Pasižvalgykite po užšalusį Kauną: paskutinė speigo diena | Kas vyksta Kaune

Pasižvalgykite po užšalusį Kauną: paskutinė speigo diena

R. Tenio nuotr.

Pirmadienį oro temperatūrai Kaune kritus beveik 20 laipsnių žemiau nulio, dalis skubančių vairuotojų automobilius turėjo iškeisti į autobusus. Tik Nemunas savo tamsius vandenis plukdė tuo pačiu ramiu tempu – upių tėvas tapo maloniu prieglobsčiu mieste žiemojantiems paukščiams.

Nuo gerokai už orą šiltesnio upės vandens pirmadienio popietę Nemuno saloje kilo garų debesys. Vandens paukščiams tai tapo savotiškais tropikais. Lengvu chloro aromatu garavo ir „Žalgirio“ arenos baseinas, tik jo lankytojai siūrino per gurgždintį sniegą apsimuturiavę iki ausų.

„Žalgirio“ arena netrukus taps istorinio Lietuvai Europos dailiojo čiuožimo čempionato centru, bet apie tai – kitose publikacijose. Ir oras kauniečiams susirinkus prie ledo lauke jau bus švelnesnis.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos (LHMT) duomenimis, speigas savaitės viduryje iš šalies trauksis, grįš šiltesni orai. Pirmadienį aukščiausia temperatūra dar buvo 13–18, vakariniuose rajonuose – 7–12 laipsnių šalčio, o ateinančią naktį palaipsniui šils.

Antradienį kai kur numatomi nedideli krituliai, silpna lijundra. Vėjas daugiausia vakarų, naktį 4–9 m/s, dieną 7–12 m/s. Temperatūra nakties pradžioje 14–19, Rytų Lietuvoje – iki 21, vakariniame šalies pakraštyje – 8–13 laipsnių šalčio.

Vėliau temperatūra kils, dieną bus nuo 4 laipsnių šalčio iki 1 šilumos, pajūryje – iki 3 laipsnių šilumos.

Trečiadienį vietomis numatomi nedideli krituliai, silpna lijundra. Vėjas vakarų, šiaurės vakarų, 7–12 m/s. Temperatūra naktį nuo 4 laipsnių šalčio iki 1, pajūryje iki 3 laipsnių šilumos, dieną 0–5 laipsniai šilumos.

Keli patarimai iš Lietuvos Raudonojo Kryžiaus, kaip elgtis nušalus:

1. Prieš atšildant nušalusias kūno dalis, nugabenkite nukentėjusįjį į šiltą patalpą.

2. Atlaisvinkite nušalusią kūno dalį, numaukite veržiančius daiktus, pavyzdžiui, žiedus, pirštines ar batus.

3. Pažeistas sritis šildykite savo delnais, skraiste, kitais drabužiais. Jei nušąla plaštakos, nukentėjusysis turi laikyti jas po savo pažastimis. Stenkitės netrinti nušalusių vietų, kadangi galite pažeisti odą ar kitus audinius. Svarbu: jei nušalo pėdos ir reikia kažkur nueiti, pėdų nešildykite! Šildyti pradėkite tik tada, kai niekur eiti nebereikia.

4. Nušalusias dalis panardinkite šiltame vandenyje, kruopščiai nusausinkite ir lengvai apibintuokite arba panaudokite kitus sausus tvarsčius. SVARBU: nušalusių vietų negalima šildyti karšto vandens pūsle.

5. Tam, kad sumažintumėte patinimą, pakelkite pažeistas galūnes.

6. Nugabenkite ar nusiųskite nukentėjusįjį į ligoninę.

Išsamią Kauno orų prognozę rasite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA