Noras pasilepinti saldžiu skanėstu puikiai pažįstamas net ir pavyzdingiausiems sveikuoliams. Išties, subalansuotoje mityboje nėra vietos pridėtiniam cukrui, tačiau kiek pasidomėjus galima rasti ne mažiau gardžių natūraliai saldžių užkandžių bei desertų. Keletas paprastų įpročių leis atsipalaidavus mėgautis saldžia akimirka nedarant kompromisų su svarbiausiais sveikos mitybos principais.
Gardūs ir sveiki namie ruošti desertai
Bene paprasčiausias būdas būti ramiems dėl kiekvieno į burną dedamo gardėsio kąsnelio – patiems pasiruošti desertą namuose. Tai gali būti paprasčiau nei tikėjotės. Internete nesunkiai rasite daugybę sveikuoliškų tortų, pyragų ir kitų kepinių receptų. Galima rinktis ir kitą kelią – pamėgtuose receptuose įprastus produktus keisti sveikatai palankesnėmis alternatyvomis.
Rafinuotą baltąjį cukrų nedvejodami keiskite nerafinuotu cukranendrių cukrumi, medumi, agavų, klevų sirupais ar kitais sveikesniais pakaitalais. Kepiniuose bent dalį įprastų kvietinių miltų derėtų keisti ekologiškais pilno grūdo miltais. Skirtingų grūdinių bei ankštinių kultūrų ekologiški miltai pamėgtiems kepiniams suteiks naujų skonio niuansų bei padidins jų maistinę vertę.
Sveikatai palankių skanėstų dėžutė
Dažnai taikomą saldumynų racione mažinimo strategiją galima pavadinti „kai nematai, tuomet ir nesinori“. Esminis jos principas – su noru pasmaližiauti kovojama stengiantis iš akiračio pašalinti bet kokias pagundas. Tačiau galima daryti ir priešingai – turėti pakankamas sveikesnių skanėstų atsargas.
Tuomet, kai nebus noro ar laiko gaminti namuose, neiškils keblumų ieškant gardaus ir sveiko skanėsto, o taip pat visada turėsite kuo pavaišinti netikėtą svečią. Iš anksto ir apgalvotai renkant skanėstus, kurie verti atsidurti saldumynų „seife“, išvengsite spontaniško bandelės ar šokolado plytelės įsimetimo į pirkinių krepšelį, nes žinosite, kad namuose turite kur kas gardesnių ir vertingesnių saldžių užkandžių.
Suprantama, nelabai išeis į tokią „slėptuvę“ pasidėti gabalėlį veganiško torto ar kilogramo persimonų, tačiau pasitelkus kūrybingumą bei plačią LIVIN.lt sveikesnių produktų pasiūlą, nesunkiai surinksite platų mėgstamų užkandžių bei skanėstų asortimentą: juodojo ekologiško šokolado, džiovintų ar liofilizuotų vaisių bei uogų, maistingų batonėlių, mėgstamo riešutų kremo, pilno grūdo sausainių, vaflių ir kt.
Cukrus – tik viena iš nepageidaujamų sudėtinių dalių gardėsiuose
Pridėtinis cukrus, anaiptol, nėra vienintelė sudėtinė desertų dalis, kurios rekomenduojama vengti racione. Kaip tik todėl renkantis sveikus gardėsius savo šeimos stalui, visada verta ne tik atidžiai pasižiūrėti, kiek jame yra cukraus, bet ir pasidomėti kitais ingredientais.
Itin dažnai masinės gamybos kepiniuose naudojami palmių aliejus bei hidrinti riebalai – nepageidaujami savo sveikata besirūpinančio žmogaus mityboje. Ilgas dirbtinių kvapiųjų medžiagų, tirštiklių, konservantų ir dažiklių sąrašas taip pat nesuderinamas su sveikatai palankiu maistu.
Todėl rinkdamiesi užkandžius, skanėstus visada pirmenybę teikite griežtus standartus aukštos kokybės produktams, pagamintiems iš geriausių ekologiškų ingredientų. Beje, ekologiški maisto produktai visada būna be GMO.
Sveikesnių skanėstų bei gardžių užkandžių paieška gali tapti smagia kelione su maloniais naujų produktų bei skonių atradimais. Verta skirti šiek tiek laiko ir noras suvalgyti „ko nors skanaus“ nebeatrodys kaip pagunda, kuriai būtina atsispirti.