VRK spręs, ar A. Tapinas trukdė V. Matijošaičiui laimėti rinkimus | Kas vyksta Kaune

VRK spręs, ar A. Tapinas trukdė V. Matijošaičiui laimėti rinkimus

R. Tenio, M. Ažušilio nuotr. / „Kas vyksta Kaune“ montažas

Gruodžio 28 dieną, ketvirtadienį, vyks Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) posėdis, kuriame bus svarstomas Kauno mero Visvaldo Matijošaičio skundas dėl Andriaus Tapino ir VšĮ „Laisvės TV“ vykdytos kampanijos „Viso, Visvaldai?“.

Kauno mero skundas dėl „Laisvės TV“ vykdytos kampanijos VRK pasiekė balandžio 6 dieną. Kreipimesi nurodoma, kad A. Tapinas „pats asmeniškai ir per galimai tuo tikslu įsteigtą „Laisvės TV“ kreipėsi į žiniasklaidos priemones su prašymu publikuoti neigiamą informaciją“ apie V. Matijošaitį.

Skunde taip pat nurodoma, kad vykdyta reklamine kampanija siekta skatinti rinkėjus nebalsuoti už V. Matijošaitį, o akcijai rinktos lėšos buvo skirtos „Laisvės TV“ laidoms, pradėtoms transliuoti politinės kampanijos laikotarpiu. Todėl, VRK adresuotame pranešime pažymi V. Matijošaitis, toks televizijos finansavimas negali būti laikomas įprastiniu.

Kauno meras prašo įvertinti ir vasario 15 dieną įvykusį Kauno bendruomenių organizuotą renginį „Ieškome naujo mero“, į kurį nebuvo pakviestas.

Minėtame skunde išdėstytos informacijos pagrindu VRK prašoma pripažinti, kad „visa A. Tapino reklama susijusi su organizuojama reklamos kampanija „viso Visvaldai“ yra paslėpta politinė reklama“, „politinės kampanijos dalyviai, pervedę pinigus reklaminei akcijai „viso Visvaldai“ skleidė paslėptą politinę reklamą <...>. Pripažinti šias išlaidas politinės kampanijos išlaidomis“ ir kt.

VRK Teisės ir tyrimų skyrius, įvertinęs skundą, matė pagrindo pradėti išsamesnį tyrimą, kurio sprendimus skelbs gruodžio 28 dieną.

Tiesa, tai jau ne pirmas A. Tapino ir V. Matijošaičio konfliktas. V. Matijošaitis buvo itin nepatenkintas, kad A. Tapinas vykdo akciją „Skaidrinam“, kuomet buvo aiškinamasi, kaip panaudojamos savivaldybių tarybos narių veiklai skirto lėšos. Būtent Kauno meras ir jo sūnūs tarybos nariai per praėjusią kadenciją išleido dešimtis tūkstančių eurų degalams.

„Kas vyksta Kaune“ primena, kad sausį visuomenininkas, „Laisvės TV“ įkūrėjas A. Tapinas paskelbė apie kampaniją „Viso, Visvaldai“. Akcija vykdyta tikslu skatinti kauniečius mero rinkimuose nepalaikyti ne vienoje skandalingoje istorijoje figūruojančio Kauno mero V. Matijošaičio.

2020 m. Seimo rinkimų metu „Laisvės TV“ vykdė panašią kampaniją, nukreiptą prieš Lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) lyderį Waldemarą Tomaszewskį, ir platino leidinį „Viso gero, Valdemarai?“. Tuomet politikui apskundus šią iniciatyvą VRK, komisija pripažino leidinį neigiama politine reklama, tačiau neužfiksavo politinių kampanijų finansavimo reikalavimų pažeidimo.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA