Du Seimo nariai siūlo nuo 2020 metų leisti vartoti silpną natūralios fermentacijos alkoholį mugėse masiniuose renginiuose, parodose bei lauko kavinėse. Dar 2017 metais priimtos tai draudžiančios pataisos turi įsigalioti nuo 2020-ųjų sausio.
Naują Alkoholio kontrolės įstatymo pataisą, kaip jau anksčiau skelbė „Kas vyksta Kaune“, registravo konservatoriai Monika Navickienė ir Vytautas Kernagis. „Po draudimų įsigaliojimo, pavyzdžiui, per Kalėdų muges nebebus galima išgerti taurės karšto vyno, nes jo stiprumas viršija 7,5 laipsnio, tokioje mugėje tada būtų galima išgerti tik šalto arba šilto alaus. Nežinau, ar čia sąmoningai ar ne taip atsitiko palikta aludariams palanki spraga“, – BNS teigė M. Navickienė.
Parlamentarė siekia, kad nustatant apribojamus, jie būtų siejami su alkoholio natūralumu, o ne stiprumu. „Reikėtų ne prie laipsnių rištis, o natūralios fermentacijos, kad alkoholiniai gėrimai būtų ne sintetiniai, ne distiliuoti, ne stiprūs pilstukai, o natūralios fermentacijos, jie galėtų būti prienami mugėse, parodose, lauko kavinėse“, – aiškino ji.
Taip pat siūloma liberalizuoti prekybą alkoholiu lauko kavinėse. Pasak M. Navickienės, siūloma leisti prekiauti ne stipresniu kaip 22 proc. alkoholiu lauko kavinėse. Toks draudimas taip pat įvedamas nuo 2020 metų sausio.
Tačiau M. Navickienė sako, kad bus teikiama dar viena pataisa, kuria bus siūloma atsisakyti gėrimų stiprumo kriterijaus, o pirmenybę teikti natūraliai fermentacijai.
2017 metų gegužę priimtos pataisos numato, kad nuo kitų metų mokamuose masiniuose renginiuose (festivaliuose, šventėse ir mugėse) bus leidžiama prekiauti tik silpnu alkoholiu – iki 7,5 laipsnio stiprumo, o nemokamuose – tik specialiose zonose.
Nuo 2020 metų vasaros sezono metu alkoholiu nebus galima prekiauti kurortų lauko kavinėse, poilsio bei turizmo vietose – pliažuose, parkuose, aikštėse. Savivaldybės nebeišduos tokių licencijų.