Legendinis „Versalis“ sulauks atnaujinimo? | Kas vyksta Kaune

Legendinis „Versalis“ sulauks atnaujinimo?

Laisvės al. 88 - „Versalis“  / D. Biržiečio nuotr.

Telieka viltis, kad uždarosios akcinės bendrovės „Kauno versalis” planams sutvarkyti tarpukariu plačiai garsėjusio restorano „Versalis” (sovietmečio pavadinto „Jaunimo kavine”) pastatą miesto centre lemta pildytis be jokių trukdžių. Ir kad miesto savivaldybės taryba, priėmusi dėl to reikalingus sprendimus, jų po kurio laiko pati neatšauks, įveldama verslininkus į ne vienerius metus trunkantį bylinėjimąsi, kaip nutiko sovietmečiu nebaigto statyti viešbučio, kuriam jau šiais laikais priklijuotas „Britanikos” vardas, atžvilgiu.

Būsimo savivaldybės tarybos sprendimo projekto iniciatorius – UAB „Kauno versalis”, vadovaujamas Pauliaus Jankūno. Sprendimo projektą parengė Kauno miesto savivaldybės administracijos Nekilnojamojo turto skyriaus Disponavimo turtu ir žemės sklypų valdymo poskyrio specialistė Neringa Stelmokienė.

Kauno politikai turėtų sutikti, kad uždaroji akcinė bendrovė „Kauno versalis” atliktų jai nuosavybės teise priklausančių pastatų žemės sklype Laisvės al. 88, Kaune, rekonstrukciją mažesniais negu norminiai atstumais iki gretimo sklypo ribos, pagal Pastatų komplekso Laisvės al. 88 rekonstravimo projekto projektinių pasiūlymų sklypo planą.

Rekonstruojamo objekto kaimynystėje yra Kauno savivaldybei nuosavybės teise priklausantis turtas (savininko funkcijas įgyvendina savivaldybės taryba). Tad priimant sprendimą, privalu jame paminėti ir būtinybę tartis bei sutikti dėl inžinerinių tinklų koridoriaus suformavimo (jei to prireiktų), dėl kito žemės sklypo teritorijos laikino panaudojimo statybos metu ir panašių dalykų, kurie gali būti neišvengiami, kai skirtingiems savininkams priklausantys pastatai sienomis glaudžiasi vienas prie kito, ir kai ribotame plote tenka atlikti rekonstrukcijos darbus.

Laisvės al. 88 – „Versalis“  / D. Biržiečio nuotr.

Atsižvelgiant į tai, prašoma Kauno miesto savivaldybės – kaimyninių su „Versaliu” pastatų ir patalpų savininko bei žemės sklypų L. Sapiegos g. 8A ir Laisvės al. 90, Kaune, naudotojos/valdytojos pritarimo dėl pastatų, esančių žemės sklype Laisvės al. 88, Kaune, rekonstrukcijos, neišlaikant norminio atstumo. Priėmus sprendimą, galiojančių teisės aktų pakeisti ir/ar naikinti nereikės.

Paminėtina, kad Komisija urbanistiniams, architektūriniams ir investiciniams klausimams spręsti birželio 20 dienos posėdyje pritarė šiai rekonstrukcijai su sąlyga, kad Kauno miesto savivaldybei bus išduotas analogiškas sutikimas ir pasirašytas papildomas susitarimas.

Nesutikęs viešintis savivaldybės administracijos tarnautojas portalui „Kas vyksta Kaune” papasakojo, jog „Kauno versalio” planuose yra numatyta rekonstruoti didelį paveldo statinių kompleksą, įrengti jame viešojo maitinimo objektą (kavinę ar restoraną), viešbutį bei dalį ploto skirti butams. Taip pat projektuojamas ir požeminis parkingas būtent po Laisvės al. 88 pastatu. Todėl ir reikia bendrovei kaimyninio statinio (garažo) savininkės – miesto savivaldybės tarybos – sprendimo. Savivaldybė taip pat puoselėja planus atnaujinti (rekonstruoti) šioje vietoje esantį savo turtą.

Laisvės al. 88 – „Versalis“  / D. Biržiečio nuotr.

„Kauno versalis”, kaip nurodo rekvizitai.lt, veiklą pradėjo daugiau nei prieš 3 metus. Pernai gavo 56 358 eurus pajamų ir patyrė 196 678 eurus nuostolio. P. Jankūno vadovaujama uždaroji akcinė bendrovė nurodo turinti vieną apdraustąjį darbuotoją bei vieną automobilį. Jos įstatinis kapitalas – 3 tūkst. eurų.

UAB „Kauno versalis” savivaldybei prašymą „Dėl pritarimo statybai žemės sklype Laisvės al. 88, Kaune” pateikė šių metų liepos 1-ąją.

Prieš tarybos posėdį savivaldybės administracija miesto politikams primena, jog Kauno miesto savivaldybė nuosavybės teise valdo garažą, buitinių patalpų pastatą ir transformatorinę, esančius žemės sklype L. Sapiegos g. 8A, taip pat gyvenamajame name Laisvės al. 92A, Kaune, esančias patalpas. Valdo ir pastatą – įstaigą Laisvės al. 92, esančią žemės sklype Laisvės al. 90. Dalį šio sklypo Kauno miesto savivaldybė valdo 2012-03-16 pasirašytos Valstybinės žemės panaudos sutarties pagrindu.

Savivaldybės administracija kreipėsi į Nacionalinės žemės tarnybos prie žemės ūkio ministerijos Kauno miesto skyrių dėl dalies žemės sklypo L. Sapiegos g. 8A, Kaune perdavimo neatlygintinai naudotis. Šiuo metu yra derinamas projektas panaudos sutarties, kuria Kauno miesto savivaldybei bus perduota valdyti dalis žemės sklypo.

Vienas žinomiausių tarpukario restoranų „Versalis“ XX a. 4 deš. Tik jis turėjo besisukančią šokių aikštelę./ČDM nuotr., (paimta iš Istorinės LR Prezidentūros Kaune).

Istorinės Lietuvos Respublikos Prezidentūros galerijoje teigiama, jog istorizmo stiliaus mūrinis pastatas pagal Nikolajaus Andrejevo projektą buvo pastatytas 1897 metais. Tuomet antrame aukšte buvo įrengtas „Versalio” viešbutis, pirmame – restoranas ir keletas parduotuvių.

1925 m. „Versalis” buvo modernizuotas, o 1930 m. kapitališkai suremontuotas. Miesto centre, Laisvės alėjos ir Vasario 16-osios gatvių sankirtoje, tarpukariu turtingus lankytojus kviesdavęs vienas žymiausiu Kaune – „Versalio” restoranas – garsėjo europinio stiliaus interjeru, svečius viliojo vienintele laikinojoje sostinėje besisukančia šokių aikštele. (Ji, beje, dar pajėgė kurį laiką suktis ir sovietmečiu – B. M.).

Antrame aukšte veikė to paties pavadinimo viešbutis, kurio kambarius daugiausia nuomojosi į Kauną atvykę užsieniečiai. 1920 m. „Versalyje” būrėsi užsienio svečių klubas. Įdomu, kad „Versalio” kaimynystėje, Vasario 16-osios gatvėje, kurį laiką gyveno ir Aleksandras Stulginskis.

Tarpukariu „Versalyje” rinkdavosi laikinosios sostinės menininkai, teatralai, literatai, elito atstovai. Restoranas siūlydavo vieną įvairią programą, – nuo romansų iki amerikietiškojo akrobatinio baleto.

Buvo ir biliardas, kabaretas – varjetė. Savo karjerą šiame restorane pradėjo žymus estrados dainininkas Antanas Šabaniauskas. Nuo 1933 metų lapkričio „Versalyje” koncertavo Valstybės teatro baleto artistų trio, restoranas garsėjo ir dažnais užsieniečių menininkų pasirodymais. Manoma, kad „Versalio” viešbutis buvo viena iš vietų, kur pirmą kartą suskambo į Lietuvą iš Vakarų Europos didmiesčių atkeliavusi tango melodija.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA