Sąjungos aikštės laukia atgimimas | Kas vyksta Kaune

Sąjungos aikštės laukia atgimimas

BNS / Austėja Masiokaitė-Liubinienė 2023/12/03 15:33
R. Tenio nuotr.

Kaip BNS sakė savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Radeta Savickienė, gruodžio 14 d., 15 val. numatytas rekonstrukcijos projektinių pasiūlymų pristatymas visuomenei.

„Jeigu sulauksime visuomenės pritarimo, Sąjungos aikštę rekonstruosime dviem etapais. Pirmajame dėmesį skirsime aikštės daliai prie memorialo, kurioje ketiname įrengti terasuotas sėdėjimo vietas šlaite, vertikalius tekančio vandens fontanus. Čia numatėme ir apželdinimą. Antrajame etape tvarkysime likusią aikštės dalį – pasirūpinsime vaikų žaidimo ir sporto įrenginių aikštelėmis, apšvietimu bei kita mažąja architektūra“, – sakė ji.

Pasak R. Savickienės, kitais metais tikimasi turėti techninį projektą ir pradėti rangos darbų pirkimą – tuomet paaiškės ir rekonstrukcijos kaina.

Aikštėje, kuri pastaruoju metu yra prastos būklės ir sunykusi, sovietmečiu buvo įrengtas memorialas komjaunimui. Nacių okupacijos metu dalis dabartinės Sąjungos aikštės teritorijos priklausė žydų getui.

Po rekonstrukcijos čia planuojama įrengti erdves poilsiui bei pramogoms, formuoti želdynus. Projekto autoriai pastebi, kad 1979 metais čia įrengtas sovietinis paminklas „labai brutaliai ignoruoja dar beveik 17 tūkstančių žmonių etninį genocidą, žmonių, kurių negalima priskirti prie komjaunuolių ar bolševikinių rezistentų“.

Kaip nurodoma savivaldybės užsakymu parengtuose projektiniuose pasiūlymuose, šiuo metu dolomitinės plokštės aikštės teritorijoje yra suskeldėjusios, atsidengusios konstrukcijos.

Be to architektai pastebi, jog čia įrengta skirtingų stilių infrastruktūra – suoliukai bei šiukšlių dėžės, žaidimo aikštelė pritaikyta tik mažiems vaikams, dalis aplinkos – suniokota ir sunykę, šaligatviai nepatogūs ir nelygūs.

Įgyvendinant rekonstrukciją aikštėje siūloma įrengti dvi žaidimų aikšteles bei sporto erdvę, joje taip pat atsirastų komercijai skirta zona, kurioje galėtų įsikurti paviljonai, moduliniuose konteineriuose įrengtos patalpos, renginių erdvė. Aikštėje atsiras ir tualetas bei dviračių saugojimo patalpos.

Planuojama formuoti ir atsodinti liepų alėją palei vieną iš su aikšte besiribojančių gatvių. Čia taip pat planuojama įrengti vertikalią skaldyto akmens sieną, kuria tekėtų vanduo, su žmonių vardais.

Pasak R. Savickienės, tikėtina, kad realūs darbai aikštėje galėtų prasidėti 2025 metais.

Prie pristatymo jungtis nuotoliniu būdu bus galima čia, prisijungimo ID: 362 319 492 847, kodas: cf7fBg.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA