P. Jankūno NT sumanymas įsibėgėja: Kaune gaivinamas legendinis „Versalis“ – Puslapis 2 – Kas vyksta Kaune

P. Jankūno NT sumanymas įsibėgėja: Kaune gaivinamas legendinis „Versalis“

delfi.lt / Vytautas Budzinauskas 2024/09/25 11:57
Laisvės al. 88 - „Versalis“  / D. Biržiečio ir R. Tenio nuotr.
Laisvės al. 88 - „Versalis“  / D. Biržiečio ir R. Tenio nuotr.

Buvęs krepšininkas Paulius Jankūnas po penkerius metus trukusių pastangų gali matyti proveržį Kauno „Versalio“ atgimimo procese. Tikėtina, kad istoriniame pastate per artimiausius metus atsiras prestižinių butų, viešbučio apartamentų, restoranas. Ilgametis Kauno „Žalgirio“ komandos kapitonas rado partnerius šio projekto vystymui.

Pirmasis šią žinią pranešė portalas vz.lt.

„Prieš penkerius metus įsigijau šį projektą, užtruko visų leidimų gavimas. Planavau ir greičiau, bet čia tokie procesai, kurių nesukontroliuosi. Ir kai buvo gautas statybų leidimas, tada buvo daromi ir kiti žingsniai, kaip tą projektą išvystyti“, – „Delfi“ komentavo P. Jankūnas.

Dabartinių Laisvės alėjos ir Vasario 16-osios gatvių sankirtoje 19 amžiaus pabaigoje iškilusiame pastate veikė „Versalio“ viešbutis, restoranas, knygynas. Tuo adresu dabar registruota bendrovė „Kauno Versalis“, kurios direktorius yra P. Jankūnas.

Laisvės al. 88 – „Versalis“ / D. Biržiečio nuotr.

Gavus statybų leidimą radosi partneris, pajudėjo darbai

Rugsėjo viduryje pusę „Kauno Versalio“ akcijų įsigijo bendrovė „Konarskio investicijos“, kuri su partneriais toliau vystys projektą. Šios bendrovės vadovas Donatas Miškinis „Delfi“ plačiau pakomentavo planus.

„Bus multifunkcinis objektas, bus ir komercinės patalpos – tai gali būti bet kokia veikla, tiek paslaugų, tiek restoranai. Nežinome, kas bus. Istoriškai „Versalis“ buvo restoranas. O toliau yra butai, komercinės patalpos, dalis yra viešbučio paskirties patalpų, dėl kurių sprendimo dar nėra: ar bus pardavinėjama kaip viešbučio apartamentai, ar susitarsime su kokio viešbučio operatoriumi“, – komentavo D. Miškinis.

Pasak jo, pagrindinis pastatas yra paveldo objektas, jis bus restauruojamas, bet numatoma ir nauja statyba.

„Visą laiką ieškome, domimės galimybėmis Kaune ir mūsų interesai sutapo. Pauliui buvo reikalingas partneris, kuris galėtų įvykdyti darbus, – nes ten labai sudėtinga statyba, – ir tą projektą išvystyti bei parduoti“, – aiškino „Konarskio investicijų“ vadovas.

Jo teigimu, kompleksas yra ypatingas, bendrovė tiesiog negalėjusi praleisti tokios galimybės.

„Mums smagu vystyti tokį neeilinį objektą kaip „Versalis“ – čia vienas tokių ikoninių projektų. Ir kitas dalykas: yra statybos leidimas, nes paprastai įsigijus kažkokį projektą statybos leidimas gali užtrukti 2–5 metus, o šiuo atveju galime pradėti statybos darbus. Valymo darbai jau prasideda. Čia yra labai didelis privalumas. Taip ir sutapo, ir Pauliui buvo reikalingas partneris, ir mums – projektas vystyti“, – sako D. Miškinis.

Laisvės al. 88 – „Versalis“

Jis tikina, kad su partneriais turi daug patirties su panašiais projektais.

„Negalėjome nevystyti tokio projekto, kadangi daugiau negu 15 metų dirbame Kaune, koncentruojamės Kauno centre, esame ne vieną pastatą prikėlę ir padarę daug konversijų. Ir naujos statybos – Laisvės al. 18 yra mūsų projektas. Tai yra visiškai mūsų specifika ir esame Kauno patriotai“, – sako D. Miškinis.

Kalbėdamas apie Laisvės al. 18 pastatą jis turi omenyje prabangių daugiabučių projektą „Alėja 18“, jo vystytojas yra susijusi bendrovė „Etapas Group“. Ji vystys ir „Versalio“ projektą.

„(Tai) susijusios įmonės, pavyzdžiui, „Konarskio (investicijos)“ su „Etapas Group“ ir su „Mano ranga“. „Etapas Group“ yra vystymo įmonė, o „Mano ranga“ yra rangovas, su kuria yra pasirašyta sutartis. Įsigijome su partneriais“, – apie „Versalio“ kompleksą kalba D. Miškinis.

„Versalio“ kompleksas Laisvės al. ir Vasario 16-osios g. sankirtoje / „Google“ nuotr.

Ketina pasiūlyti ir prabangių butų

Anot D. Miškinio, darbai neturėtų trukti ilgai. „Planuojame su darbais užtrukti dvejus metus, o dabar planuojama investicija yra 14 mln. eurų“, – sako jis.

Butai ir apartamentai numatomi skirtingo dydžio ir statybos, tad ir kainos bus plataus spektro. Žadama ir požeminė automobilių stovėjimo aikštelė.

„Kaina labai skiriasi: nuo 4 tūkst. iki 9 tūkst. eurų už kvadratinį metrą. Manome, kad klientas tikrai galės išsirinkti. Pastatas šiandien turi tris paskirtis: gyvenamąją paskirtį, viešbučio ir komercinę – multifunkcinis. Unikalus dalykas tas, kad bus įrengtas požeminis parkavimas, po pastatais“, – sako D. Miškinis.

„Kauno Versalio“ akcininkai dabar yra „Investavimo valdymo centras“ (50 proc.) (pastarosios bendrovės akcininkas yra P. Jankūnas) ir „Konarskio investicijos“, kurių vadovas yra D. Miškinis.

Pastarasis yra vienas iš akcininkų bendrovėse „Etapas Group“ ir „Mana ranga“, rodo Registrų centro duomenys.

„Versalio“ komplekso sklypas yra centrinėje Kauno dalyje, Naujamiestyje. Tai – miesto istorinė dalis. Sklypo plotas yra 0,2761 hektaro, skelbia „Aketuri architektai“, kurie yra pastatų komplekso projektuotojai.

Laisvės al. 88 – „Versalis“  / D. Biržiečio nuotr.

Retas statinys Kauno širdyje

Kauno miesto savivaldybės puslapyje viešiname projekte rašoma, kad komplekse numatoma 19 butų, 21 viešbučio apartamentas, požeminėje automobilių saugykloje planuojamos 48 automobilių parkavimo vietos, o dar 16 vietų – dviračiams.

Studija „Aketuri architektai“ projekto pristatyme skelbia, kad sklypas 19 amžiaus viduryje ir antroje pusėje priklausė Nieviažskiams, kurie palei prospektą pasistatė dviaukštį namą.

1897 metais architektas Nikolajus Andrejevas parengė naują sklypo apstatymo projektą, tuomet iškilo naujas mūrinis pastatas, čia ir buvo įrengtas „Versalio“ viešbutis.

Pasak architektų studijos, Kaunas turi nedaug tokių pastatų: vertinant istoriniu požiūriu, nuo 1898 metų viešbutis ir restoranas „Versalis“ vienas iš nedaugelių išsaugojęs savo pirminę funkciją ir didžiąją dalį eksterjero elementų bei detalių.

„Kaune nėra daug tokios paskirties statinių su autentiškais fasadais, kurie pokario metais nebūtų perstatyti ar rekonstruoti“, – teigiama projekte.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA