Kino teatras „Daina“ vėl sušvito | Kas vyksta Kaune

Kino teatras „Daina“ vėl sušvito

Apšviestas Daina kino teatro pastatas / D. Biržiečio nuotr.

Kaune penktadienio vakarą įvyko nedidelis kalėdinis stebuklas – tarpukariu pastatytas kino teatras „Daina“ vėl sušvito.

Žaliakalnį ir Savanorių prospektą kasvakar vėl puoš atkurta viena seniausių miesto reklaminių iškabų bei tarpukariu sugalvotas žymaus Lietuvos architekto Stasio Kudoko projektuotą fasadą pabrėžiantis apšvietimas.

„Žymim tik pirmojo „Dainos“ atgimimo etapo pabaigą: per šiuos metus istoriniame modernizmo pastate išvalyta ilgai benamių naudota palėpė, pakeisti langai, stogo danga, sutvarkyta supuvusi mediena, dalis mūro, visi fasadai, įrengtas apšvietimas, stebėjimo kameros bei atlikti kiti kultūros paveldo tvarkybos darbai.

Į vidų pakviesti negalime: dar atkūrinėjame pastato kultūrinę paskirtį, ruošiamės pritaikyti erdves įvairių scenos menų poreikiams. Numatoma darbų pabaiga – 2024 m. III–IV ketv. Vis dėlto, visus neabejingus šiam Kauno simboliui kviečiame stabtelti prie Savanorių pr. 74 ir įsiamžinti prie bene 30 metų tylėjusio, bet jau greit vėl dainuosiančio pastato“, – įžiebimo apraše teigia naujieji „Dainos“ savininkai.

Kino teatras „Daina“ – istorinis modernizmo architektūros kino teatras Žaliakalnyje, atgimstantis kaip daugiafunkcė kultūrinė erdvė scenos menams. Anuomet itin pažangus kino teatras Kaune buvo atidarytas 1936 m. – parteryje, didelėse ložėse ir balkone įrengta 614 vietų.

Tai buvo pirmasis kino teatras, statytas specialiai garsiniams filmams rodyti. Taip pat – vienintelis kino teatras Baltijos šalyse su gražiu fasadu ir neoniniu apšvietimu. Beje, originali iškaba, sumontuota tiesiai virš įėjimo, buvo apvalaina, atkartojanti marinistinius langelius. Dabartinio dizaino iškaba ant pastato stogo įrengta sovietmečiu.

Kaip „Kas vyksta Kaune“ nurodė tarpukario kino teatrų žinovas bibliotekininkas Alvydas Surblys, „Daina“ dėl neoninio dekoro pretendavo laimėti premiją 1938 m. organizuotame gražiausių nesenų pastatų konkurse. Premija neskirta tik todėl, kad kino teatras veikė kaip viešoji įstaiga, nors ir pastatytas privačiomis lėšomis.

Nuo atidarymo iki pirmųjų nepriklausomybę atkūrusios Lietuvos metų veikęs kino teatras vėliau ne sykį keitė paskirtį: čia veikė video kasečių ir televizijos salonas, liaudies humoro klubas, kilimų parduotuvė, Lietuvos „Caritas“, vėliau nesėkmingai bandyta įkurdinti lošimų namus. Porą dešimtmečių apleistą ir kelis kartus degusį pastatą 2021 m. įsigijo verslininkas Andrius Valatka.

1992 m. rugsėjį kino teatro „Daina“ pastatas įtrauktas į Kultūros vertybių registrą. Kultūros paveldo departamento Kauno sk. atstovė Asta Naureckaitė naujienų portalui „Kas vyksta Kaune“ anksčiau sakė, kad šis kultūros paveldo objektas yra registrinis, nepaskelbtas valstybės saugomu, tačiau svarbu, kad nustatytos jo vertingosios savybės, kurios privalo būti saugomos.

Pastato autoriai: architektas S. Kudokas bei pulkininkas inžinierius Antanas Breimeris.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA