Dėl darželių kainų vėl turėję balsuoti Kauno valdininkai gavo ne tai, ko tikėjosi | Kas vyksta Kaune

Dėl darželių kainų vėl turėję balsuoti Kauno valdininkai gavo ne tai, ko tikėjosi

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Gruodžio 17-ąją vykusiame Kauno tarybos posėdyje Vyriausybės atstovo teikimu iš naujo turėjo būti svarstomas klausimas dėl darželių kompensavimo tvarkos miesto ir kitų savivaldybių gyventojams. Nors apie darželių kainas tikrai kalbėta, iš esmės spalio vidury priimtas sprendimas liko nepaliestas.

Nuo kitų metų daliai Kaune į darželius einančių vaikų kompensuojama nebus, o prie klausimo rimčiau grįžti nutarta tik vasarį. Tiesa, panašu, kad Kauno savivaldybė tą grįžimą planuoja nebent teisme.

Lengvata nepriklausomai nuo to, kur gyvena – neįgaliesiems

Kaip dėstoma Švietimo skyriaus vedėjo pavaduotojos Onos Gucevičienės teiktame sprendimo projekte, naujoji atlyginimo už ikimokyklinį ugdymą tvarka papildoma punktu, pagal kurį neįgalumą, didelius raidos ar sveikatos sutrikimus turintiems vaikams kompensuojama nepriklausomai nuo tėvų deklaruotos gyvenamosios vietos.

Šis teisės akto pataisymas galioja tiems, kurie lanko Kauno Prano Daunio ugdymo centrą, Kauno kurčiųjų ir neprigirdinčiųjų ugdymo centrą bei Kauno specialiąją mokyklą.

Projekto aiškinamajame rašte kiek keistai, tarsi apeliuojant į Kauno rajono valdžios sąžinę ir atkertant pagalius į ratus kišti mėginantiems aktyvistams, pabrėžiama, kad nustatyti mokestines lengvatas savivaldybės biudžeto sąskaita yra išskirtinai tarybos kompetencija, o skirti kompensacijas gali ir bet kuri kita savivaldybė.

Tuo metu konkreti pataisa gan įtikinančiai argumentuojama tuo, kad dėl mažo neįgaliųjų vaikų skaičiaus kitose savivaldybėse tiesiog nėra ir neplanuojama steigti jų ugdymui reikalingų specialiųjų įstaigų. Kol kas socialiai jautrių grupių vaikų lavinimui Kaune kitos savivaldybės neįvedusios ir kompensavimo mechanizmų.

Dėl reikalavimo atšaukti beliko gūžčioti pečiais

Čia Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų atstovė taryboje Jurgita Šiugždinienė teiravosi, ar šis projektas susijęs su darželių kaina, priklausoma nuo gyvenamosios vietos. Politikė atkreipė dėmesį, kad gautas Vyriausybės atstovo prašymas visą sprendimą svarstyti iš naujo – visgi, į darbotvarkę įtraukta tik siaura jo dalis.

O. Gucevičienė teisinosi, kad Vyriausybės teikimas savivaldybę pasiekė vėliau nei komitetuose apsvarstytas antradienį tarybai pateiktas projektas. Apie tai Vyriausybės atstovas Kauno ir Marijampolės apskrityse Andrius Cechanavičius esą informuotas, gautas atsakymas, kad terminas pratęsiamas iki vasario 15 d.

„Pataisa taikoma tiems, kurie turi ženklų raidos sutrikimą ir yra ugdomi trijose mūsų specialiose mokyklose. Ne visos savivaldybės tokias įstaigas turi, o kadangi tokių vaikų nedaug, ne visos gali ir steigti“, – plačiau paaiškino Švietimo skyriaus vedėjo pavaduotoja.

Sprendimas palengvinti naštą specialiųjų poreikių turinčius vaikus į Kauno ugdymo įstaigas leidžiantiems tėvams priimtas bendru sutarimu. Nauja tvarka įsigalios 2020 m. sausio 1 dieną.

Pasiruošę eiti į teismą

Kauno miesto savivaldybės vicemerė Rasa Šnapštienė antradienį naujienų agentūrai BNS sakė, kad kol kas nėra planuojama sprendimą atšaukti ar persvarstyti, o Vyriausybės atstovas jį gali duoti teismui.

„Mes nematome diskriminacijos. Yra kaina visiems vienoda, už paslaugą visi mokame vienodai. Mes esame Kauno miesto valdžia, biudžeto didelė dalis formuojama iš Kaune deklaruotų gyventojų mokesčių. Tai reiškia, biudžetą formuoja kauniečiai. Mes ir sprendžiame, kad dalį mokesčio už darželį kauniečiams už jų pinigus mes galime kompensuoti“, – BNS cituojama R. Šnapštienė.

A. Cechanavičius naujienų agentūrai patvirtino, kad savivaldybė terminą dėl pasikeitusio darželių kompensavimo atšaukimo paprašė pratęsti mėnesiui. Sprendimo laukiama vasario pradžioje, o jeigu jo nebus – teismas. Pasak Vyriausybės atstovo, prašymas terminą pratęsti motyvuotas poreikiu apsvarstyti argumentus.

Mano, kad sprendimas diskriminacinis

Kaip anksčiau rašė „Kas vyksta Kaune“, A. Cechanavičius nurodymą atšaukti sprendimą branginti darželius ne mieste gyvenamąją vietą deklaravusiems asmenims savivaldybės administracijai išsiuntė lapkričio 27-ąją, savivaldybė jį patvirtino gavusi kitą dieną.

„Dėl norminio teisės akto teisėtumo galiausiai pasisako administracinis teismas. Bet mūsų nuomone, šis sprendimas pirmiausia pažeidžia Švietimo įstatymą, taip pat Vaikų teisių apsaugos pagrindų įstatymą. Manome, sprendimas yra diskriminacinis – dėl to ir parašėme teikimą jį naikinti“, – anksčiau aiškino A. Cechanavičius.

Vyriausybės atstovas Kauno apskrityje netruko pabrėžti, kad minėtas Kauno tarybos sprendimas liečia ne tik Kauno rajono gyventojus: „Tarkime, emigrantai, kurių vienas yra deklaravęs išvykimą ir dirba užsienyje arba abu tėvai išvykę, o vaikas gyvena čia su seneliais – šiais atvejais darželiai taip pat brangsta. Valstybė iš vienos pusės skatina emigrantų sugrįžimą, tuo pačiu kita šalies institucija brangina ir apkrauna papildomais mokesčiais.“

Tuo metu Kauno rajono savivaldybė lapkričio antroje pusėje paskelbė parengusi atsarginį variantą – sprendimą, kuris įsigaliotų tuo atveju, jei Kauno valdžios priimtos tvarkos nepavyktų pakeisti nė teismų keliu.

Kauno rajono tarybos sprendimo projekte numatyta kompensacijas gausiant šeimas, kuriose abu miesto darželį lankančio vaiko tėvai bus deklaravę gyvenamąją vietą Kauno rajone likus bent 30-iai dienų iki prašymo pateikimo dienos, o vaikas bus įtrauktas į laukiančiųjų darželio Kauno rajone eilę.

Praradę kompensacijas, mokės 16 kartų daugiau

„Kas vyksta Kaune“ primena, kad didžiulį rezonansą sukėlė spalio 15 d. priimtas Kauno tarybos sprendimas drastiškai branginti miesto darželius ne Kaune gyvenamąją vietą deklaravusiems žmonėms: iki šiol 58 centus siekęs dienos mokestis už darželį keliamas iki 9,2 euro.

Miestiečių vaikams šis mokestis bus kompensuojamas, todėl jie ir toliau mokės tik 58 centus, tačiau tiems tėvams, kurie mieste nedeklaruoti, reikės mokėti visą kainą – vidutiniškai 200 eurų už vieną ikimokyklinę ugdymo įstaigą Kaune lankantį vaiką. Sprendimas, kaip minėta, turėtų įsigalioti nuo kitų metų sausio 1 d.

Kauno ikimokyklinio ugdymo įstaigas iš viso lanko daugiau kaip 14,5 tūkst. vaikų. Pasak miesto savivaldybės, šiemet per 500 vaikų nepateko į darželius, dar daugiau kaip 2 tūkst. vaikų nepateko į tuos darželius, kuriuos pageidavo lankyti. Teigiama, kad įvedamas mokestis pagerins ikimokyklinio ugdymo įstaigų prieinamumą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA