Šimtmečio dainų šventės renginiams buriami savanoriai medicinos studentai ir jaunieji gydytojai | Kas vyksta Kaune

Šimtmečio dainų šventės renginiams buriami savanoriai medicinos studentai ir jaunieji gydytojai

Asociatyvi / A. Aleksandravičiaus nuotr.

Prasidėjo jaunųjų gydytojų bei medicinos studentų, norinčių prisidėti prie 2024 m. birželio 29 – liepos 7 dienomis Kaune ir Vilniuje rengiamos Lietuvos dainų šventės „Kad giria žaliuotų” organizavimo ir savanoriaujant renginių metu padėti užtikrinti jų dalyvių bei svečių sveikatos sutrikimų prevenciją.

Savanoriai kviečiami prisijungti prie Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) komandos ir budinčių greitosios medicinos pagalbos medikų, kurie rūpinsis šventės dalyvių ir svečių sveikata. Apie apsisprendimą dalyvauti renginyje reikėtų pranešti iki gegužės 10 dienos užpildant dalyvio anketą: https://forms.office.com/e/b84ujGPVcJ. Kilus klausimų, galima kreiptis į SAM Asmens sveikatos departamento Pirminės sveikatos priežiūros, odontologijos ir medicininės reabilitacijos skyriaus patarėją Viktoriją Buzytę el. paštu [email protected].

Ministerijos atstovai, atsižvelgdami į tai, kad jubiliejinė, šimtoji Lietuvos dainų šventė vyks vasarą, karštuoju metų laiku, siekia pasitelkti kuo daugiau medicinos srities specialistų, galinčių įvertinti, kuriems žmonėms gali prireikti pagalbos bei nukreipti juos į greitosios pagalbos punktus. Savanoriai galės padėti sunegalavusiems nueiti į šiuos punktus arba operatyviai iškvies pagalbą.

„Dėl karščio vasarą padaugėja negalavimų dėl širdies darbo sutrikimų, aukšto kraujospūdžio, dehidratacijos ir pan. Todėl kiekvienas medicinos išsilavinimą turintis žmogus yra be galo svarbus tokiuose renginiuose”, – pabrėžia savanorius kviečiantys SAM atstovai.

Naujienų portalas „Kas vyksta Kaune” primena, jog pirmoji Lietuvos dainų šventė įvyko 1924 metų rugpjūčio 23 ir 25 dienomis Kaune, Žaliakalnyje (aikštėje, kur dabar yra stadionas, ties Aukštaičių ir K. Petrausko gatvių sankryža). Prieš šimtą metų pirmąjį „Dainos diena” pavadintą renginį atidarė Lietuvos Respublikos Prezidentas Aleksandras Stulginskis, pakvietęs sugiedoti Lietuvos himną. Jį tuomet Kaune užtraukė 3500 dainininkų choras kartu su palaikančia keliasdešimttūkstantine žiūrovų minia.

Jau šiais laikais, 2024-ųjų birželio 29-osios vakarą, jubiliejinė Lietuvos dainų šventė prasidės nemokamu renginiu (Dainų diena) Kauno dainų slėnyje, kuris turėtų jau būti iš pagrindų atnaujintas.

„Lietuvos dainų šventei augant ir plečiantis jos programai, dauguma šventės renginių persikėlė į Vilnių, bet Kaunas šventės istorijoje visuomet buvo ypatingai svarbus. Nenuostabu, kad susiklostė tradicija Lietuvos dainų šventę pradėti būtent Kaune, surengiant Dainų dieną”, – sako Šimtmečio dainų šventės organizatoriai.

Dainų diena Kaune, kur užgimė Lietuvos dainų švenčių tradicija, bus mažesnė, nei Dainų diena, vyksianti vėliau (per renginių savaitę) Vilniaus Vingio parko estradoje. Dainų diena bus baigta visa jubiliejinė programa, tačiau rengėjų teigimu, dainomis vilnijančios šventės tiek Kaune, tiek Vilniuje bus ir jaukios, ir jautrios.

Jubiliejinės Dainų dienos „Miškais kalnai žaliuoja” programa įkvėpta pirmosios Dainų šventės vedlių – Juozo Naujalio, Juliaus Štarkos, Stasio Šimkaus – pasakos apie tiltus, kuriuos daina per šimtmetį nutiesė iki šiuolaikinės valstybės bei jaunatviško Kauno. Beveik 4000 atlikėjų – choristų ir šokėjų – atliks Dainų šventės istoriją ir dabartį sujungiančius kūrinius ir pakvies žiūrovus svajoti apie ąžuolus, upes, žalias lankas ir girias, apie Žemės veidą – augantį, atsinaujinantį, talpų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA