Kauno gatvėms pasidengus sniegu – įspėjimas ekstremalaus šonaslydžio mėgėjams | Kas vyksta Kaune

Kauno gatvėms pasidengus sniegu – įspėjimas ekstremalaus šonaslydžio mėgėjams

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Didelio atgarsio sulaukęs „Kas vyksta Kaune“ straipsnis apie Kauno gatvėse vykstančius šonaslydžio pasirodymus sulaukė dėmesio ir iš „saules“ raižiusių vairuotojų, ir iš policijos pareigūnų. Dar vis opia problema išliekanti tema, tikimasi, išjudins atitinkamų institucijų diskusijas, jog tokios veiklos turėtų būti perkeltos į tinkamas erdves, kur vairuotojai tobulinti savo įgūdžius galėtų legaliai, be baimės, kad praras vairuotojo pažymėjimą ar mokės milžiniškas baudas.

„Kiekviename mieste turėtų būti padaryta kažkokia tai legali vietą tokiems užsiėmimams nemokamai, kad tikrai norėtųsi ten važiuoti. Kad nebūtų keliuose nelaimingų atsitikimų. O pagavus kelyje nubausti taip, kad mažai nepasirodytų ir pasibaigtų tos pačios bėdos.

Tik, deja, čia kaip visada vieni kuria įstatymus, kiti apeina. Kol nedarys išvadų, taip ir liks. Vieni džiaugiasi sniegu, kiti sugavę pažeidėjus, treti galėdami dalių parduot katras sukals“, – tuomet komentavo skaitytojas Julius.

Kampo driftui Kauno mieste lengvai nerasite

Paklausus, kokia Kauno savivaldybės nuomonė dėl mieste reikalingų legalių šonaslydžio aikštelių, atstovai pasisakė, kad tokioms veikloms neprijaučia ir savivaldybė šios temos eskaluoti reikalo nemato.

„Yra privačių aikštelių, tegul ten jaunimas ir duodasi. Savivaldybė, savo ruožtu, neturi tokių aikštelių ir tokių veiklų neproteguoja“, – situaciją komentavo Transporto ir eismo organizavimo skyriaus vedėjas Martynas Matusevičius.

Jam antrino Kauno savivaldybės Ryšių su visuomene skyriaus vedėjas Arnoldas Bukelis, portalo žurnalistams išreiškęs abejones dėl galimybės mieste įrengti specialią aikštelę šonaslydžio mėgėjams. Savivaldybės atstovas užsiminė, kad tokioms pramogoms skirtas „Nemuno žiedas“ Kačerginėje.

Panašios nuomonės savivaldybė laikėsi ir praėjusių metų vasarą, kai Policijos departamentas inicijavo idėją miestuose įrengti legalias lenktynių atkarpas, jog būtų sutramdytas nesaugus vairuotojų elgesys. Kauno valdžia automobilių entuziastus tada taip pat kreipė į Kauno rajone esančią žiedinių lenktynių trasą.

Kauno rajonas – už saugią erdvę vairuotojams

Tuo metu Kauno rajono savivaldybė pasisako už saugią erdvę tokioms pramogoms, tačiau jų teritorijoje esančios žiedinės trasos „Nemuno žiedas“ ateities planai kol kas apsistojo ties investuotojų paieškomis.

„Šonaslydžio mėgėjai daug metų pramogaudavo Kačerginės „Nemuno žiedo“ trasoje. Šiemet trasą valdžiusi viešoji įstaiga „Nacionalinis žiedas“ nutraukė veiklą, o valstybei priklausanti lenktynių trasa perduota Lietuvos sporto centrui. Mūsų žiniomis, Sporto centras intensyviai ieško investuotojo, galinčio rekonstruoti šią trasą.

Kauno rajono savivaldybė mano, kad visos pramogos, taip pat ir šonaslydis, turėtų vykti saugioje, tam pritaikytoje vietoje“, – komentavo Kauno rajono mero patarėjas komunikacijai Edmundas Mališauskas.

Renginys „Nemuno žiede“ / Archyvo nuotr.

Yra mokama išeitis tam tikromis valandomis

Lietuvos sporto centro „Nemuno žiedo“ sporto bazė ekstremalaus sporto mėgėjams siūlo trasą išsinuomoti. Kainoraštis sudarytas sezonais, taip pat galima pasirinkti, ar norima išsinuomoti drifto, žiedinę, žvyrinę, arba drifto ir žiedinę trasą kartu.

Internetinėje svetainėje nurodomos kainos valandos arba visos dienos nuomai. Norintiems išsinuomoti drifto trasą vienai valandai žiemos sezonu, reikės susimokėti 40 eurų pirmadienį-ketvirtadienį arba 60 eurų penktadienį-sekmadienį.

Daugiau informacijos apie Lietuvos sporto centro „Nemuno žiedo“ sporto bazės siūlomų paslaugų kainas galima rasti įstaigos internetinėje svetainėje.

Pareigūnai primena apie baudas

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato (AVPK) Komunikacijos poskyrio vedėja Odeta Vaitkevičienė tikino, kad šonaslydžio entuziastai Kauno mieste turi daug mėgiamų aikštelių, kuriose lankosi.

„Ekstremalaus vairavimo mėgėjų pamėgtos vietos – tiek aikštelė Akademijos miestelyje, tiek esanti prie Pažaislio vienuolyno. Ir neabejotinai bet kuri kita vieta, visos kitos didesnės aikštelės, kuriose su vairuojama transporto priemone vairuotojas gali įsibėgėti, kuriose daugiau laisvos vietos ir kurios atokesnės bei nuošalesnės pašalinių akims“, – teigė ji.

Šonaslydininkai vienoje iš Kauno aikštelių / „Kas vyksta Kaune“ nuotr.

O. Vaitkevičienė pastebi, kad vairuotojai turėtų atkreipti dėmesį, kokiomis aplinkybėmis šonaslydžio treniruotės vyksta legaliai, taip pat patikina, kad policijos pareigūnai irgi tobulina savo vairavimo įgūdžius.

„Ekstremalaus vairavimo įgūdžius tobulinti galima tam skirtose specialiose aikštelėse, tačiau jos, kiek turime duomenų, skirtos besimokantiems ir teisę vairuoti planuojantiems įgyti gyventojams. Patys pareigūnai savo vairavimo įgūdžius taip pat tobulina, tačiau tai daro Lietuvos policijos mokyklos organizuojamuose kvalifikacijos kėlimo kursuose su instruktoriais. Mokymasis ir tobulinimasis skiriasi nuo adrenalino paieškos“, – komentavo O. Vaitkevičienė.

Kauno AVPK atstovė neišskyrė konkrečių baudų norintiems „piešti saules“ privačiose aikštelėse, nes kiekvienas atvejis būtų vertinamas skirtingai, tačiau ji atkreipia dėmesį į nemenkas baudas, kurios grėstų vairuotojams, kurie nuspręstų išbandyti savo automobilio slydimą ant miesto kelio dangos.

„Vertinti, ar privačiose aikštelėse už tokį vairavimą vairuotojams grėstų baudos, nedrįsčiau, kadangi čia ir taikytina atsakomybė, ir atsakomybę nešantis asmuo (pvz. bauda gali būti paskirta vairuotojui, gali būti paskirta aikštelės savininkui) priklausytų nuo skirtingų faktorių. Todėl kiekviena situacija pareigūnų būtų vertinama individualiai. Prašome vairuotojų elgtis atsakingai, laikytis ne tik Kelių eismo taisyklių, bet ir eismo kultūros, ir, žinoma, saugoti tiek save, tiek ir kitus eismo dalyvius“, – komentavo O. Vaitkevičienė.

Pareigūnai primena, kad Lietuvos administracinių nusižengimų kodekso 420 str. 2 d. (Pavojingas ir chuliganiškas vairavimas, Kelių eismo taisyklėse nustatyto draudimo lenkti ar įvažiuoti į priešpriešinio eismo juostą pažeidimas) numatyta atsakomybė – bauda vairuotojams nuo 450 iki 550 eurų, neturintiems teisės vairuoti transporto priemones asmenims – nuo 750 iki 1000 eurų. Taip pat privaloma skirti teisės vairuoti transporto priemones atėmimą nuo vienerių iki dvejų metų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA