Kauno rajonas imasi veiksmų: už miesto darželius daugiau mokėti nereikės | Kas vyksta Kaune

Kauno rajonas imasi veiksmų: už miesto darželius daugiau mokėti nereikės

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Kauno valdininkams nusprendus, kad kitose savivaldybėse gyvenamąją vietą deklaravę asmenys už darželius turės mokėti visą kainą, rajonas metė savo žmonėms gelbėjimo ratą. Ketvirtadienį posėdžiauti susirinkusi Kauno rajono taryba priėmė naują kompensavimo tvarką rajono gyventojams, kurių vaikai lanko miesto darželius. Tiesa, lengvatą gaus tik „grynakraujai“ pakauniečiai, o rajono savivaldybės atstovai pabrėžia, kad tai laikinas sprendimas.

Kompensuos didžiąją dalį sumos

Kaip primenama rajono tarybos sprendimo aiškinamajame rašte, motyvu įtvirtinti naują kompensavimo tvarką tapo Kauno valdžios nutarimas panaikinti mokesčio už miesto darželius lengvatą kitose savivaldybėse oficialiai gyvenantiems asmenims. Dėl to mokestis tėvams šoktelėjo keliolika kartų, nuo 0,58 Eur iki 9,20 Eur.

Rajono savivaldybė „Kas vyksta Kaune“ pateiktame komentare nurodė, kad iš 9,20 Eur mokesčio už dieną bus kompensuojama 8,55 centai. Išeina, Kauno rajono vaikų tėvams už dieną ugdymo miesto darželiuose reikės mokėti 0,65 Eur – tiek, kiek mokėtų valstybiniame Kauno rajono darželyje.

„Mokestis bus kompensuojamas tik tikrai Kauno rajone gyvenantiems ir čia į darželį nepatekusiems vaikams. Tai reiškia, kad abu santuokoje gyvenantys vaiko tėvai ir vaikas turės būti deklaravę gyvenamąją vietą Kauno rajone iki šių metų gruodžio 31 d., o vaikas turės būti įtrauktas į laukiančiųjų vietos darželyje eilę iki 2019 m. birželio 1 dienos ir nepatekęs į norimą įstaigą“, – aiškina rajono valdžia.

Jei vaiką augina vienišas tėtis ar vieniša mama, užteks oficialiai vaiką auginančiojo ir vaiko gyvenamosios vietos deklaracijos. Be to, pažymima, kad darželiui mokamą sumą sudaro dviejų tipų mokesčiai: už vaiko ugdymą ir už maitinimą. Šiuo atveju, kalbama tik apie vaiko ugdymo išlaidas.

Laikinas sprendimas

„Mūsų gyventojai gali jaustis saugūs, deja, kitose savivaldybėse deklaruotiems asmenims Kauno darželių paslaugos brangs“, – dalinį situacijos sprendimo pobūdį akcentavo Kauno rajono Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Jonas Petkevičius.

Tuo metu Kauno rajono meras Valerijus Makūnas tarybos posėdyje pabrėžė, kad kompensuoti vaikų išlaikymą miesto darželiuose yra laikinas sprendimas, mat kitąmet planuojama didelė Kauno rajono darželių plėtra – rajono vaikams esą nebereikės ieškoti vietų miesto darželiuose. Ketinama sukurti apie 1000 naujų vietų darželiuose Akademijoje, Užliedžiuose, Domeikavoje, Garliavoje ir Ringauduose.

„Vasarį pradės veikti naujo tipo – šeimos darželiai, ketiname statyti modulinius darželius, praplėsiančius jau esančių darželių erdves, taip pat ieškome privačių investuotojų, iš kurių galėtume išnuomoti pastatytus darželius ir naudoti juos ugdymo reikmėms“, – kitų metų planus komentavo V. Makūnas.

Kompensacijos už Kauno rajono vaikų ugdymą miesto darželiuose 2020 metais, nurodoma šiandien priimto sprendimo aiškinamajame rašte, rajono savivaldybei kainuos kiek daugiau nei 860 tūkst. eurų. Į darželių plėtrą kitąmet numatyta investuoti apie 4 mln. eurų.

Tikisi, kad Kauno valdžia persigalvos

„Kas vyksta Kaune“ primena lapkričio pabaigoje Vyriausybės atstovą Kauno apskrityje Andrių Cechanavičių Kauno savivaldybės administracijai įteikus reikalavimą atšaukti sprendimą dėl brangstančių darželių. Kauno taryba projektą iš naujo svarstyti turėjo gruodžio 17-osios posėdyje, tačiau valdininkai reikalą nustūmė iki kitų metų vasario. Tuo tarpu miesto darželių kainodara keisis jau nuo sausio 1-osios.

„Mes manome, kad šis Kauno sprendimas nėra teisingas ir tikime, kad Kaunas atsižvelgs į Vyriausybės atstovo įspėjimus, tačiau kol jokių pakeitimų nėra, negalime leisti nukentėti mūsų gyventojams. 200 eurų per mėnesį daugeliui yra nemaža pinigų suma“, – poziciją dėstė V. Makūnas.

Kilus skandalui dėl Kauno miesto užmačių prisijungti dalį Kauno rajono, viešojoje erdvėje neišvengta ir spekuliacijų, kad mokestis už darželius – spaudimo įrankis Kauno rajono gyventojų apsisprendimui dėl teritorijų prijungimo.

Vietoje persvarstymo – nedidelis sprendimo pakeitimas

Nors apie darželių kainas paskutiniame Kauno tarybos posėdyje kalbėta, iš esmės pirminis valdžios sprendimas liko nepaliestas. Naujoji atlyginimo už ikimokyklinį ugdymą tvarka tiesiog papildyta punktu, pagal kurį neįgalumą, didelius raidos ar sveikatos sutrikimus turintiems vaikams kompensuojama nepriklausomai nuo tėvų deklaruotos gyvenamosios vietos. Šis teisės akto pataisymas galioja tiems, kurie lanko Kauno Prano Daunio ugdymo centrą, Kauno kurčiųjų ir neprigirdinčiųjų ugdymo centrą bei Kauno specialiąją mokyklą.

Opoziciniams konservatoriams pasiteiravus, kodėl darbotvarkėje nėra Vyriausybės atstovo nurodymo, savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjo pavaduotoja Ona Gucevičienė aiškino, kad A. Cechanavičiaus teikimas savivaldybę pasiekė vėliau nei komitetuose išnagrinėtas antradienį tarybai pateiktas projektas. Apie tai informavus Vyriausybės atstovą, šis terminą pratęsė iki vasario 15 d.

Jeigu po poros mėnesių sprendimo nebus, antradienį BNS patvirtino A. Cechanavičius, bus pateiktas ieškinys teismui. Primename, kad didžiulį rezonansą sukėlė spalio 15 d. priimtas Kauno tarybos sprendimas drastiškai branginti miesto darželius ne Kaune gyvenamąją vietą deklaravusiems žmonėms: iki šiol 58 centus siekęs dienos mokestis už darželį keliamas iki 9,2 euro.

Kauno ikimokyklinio ugdymo įstaigas iš viso lanko daugiau kaip 14,5 tūkst. vaikų. Pasak miesto savivaldybės, šiemet per 500 vaikų nepateko į darželius, dar daugiau kaip 2 tūkst. vaikų nepateko į tuos darželius, kuriuos pageidavo lankyti. Teigiama, kad įvestas mokestis pagerins ikimokyklinio ugdymo įstaigų prieinamumą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA