Lifto prispaustos Kauno menininkės žūties byloje – kaltųjų paieškos - Kas vyksta Kaune

Lifto prispaustos Kauno menininkės žūties byloje – kaltųjų paieškos

Lrytas.lt / Vygandas Trainys 2024/06/12 13:54

Buvusiame Dailės kombinate Krovininio lifto prispaustos Kauno menininkės Daivos Ramoškaitės žūties aplinkybės pareigūnus verčia įtarti nusikalstamą aplaidumą, kuris ir galėjo nulemti tragediją.

Iš pradžių buvo atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl 58 metų keramikės mirties priežasties nustatymo, tačiau neseniai jis perkvalifikuotas į griežtesnį Baudžiamojo kodekso straipsnį.

Šio miesto prokuroras Tomas Stelionis patvirtino portalui lrytas.lt, jog praėjusią savaitę byla buvo perkvalifikuota – dabar jau vyksta tyrimas dėl neatsargaus gyvybės atėmimo.

Pareigūnai surinko duomenų, leidžiančių įtarti, kad atsakingi už avarinės būklės lifto priežiūrą asmenys ar tarnyba neužtikrino, kad jis būtų neprieinamas kitiems žmonėms, nepasirūpino savalaikiu jo sutvarkymu.

Pasak T. Stelionio, įtarimai šiuo metu niekam nepareikšti – dar laukiama tiek medicininės, tiek techninės ekspertizių išvadų.

Išvydo siaubingą vaizdą

Įvairių apdovanojimų už savo darbus sulaukusi talentinga menininkė buvo rasta negyva gegužės 20-osios popietę Vilijampolės rajone, Jurbarko gatvėje esančiame trijų aukštų pastate, kuriame sovietmečiu veikė Dailės kombinatas, o dabar įsikūręs verslo centras „Dailė“.

Kūnas rastas antrame aukšte. Patalpoje, kurioje yra įrengtas liftas, menininkę aptikę pastato darbuotojai skubiai iškvietė pagalbos tarnybas, tačiau buvo vėlu.

Aktyvaus būdo, daugybę kūrybinių planų puoselėjusią keramikę prispaudė krovininis liftas – liudininkų tvirtinimu, ji patyrė daugybinius sužalojimus, o vaizdai tragedijos vietoje buvo siaubingi.

Šiame atnaujintame pastate yra įsikūrę nemažai įvairios sferos įmonių, veikia meno dirbtuvės. Iki pat mirties D. Ramoškaitė dirbo šiame statinyje, turėjo jame savo dirbtuves. Tačiau vienas dalykas nebuvo sutvarkytas – tai senas, naudojimui netinkamas liftas, kuriuo kilti buvo labai pavojinga.

Nors pastate dirbantys žmonės pasakojo, kad liftu jau apie du dešimtmečius niekas nesinaudojo, panašu, jog tai nebuvo tiesa.

Nelaimę tebegaubia mįslės

Liftas dar iki tragedijos ilgą laiką buvo uždarytas. Pasak portalo lrytas.lt kalbintų verslo centro darbuotojų bei D. Ramoškaitės kolegų, iš viso nebuvo žinoma, kad juo kas nors būtų dešimtmečius naudojęsis. Teisėsauga šiuo metu aiškinasi, dėl kokių priežasčių moteris ten nuėjo, kaip įvyko nelaimė.

„Nežinojome, kad buvo kažkokie raktai. Neaišku, kaip Daiva galėjo įeiti liftą ir kokiu tikslu“, – po D. Ramoškaitės mirties prislėgta ištarė Lietuvos dailininkų sąjungos Kauno skyriaus keramikų sekcijos pirmininkė Kristina Ancutaitė.

Kai D. Ramoškaitės kolegos sužinojo apie nelaimę, ten jau buvo atvykę policijos pareigūnai. Į patalpą, kurioje įvyko tragedija, galėjo patekti tiktai tyrimą atliekantys pareigūnai.

Pastarieji vietoje nustatinėjo nelaimės aplinkybes, ieškojo tyrimui reikšmingų daiktų, tačiau per 3 savaites klausimų liko gerokai daugiau nei atsakymų.

Tyrimą šiuo metu atlieka ir Darbo inspekcija.

Kėlė į viršų molį

Portalo lrytas.lt žiniomis, D. Ramoškaitę pražudęs kroviniams kelti skirtas liftas nepateko į bendrovės „Kauno liftai“ prižiūrimų liftų mieste sąrašą.

Paaiškėjo, kad keramikė retsykiais juo iš rūsio patalpų iki savo dirbtuvių pasikeldavo molį, kurį nešioti būdavo sunku.

Tragedija galėjo įvykti, menininkei įėjus į avarinės būklės liftą su darbui skirtomis medžiagomis. Sujudintos lifto konstrukcijos galėjo nukristi ant jos.

Pasak Kauno priešgaisrinės gelbėjimo valdybos atstovės spaudai Džiugintos Vaitkevičienės, atvykus ugniagesiams, liftas buvo nestabilus.

Vyksta intensyvios apklausos

Teisėsaugos pareigūnų nuomone, už avarinės būklės lifto priežiūrą atsakingi asmenys privalėjo pasirūpinti, kad juo niekas negalėtų naudotis.

Tačiau kas konkrečiai buvo atsakingas, tyrimui vadovaujantis prokuroras T. Stelionis šią savaitę atsakyti dar negalėjo – tai šiuo metu dar nustatinėjama, renkama atitinkama dokumentacija.

Po sovietmečio privatizuotų buvusio dailės kombinato gamybinių-komercinių patalpų savininkų ir naudotojų yra nemažai, o kas turėjo atsakyti už lifto saugumą, išlieka dar gana painiu rebusu.

Įtarimai baudžiamojoje byloje dėl neatsargaus gyvybės atėmimo kol kas niekam nėra pareikšti. Šiuo metu dar laukiama mirties priežastį nustatysiančių medicinos ekspertų išvadų ir lifto techninę ekspertizę atliekančių specialistų išvadų, vyksta liudininkų ir galimų įtariamųjų apklausos.

Parodose – beveik 40 metų

Kulautuvos miestelyje (Kauno r.) ir iki pat mirties jame gyvenusi D. Ramoškaitė 1985 metais baigė Valstybinio dailės instituto Kauno pramoninės dailės fakultetą, įgydama dekoratyvinės taikomosios dailės dailininkės specialybę.

Parodose ji dalyvavo nuo 1986 metų, o nuo 1997 metų priklausė Lietuvos dailininkų sąjungai. Talentinga menininkė buvo apdovanota už parodas, skirtas Nepriklausomybės dienai, ir už kitus savo darbus.

Daigiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA