Europos Sąjungą paragino stiprinti gynybą pasienyje su Rusija ir Baltarusija – Kas vyksta Kaune

Europos Sąjungą paragino stiprinti gynybą pasienyje su Rusija ir Baltarusija

BNS 2024/06/27 17:08
Asociatyvi / LRV nuotr.
Asociatyvi / LRV nuotr.

Lietuva, Latvija, Estija ir Lenkija trečiadienį paragino Europos Sąjungą įrengti gynybinę liniją palei bloko rytinę sieną su Rusija ir Baltarusija, saugojantis nuo karinių grėsmių ir kitų žalingų Maskvos veiksmų, praneša naujienų agentūra „Reuters“, susipažinusi su bendru šalių vadovų laišku.

Jis turėtų būti aptartas ketvirtadienį prasidedančioje Europos Vadovų Taryboje.

„Gynybos infrastruktūros sistemos prie ES išorės sienos su Rusija ir Baltarusija sukūrimas padės spręsti neatidėliotiną poreikį apsaugoti ES nuo karinių ir hibridinių grėsmių, – sakoma laiške. – Dėl šių bendrų pastangų masto ir išlaidų reikia, kad ES imtųsi specialių veiksmų joms remti tiek politiškai, tiek finansiškai.“

Kai kurie ES diplomatai apskaičiavo, kad tokios gynybinės linijos įrengimas kainuotų apie 2,5 mlrd. eurų. Keturių minėtų šalių lyderiai teigė, kad projektui taip pat reikės visų bloko valstybių narių finansinės paramos.

Raginimas sukurti bendrai finansuojamą gynybos sistemą prie rytinės ES sienos papildo ankstesnę Graikijos ir Lenkijos iniciatyvą sukurti bendrą bloko oro gynybos sistemą.

„Reikia imtis ypatingų priemonių, nes ES išorės siena privalo būti saugoma ir ginama karinėmis ir civilinėmis priemonėmis“, – nurodoma laiške, kuriame priduriama, kad gynybos linijos planavimas ir vykdymas turėtų būti derinamas su NATO ir jos kariniais reikalavimais.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA