Mobiliųjų telefonų naudojimas Kauno mokyklose: draudžiama ar ne? | Kas vyksta Kaune

Mobiliųjų telefonų naudojimas Kauno mokyklose: draudžiama ar ne?

Asociatyviosios delfi nuotr. / „Kas vyksta Kaune“ montažas

Diskusijos dėl mobiliųjų telefonų naudojimo mokyklose (pamokų ir pertraukų metu) netyla – apie tai diskutuojama jau ne vienus metus. Svarstoma, kad telefonų naudojimo apribojimas galėtų pagerinti mokinių dėmesingumą, susikaupimą. Kai kurios Lietuvos mokyklos jau draudžia naudotis telefonais, o kokia tvarka vyrauja Kauno mokyklose?

Kaip beveik prieš du mėnesius skelbė naujienų portalas lrytas.lt, mobilieji telefonai jau ribojami kai kuriose Lietuvos mokyklose. Pavyzdžiui, Akmenės rajone esanti gimnazija mobiliųjų naudojimo problemą nusprendusi spręsti uždrausdami juos naudoti ne tik pamokų, bet ir pertraukų metų. Vilniaus Balsių progimnazijoje ir Vilniaus Šiaurės licėjuje mobiliųjų ribojimo sistema atkeliavo jau prieš penkerius metus.

Kaune kiekviena mokymo įstaiga mobiliųjų telefonų naudojimo taisykles taiko individualiai, jų registras nevedamas. Vienur tai susitarimas su mokiniais, kitur – patvirtinta mokyklos tvarka.

Pavyzdžiui, Kauno Suzuki progimnazijoje nuo 2021-ųjų galioja susitarimas, kad kiekviena klasė turi savo telefonų stalčių arba dėžutę, kurioje prieš pamokas sudedami telefonai, o po pamokų – pasiimami.

Jurgio Dobkevičiaus progimnazijoje mobiliųjų telefonų naudojimas vyksta pagal 2019 metais direktoriaus įsakymu patvirtintas „Naudojimosi mobiliaisiais įrenginiais taisykles“.

Mokiniai Jurgio Dobkevičiaus progimnazijoje telefonus palieka visai dienai spintelėse arba kuprinėse. Jei telefonas reikalingas ugdymo procese, apie tai informuoja dalyko mokytojas. Pertraukų metu telefonais naudojamasi tik iškilus poreikiui susisiekti su artimaisiais.

KTU Vaižganto progimnazijoje mobiliųjų telefonų naudojimo taisyklės įvestos 2018 m., po diskusijų su tėvų ir mokytojų bendruomene. Telefonai draudžiami pamokų ir pertraukų metu, išskyrus tuos atvejus, kai telefonai naudojami ugdymo procesui. Telefonai paliekami mokytojo darbo stalčiuje.

Tiesa, mobiliųjų telefonų ribojimas mokyklose, pastebima, jog teigiamai prisideda prie mokinių dėmesingumo, susikaupimo pamokų metu.

„Ugdymo įstaigose, kur naudojami telefonų apribojimai ugdymo proceso metu, mokytojai pastebi pagerėjusį mokinių dėmesingumą ir susikaupimą, mažėja vėlavimų į pamokas.

Vaikai daugiau dėmesio skiria kitoms veikloms – bendravimui su bendraamžiais, žaidimams ar aktyviam laisvalaikiui, knygų skaitymui“, – naujienų portalui „Kas vyksta Kaune“ komentavo Kauno miesto savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėja Ona Gucevičienė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA