Vaizdingo A. Mickevičiaus slėnio laukia atgimimas – planuojamas mistinis įėjimas? | Kas vyksta Kaune

Vaizdingo A. Mickevičiaus slėnio laukia atgimimas – planuojamas mistinis įėjimas?

Pralaida po Radvilėnų plentu / R. Tenio nuotr.

Praėjusią vasarą buvo atverta rekonstruota Radvilėnų plento atkarpa nuo Lietuvos zoologijos sodo iki Tunelio gatvės. Nors gatvė sutvarkyta ir įrengti nauji šaligatviai, kurių šioje gatvėje seniau nebuvo. Kauniečiai pastebi trūkumą, jog, nusileidus iš Ąžuolyno vedančiais laiptais, nėra saugaus būdo pasiekti kitoje gatvės pusėje esančio A. Mickevičiaus slėnio. Kaunietis Albinas pasiūlė išeitį – įrengti taką po keliu.

„Smagu pasivaikščioti renovuoto Ąžuolyno takais, puikus „Gamtos takas“ su daugybe įdomios ir aktualios informacijos, labai patogūs laiptai nusileidimui į Radvilėnų plentą, pagal plentą nutiestas šaligatvis (ko seniau tikrai trūko)“, – sutvarkytu Ąžuolyno parku ir Radvilėnų plentu džiaugėsi skaitytojas.

Deja, vyras susidūrė su problema – atsidūrus Radvilėnų plente, pereiti gatvę sunku, nes šalia laiptų nėra pėsčiųjų perėjos. Tenka eiti iki Tunelio gatvės. Naujienų portalo „Kas vyksta Kaune“ skaitytojas turi pasiūlymą, kaip būtų galima šią situaciją pataisyti.

„Labai pavojinga iš Ąžuolyno pereiti į A. Mickevičiaus slėnį. Eismas intensyvus, plentas vingiuotas, matomumas ne per geriausias.

Manau, nutiesus nerūdijančio plieno grotelių taką, kaip požeminę perėją būtų galima panaudoti vandens pralaidą. Galbūt taip ir numatyta padaryti (į sumanymo autorystę jokiu būdu nepretenduoju), nes į upelį link pralaidos nutiesta laiptų atšaka. Bet kol tai bus įgyvendinta ir kol dar neįvyko nelaimė Radvilėnų plente būtina pastatyti įspėjamuosius ženklus „Pėstieji“ (Nr. 128)“, – teigė jis.

Kauniečio idėja perėjimui į A. Mickevičiaus slėnį / Skaitytojo Albino nuotr.

Perėjos įrengti neplanuoja

Susisiekus su Kauno savivaldybės Transporto ir eismo organizavimo skyriaus vedėju Martynu Matusevičiumi, paaiškėjo, jog Radvilėnų plente, per 4 metus neužfiksuotas nei vienas eismo įvykis, todėl perėjos įrengti neplanuojama.

„Šioje vietoje, kuomet nuo 2020 metų pradėjome rinkti duomenis, nebuvo fiksuotas nei vienas įskaitinis eismo įvykis. Radvilėnų pl. įrengtas perėjimas, kur pėstieji, įsitikinę, kad yra saugu, gali kirsti važiuojamąją dalį. Perėjos įrengti neplanuojame“, – paaiškino M. Matusevičius.

Po Radvilėnų plento atnaujinimo, kauniečiams užkliuvo apšvietimo stulpų išdėstymas, kuris neva trukdo praeiti arba pravažiuoti su dviračiu ir dėl to gali įvykti nelaimė, nes eismas šioje vietoje gan intensyvus.

Ilgai užmirštas slėnis atgis?

Priešais Ąžuolyną įkurtas A. Mickevičiaus slėnis ilgą laiką stūksojo užmirštas ir, kauniečių teigimu, mažai prižiūrimas.
Kauno savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Radeta Savickienė naujienų portalui „Kas vyksta Kaune“ atskleidė ilgai lauktą žinią – slėnį planuojama sutvarkyti, o iš Ąžuolyno vedantys laiptai buvo projektuojami, jog į slėnį būtų patogu patekti.

„Ąžuolyno sutvarkymo projekte buvo suprojektuoti ir įrengti dveji laiptai, tai yra vieni jungia Ąžuolyną su Tunelio gatve, kiti – su Radvilėnų plentu.

Pastarieji suprojektuoti taip, kad rengiant A. Mickevičiaus slėnio sutvarkymo projektą, būtų galimybė juos pratęsti ir įrengti lankytojų patekimą į šį slėnį. A. Mickevičiaus slėnio sutvarkymo projektą planuojame pradėti rengti 2025 metais“, – teigė ji.

Adomo Mickevičiaus slėnis
Iš Ąžuolyno į Radvilėnų plentą vedantys nauji laiptai / R. Tenio nuotr.

A. Mickevičiaus slėnyje apie poeto svajas primena paminklinis akmuo, ant kurio jis sėdėdavo ir kurdavo. Plokštėje prie akmens įrašyta „1822.Kaunas“ po ketureiliu iš poemos „Gražina“: „Pamačiau aš puikų slėnį palei Kauną, laumės ten audžia pavasario rytą, žalią veją žiedais iškaišytą. Slėnio gražesnio nerasi pasauly…“

Kaip rašyta anksčiau, 1859-aisiais per Kauną pradėjus tiesti geležinkelį, caro valdžia išleido įsakymą surinkti visus apylinkių akmenis. Tuomet kažkas šį akmenį paslėpė – užkasė upelio šlaite.

Tik 1918 metais Girstupio vanduo per didelį potvynį jį išplovė. Apie tai Kauno miesto muziejaus vadovui Tadui Daugirdui pranešė A. Mickevičiaus slėnio prižiūrėtojas Joachimas Čelkevičius. Akmuo buvo pastatytas dabartinėje vietoje. Šiuo metu tai – valstybės saugomas geologinis gamtos paveldo objektas.

Per kelis dešimtmečius slėnyje organizuota ne viena talka, kurią inicijuodavo ir miesto valdžia. Čia pasodinta ir ąžuoliukų alėja, kuri dar jauna, bet po daugelio metų turėtų džiuginti lankytojų akis.

Deja, slėnje metai iš metų randama krūvos šiukšlių, kurias palieka gėdos jausmo neturintys šiukšlintojai, o per slėnį vingiuojantis Girstupio upelis jau daugelį metų pramintas „gūvnė“ ar „guvniarka“, o tai išvertus iš rusų kalbos reikštų išmatas. Šią piktžaizdę valdininkai užsimojo tvarkyti, bet ar tai padaryti galiausiai pavyks – galima laukti ir stebėti.

Adomo Mickevičiaus slėnis
Girstupio upelis / R. Tenio nuotr.

Slėnio kaimynas – atsinaujinęs zoologijos sodas

Mistinis slėnis ribojasi ne tik su atnaujintu Radvilėnų plentu ir šalimais bujojančiu Ąžuolyno parku, bet ir su praėjusių metų pabaigoje lankytojams po kapitalinės rekonstrukcijos atvertu Lietuvos zoologijos sodu.

3000 gyvūnų, 149 skirtingos rūšys, kurių 50 saugomos, ir 30 iki renovacijos nematytų gyvosios gamtos atstovų – tokius skaičius vardijo atidarymo ceremonijos svečius prie milžiniško gaublio naujame egzotariumo pastate pasitikęs aktorius Leonardas Pobedonoscevas.

Rekonstrukcijos metu pagerintos gyvūnų laikymo sąlygos, pastatyti septyni nauji pastatai, senuose atliktas remontas, atnaujinti gyvūnų voljerai, įkurtos naujos erdvės lankytojams, darbuotojams, sutvarkyti takai, įrengtos vaikų žaidimo aikštelės, atvertas egzotariumas su edukaciniu centru, o teritorijoje iškilo apžvalgos bokštas su liftu.

Galutinė darbų, kuriuos atliko rangovas UAB „Statybos ritmas“, kaina – 24 mln. eurų, projektas finansuotas valstybės ir Europos Sąjungos lėšomis.

Vasario pabaigoje Lietuvos zoologijos sode taip pat pristatyti nauji gyventojai – avijaučiai.

Kainos lankytojams po rekonstrukcijos šiek tiek pakito, bet nesikandžioja.

Dėkojame kauniečiams už tai, kad praneša apie aktualius įvykius. Jei ir jūs norite pasidalinti savo informacija ar nuomone apie Kauno aktualijas, rašykite pasinaudoję spec. forma „Pranešti naujieną“ arba per „Facebook“ puslapio privačias žinutes.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA