Lietuvoje nustatytas pirmasis A(H3) gripo virusas | Kas vyksta Kaune

Lietuvoje nustatytas pirmasis A(H3) gripo virusas simptomai gali būti sunkesni nei kai kurių kitų gripo tipų

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Lietuvoje nustatytas pirmasis A(H3) tipo gripo atvejis, dažniausiai susijęs su sezoniniu gripu, antradienį pranešė Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija.

Rugsėjo 25 dieną Santaros klinikose nustatytas pirmasis A gripo atvejis. Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija ištyrė mėginį ir patvirtino, jog tai A(H3) tipo virusas.

Kaip pažymi Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija, gripo virusai skirstomi į tris gentis: A, B ir C.

Pirmojo, A tipo, virusai yra patogeniškiausi. Virusą sudaro ribonukleoproteinai, polimerazių kompleksas (fermentai PB2, PB1, PA), nestruktūriniai baltymai (NS1 ir NS2), matricos struktūriniai baltymai (kapsidė) ir išorinis dvigubas lipidinis apvalkalas (superkapsidė) su virš jo išsikišusiais dviejų rūšių „spygliais“ – išoriniais antigenais hemagliutininu (HA arba H) ir neuraminidaze (NA arba N).

A potipiai klasifikuojami pagal antikūnų atsaką į HA ir NA. A(H3) gripo virusas yra vienas iš tipų, kuris dažniausiai susijęs su sezoniniu gripu. Gripo sezonas paprastai prasideda 40-ą metų savaitę ir baigiasi kitų metų 20-ą savaitę. A(H3) virusas šiemet aptiktas 39-ąją savaitę, t. y. anksčiau nei turėtų prasidėti sezoninis gripas.

Yra daugiau tipų

Gripo virusai priklauso Orthomyxoviridae šeimai, kuri turi tris gentis: Influenzavirus A, B ir C. Gripo A virusas patogeniškas žmonėms, laukiniams ir naminiams vandens paukščiams, žinduoliams. Žmonių populiacijoje šis viruso tipas sukelia pandemijas ir epidemijas. Gripo B virusas plinta žmonių populiacijoje. Gripo C virusas patogeniškas žmonėms ir kiaulėms, tačiau sukelia tik pavienius susirgimus ir nedidelius protrūkius.

Gripas A subtipuojamas į H1N1(ispaniškasis gripas 1918 ir kiaulių gripas 2009), H2N2 (azijietiškasis gripas 1957), H3N2 (Honkongo gripas 1968), H5N1(paukščių gripas 2004), H7N7, H1N2 (endeminis tarp žmonių, kiaulių ir paukščių), H9N2, H7N2, H7N3, H10N7, H7N9.

Gripas B subtipuojamas į Victoria ir Yamagata.

Pavojus

Gripo virusai, įskaitant A(H3) subtipio virusus, gali kisti genetinėmis mutacijomis. Jei atsiranda nauji viruso variantai, kurių organizmas nesuvaldo, gali atsirasti epidemijos.

A(H3) gripo simptomai gali būti sunkesni nei kai kurių kitų gripo tipų. Tai apima aukštą temperatūrą, stiprų kosulį, gerklės skausmą, nuovargį ir raumenų skausmus.

Gripas gali paveikti kvėpavimo takus ir padidinti jautrumą kitoms bakterinėms ar virusinėms infekcijoms, sukelti bakterinę ar virusinę plaučių uždegimą, vadinamą pneumonija. Tai yra viena iš rimčiausių gripo komplikacijų.

A(H3) gripas yra vienas iš dažniausiai pasitaikančių gripo A viruso variantų sezoniniuose gripo protrūkiuose.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA