąjį punktą.

Apsilankė pirmieji pacientai

„Noriu dar kartą pabrėžti, kad gyventojai, atėję ar atvažiavę į punktą savavališkai, be siuntimo, nebus tiriami, jie tik gaišins brangų medikų laiką“, – pranešime cituojamas Kauno miesto poliklinikos direktorius Paulius Kibiša.

Kempinge ketvirtadienį susirinkusiems žurnalistams jis patvirtino, kad jau atvažiavo pirmasis pacientas ir procedūros prasidėjo. P. Kibiša skubėjo padėkoti savanoriams, kuriems pareiga nėra tušti žodžiai, kurie nebijo rizikos ir, specialisto manymu, įkūnija geriausias mediko, slaugytojo savybes.

Automobiliai į punktą įvažiuoja kas 10 minučių, užsiregistravusiųjų tyrimui vidurdienį buvo iki 13.30 val., apie 10 pacientų. Paimto mėginio terpė yra dedama į šaltkrepšį ir vežama į Kauno klinikų laboratorijas, transportavimas priklausomai nuo gydymo įstaigos analizatoriaus galimybių turėtų vykti kas 4 val. Punktas kol kas veiks nuo 8 iki 20 val., o rezultatų asmuo sulauks per 24 val. nuo mėginio paėmimo.

„Terpių šiandienai turime užtektinai, vakare gausime kitoms dienoms, apsaugos priemonių taip pat netrūksta“, – patikino Kauno miesto poliklinikos vadovas, pridėjęs, kad ekstriniu atveju, atvykus itin sunkios būklės asmeniui, čia budi greitoji medicinos pagalba. Esant reikalui, žmogus būtų skubiai išvežtas į ligoninę.

Kaip veiks sistema?

Pasireiškus bent vienam ūmios kvėpavimo takų infekcijos simptomui – staiga pradėjus karščiuoti, kosėti, prasidėjus dusuliui – jei 14 dienų laikotarpyje asmuo keliavo bet kurioje užsienio šalyje ar kontaktavo su galimai užsikrėtusiuoju COVID-19, pirmiausia skambinti į Koronos karštąją liniją trumpuoju telefono numeriu 1808.

Karštosios linijos konsultantas, įvertinęs paciento pateiktus duomenis, priims sprendimą, ar skambinantį pacientą tikslinga ištirti dėl koronaviruso infekcijos. Jei žmogų bus nuspręsta tirti, jis konsultantui turės pateikti vardą, pavardę, asmens kodą, mobilaus telefono numerį, taip pat nurodyti savivaldybę, iš kurios skambina.

[susije_video kurie=”1″]

„Su žmogumi susisieks mobilaus punkto koordinatorius ir nurodys laiką bei adresą, kada atvykti. Į mobilų punktą bus draudžiama vykti taksi automobiliu ar viešuoju transportu“, – pabrėžė P. Kibiša.

Kaip elgtis atvykus į punktą?

Atvykus į mobilų tyrimų paėmimo punktą draudžiama išlipti iš automobilio ir atverti langą, kol nebus nurodyta kitaip. Vėliau asmuo instruktuojamas, kaip bus vykdoma tepinėlio paėmimo procedūra.

Kartu su savimi privaloma turėti tapatybę patvirtinantį dokumentą bei A4 formato lapą su užrašytu mobilaus telefono numeriu. Šį, atvykus į mobilųjį punktą, būtina padėti koordinatoriaus nurodytoje gerai matomoje vietoje automobilio salono viduje. Šiuo numeriu bus susisiekiama ir sutikrinami atvykusio žmogaus duomenys.

„Atvykusysis langą turės pradaryti tik tada, kai mobilios komandos narys to paprašys. Būtina atidžiai degti ir griežtai paisyti čia dirbančiųjų specialistų nurodymų. Atlikus tyrimą, žmogus privalės grįžti į namus, izoliuotis ir laukti tyrimo rezultato. Jeigu pacientą reikės hospitalizuoti, bus kviečiama greitoji medicinos pagalba ir jis bus vežamas į ligoninę“, – aiškino P. Kibiša.

Paklaustas, kaip vertinti kalbas apie gyvenamojoje vietoje imamus mėginius, Kauno miesto poliklinikos direktorius pažymėjo, kad po namus jokie tikrintojai nevaikšto, vienintelis kelias – kreiptis karštąja koronaviruso linija 1808.

Negalinčius atvykti atveš

Kaip žurnalistams nurodė Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas ir Ekstremalių situacijų komisijos operacijų centro koordinatorius Paulius Keras, visi asmenys, paskambinę karštąją linija, yra registruojami, o neturinčiųjų galimybės atvykti transportavimą organizuoja savivaldybė.

„Turime parengę tris automobilius – kiek reikės, tiek ir turėsime. Tai specialios transporto priemonės, kuriose vairuotojo kabina visiškai atskirtai nuo salono, kur sėdės keleivis. Žmonės bus smulkiai instruktuoti, ką turi daryti, vairuotojas jokio kontakto neturės – jis neišlips iš automobilio, neatidarys lango – bet pirminėmis apsaugos priemonėmis taip pat bus aprūpintas“, – aiškino P. Keras.

Kempingo aikštelė, pridūrė jis, kaip tik plečiama, montuojama palapinė, kad būtų galima patikrinimų atlikti daugiau. Esant poreikiui, parinktos dar dvi vietos, kuriose galėtų atsirasti mėginių paėmimo taškai. Paklaustas, ar užtenka apsaugos priemonių, P. Keras teigė, kad ilgam jų nėra, tačiau panaši situacija susidariusi visur.

„Šiuo metu turime, vakare laukiame papildymo. Organizuojame pirkimus, siekiame įsigyti kiek galime daugiau, taip pat surinkti iš privačių bendrovių, kurios turi, tačiau nebūtinai panaudos. Bandome telkti resursus“, – kalbėjo savivaldybės Ekstremalių situacijų komisijos operacijų centro koordinatorius.

Užimta iki 10 saviizoliacijos patalpų

P. Keras pastebėjo saviizoliacijos vietų esant kelių tipų, vienas jų – kai izoliuojasi iš rizikingų šalių atvykę ar rizikingų kontaktų turėję asmenys.

„Turime sąrašą tokių vietų, dalis jų (iki 10) jau užpildyta žmonių, kurie tiesiog neturi, kur atsiskirti, ir pasirenka savivaldybės siūlomas patalpas. (…) Tokių atvejų, kad vienoje saviizoliacijos patalpoje gyventų viena šeima, neturime. Asmenys gyvena po vieną“, – patikslino P. Keras, daugiau detalių apie atsiskyrusius žmones nepateikęs.

[susije_video kurie=”2″]

Kita dalis asmenų, kurių, savivaldybės administracijos direktoriaus žiniomis, dar nėra – lengvomis ligos formomis sergantys pacientai. Persipildžius gydymo įstaigoms, sergantiems asmenims Kaunas siūlys izoliuotis tam neseniai pritaikytose kelerius metus nenaudotos ligoninės patalpose Kulautuvoje.

Patvirtinta informacija apie Lietuvoje užfiksuotus susirgimo COVID-19 atvejus ir visos rekomendacijos pateikiamos oficialiame Vyriausybės portale. Atsakymus į dažniausius kauniečių klausimus rasite čia.

Šiuo metu Lietuvoje nustatyti 36 ligos atvejai, 1 ligonis pasveiko. Sergamumo situaciją Lietuvoje galite stebėti nuolat atnaujinamame žemėlapyje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA