Nuo rugsėjo – nauja griežtesnė tvarka dėl praleidinėjamų pamokų | Kas vyksta Kaune

Nuo rugsėjo – nauja griežtesnė tvarka dėl praleidinėjamų pamokų

tv3.lt, Eglė Samoškaitė 2023/08/23 15:52
Asociatyvi / T. Bauro nuotr.

Daugeliui susirūpinus dėl mokinių polinkio praleidinėti pamokas, nuo rugsėjo įsigalios nauja griežtesnė tvarka, pagal kurią pamokų praleidimas bus pateisinamas dėl vaiko ligos, kai elektroninėje sveikatos sistemoje fiksuojamas apsilankymas pas gydytoją, arba vaiko nebuvimą pamokose galės pateisinti tėvai, bet ne daugiau nei 5 dienas per mėnesį.

Tai numatoma švietimo, mokslo ir sporto ministro Gintauto Jakšto įsakymo projekte, kuriuo tvirtinamas tvarkos aprašas dėl mokinių pamokų lankomumo. Šiuo metu įsakymas yra derinamas su kitomis suinteresuotomis institucijomis ir turėtų įsigalioti nuo rugsėjo 1-osios.

Papildomai pamokų praleidimas galės būti pateisintas tėvų dėl kitų svarbių asmeninių priežasčių, bet ne daugiau nei 3 dienos per pusmetį ar ne daugiau nei 2 mokymosi dienos per trimestrą. Taip pat atlaidžiai bus žiūrima į pamokų praleidimą, jei susiformuoja siaubingai nepalankios oro sąlygos, sutrinka visuomeninio ar kito transporto transporto eismas ar nutinka kitos nenugalimos aplinkybės, dėl kurių mokiniui atvykti į pamokas neįmanoma.

Asociatyvi / J. Elinsko nuotr.

Pamokas praleisti bus galima ir tais atvejais, kai mokinys dalyvauja sporto varžybose, olimpiadoje ar kitame renginyje, kuris organizuojamas mokyklos bei kitų įstaigų, bet kai renginiai organizuojami kitų įstaigų, reiks pristatyti įrodymus.

Dar numatoma, kad vaikams pamokų metu gali tekti apsilankyti Pedagoginėje psichologinėje tarnyboje, Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos skyriuje, todėl tokie praleidimai irgi bus pateisinami. Na, ir, žinoma, niekas neprieštaraus dėl praleistų pamokų, kai vaikas mokykloje pajunta sveikatos sutrikimus ir išsiunčiamas namo.

Atostogos pamokų metu – tik savaitę

Mokykloms palikta nedidelė galimybė leisti pateisinti tėvams ir šiek tiek daugiau dienų ar pavienių pamokų, bet priežastys turi būti pagrįstos ir objektyvios bei turi būti pateikta informacija dėl poreikio.

Tai reiškia, kad jeigu mokyklos griežtai seks šiuo aprašu, tėvams neturėtų būti leidžiama išsivežti vaikų atostogoms tuo metu, kai vyksta pamokos, nors skrydžių bilietai į užsienį tuo metu būna pigesni. Mokinių atostogų metu skrydžių ir kitų paslaugų bilietai itin išbrangsta, todėl tėvai kai kuriais atvejais būna linkę numoti ranka į pamokas vardan galimybės sutaupyti.

„Mokiniai gali praleisti pamokas tik dėl svarbių priežasčių. Per mokslo metus yra ne vienos vaikų atostogos, kad vaikai pailsėtų, o tada, kai vyksta ugdymas – lankytų mokyklą“, – portalui tv3.lt teigia Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos Komunikacijos skyriaus vedėja Nomeda Barauskienė.

Asociatyvi / R. Danisevičiaus nuotr.

Lietuvos gimnazijų asociacijos prezidentas Darius Mockus teigia, kad praktikoje tai reikš, jog tėvai pamokų metu galės išsivežti vaikus atostogų tik savaitei, nes patys galės pateisinti 5 dienas per mėnesį, bet tą mėnesį negalės pateisinti jokių kitų praleistų pamokų, išskyrus, jeigu nutinka kokia nors svarbi asmeninė priežastis: artimojo mirtis ar kitos problemos.

„Tėvams suteikta galimybė pateisinti 5 dienas patiems. Tai niekas Lietuvoje nesugaudys, ar jie teisina dėl ligos, ar 5 dienoms išvažiavo į Kanarus. Jeigu viršija 5 dienas, tai turės būti liga. O jei liga, tėvai turi gydyti vaiką ir kreiptis į gydytojus – mokyklos esveikata.lt sistemoje turės matyti, kad buvo vizitas. Tai reikš, kad vaikas sirgo. Bet jei mokyklos nematys vizito pas gydytoją, tai tos pamokos, kur viršija 5 dienas bus nepateisintos“, – paaiškino D. Mockus.

Prastais atvejais praneš vaiko teisėms

Remiantis švietimo, mokslo ir sporto ministro įsakymo projektu, kai mokinys negali atvykti į pamokas, tėvai iš anksto ir raštu elektroniniame dienyne ar kitu būdu turi pranešti mokyklai ar klasės auklėtojui.

Jei nieko nebuvo pranešta, bet mokinys neatėjo į pamokas, tuomet mokykla informuos tėvus, kad jų vaikas praleido pamokas ir kad tai fiksuojama kaip nepateisintas laikas.

Kai pamokų praleidžiama daugiau nei leistina ir nėra jokios informacijos apie ilgalaikes ligas, tuomet pirmą kartą mokyklą įspėja tėvus apie jų pareigas. Jei pamokų praleidimai be pateisinamų priežasčių kartojasi, tada jau vaikas gali būti svarstomas mokyklos vaikų gerovės komisijoje.

Asociatyvi / DELFI nuotr.

Kai tai neveikia ir mokinys tris ar daugiau kartų per mokslo metus nelanko pamokų be pateisinamų priežasčių, tokiu atveju mokykla kreipiasi į savivaldybės tarpinstitucinio bendradarbiavimo koordinatorių, kad šeimai būtų teikiama koordinuota pagalba. O turėdama informacijos apie neužtikrinamas vaiko teises ir geriausius interesus, mokykla privalės kreiptis į Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybą. Vaiko teisės tokiais atvejais imsis tirti situaciją, lankysis šeimoje, nurodys savivaldybių įstaigoms, kokių paslaugų gali prireikti šeimai.

Blogiausiu atveju, kai tėvai neužtikrina vaiko teisės mokytis iki 16 metų, jiems gali būti skiriamas įspėjimas, 140-300 eurų administracinė bauda arba įpareigojimas lankyti specialius kursus. Paprastai pirmą kartą skiriamas įspėjimas, tik paskui einama prie baudų.

„Jei mokinys nelankė mokyklos ir per mėnesį be pateisinamos priežasties praleido daugiau kaip pusę pamokų ar ugdymui skirtų valandų, mokykla, išnaudojusi visas švietimo pagalbos mokiniui teikimo galimybes, gali kreiptis į vaiko nuolatinės gyvenamosios vietos savivaldybės merą su prašymu dėl vaiko minimalios priežiūros priemonių skyrimo“, – rašoma ministro įsakyme.

Minimali priežiūra yra susijusi su įvairiais įpareigojimais mokiniui ir tėvams neatskiriant vaiko nuo šeimos: tai gali būti įpareigojimai vaikui lankytis pas atitinkamus specialistus, lankyti dienos centrą, dalyvauti sporto, meno ar kitoje terapijoje, gydytis psichikos ar elgesio sutrikimus.

Griežtesnis požiūris į pamokų nelankymą susiformavo suvokus aiškų ryšį tarp pamokų lankymo ir pasiekimų. Pamokas praleidinėjantys mokiniai atsilieka mokymosi procese, atsiranda spragų, kurias paskui užpildyti būna sudėtinga.

Šiuo metu – nesvarbu ar vaikas serga, ar yra sveikas – praleistas pamokas pateisina tėvai.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA