Festivalį „Gertrūdos vasara“ pratęs populiarusis V. Šiškauskas | Kas vyksta Kaune

Festivalį „Gertrūdos vasara“ pratęs populiarusis V. Šiškauskas

Jau keliolika metų vasaromis koncertine erdve Kaune yra tapęs dar vienas vienuolynas (ne tik Pažaislio). Jo jaukiame kieme tarp Laisvės alėjos bei J. Gruodžio gatvės dažną vakarą rengiami kauniečių susitikimai su muzika.

Ne išimtis ir 2023-ieji, – jau įpusėjo festivalis „Gertrūdos vasara“, vykstantis greta Šv. Gertrūdos bažnyčios, Kauno Marijonų vienuolyno kiemelyje. Festivalio organizatorė – Alvydo Tautkaus įkurta „ATM kompanija“ – šios savaitės pradžioje džiaugėsi sulaukusi daugybės žiūrovų romantiškos ir subtilios dainų atlikėjos Evelinos Sašenko koncerte. Paskui šmaikštusis Juozas Erlickas surengė savo kūrybos vakarą „Mėlynoj stotelėj“. O ketvirtadienį Marijonų vienuolyno kieme dainuos populiarusis Vytautas Šiškauskas, gerbėjų valia negalintis (nes kitaip būtų nedovanotina) praleisti dažnų pasirodymų televizijos sveikinimų koncertuose bei daugybėje įvairių koncertinių erdvių.

Anot A. Tautkaus, scenos grandas Vytautas Šiškauskas koncerte prie Šv. Gertrūdos bažnyčios tikrai savąja energija „uždegs“ susirinkusią publiką su savo auksinių dainų kolekcija.

Kauno šv. Gertrūdos bažnyčia / R. Tenio nuotr.

„Mūsų kaimas“, „Laikui“, „Nekaltinkit manęs“, „Undinė“ bei daugelio kitų šlagerių autorius pripažįsta, kad jį labiausiai ir žavi tas natūralus atlikėjo bei publikos bendravimas, kuris gimsta koncerto metu. Šio atlikėjo įsitikinimu, svarbiausia, kad iš jo koncerto žiūrovai išeitų kupini pačių geriausių emocijų.

„Mane labai veikia teigiama aplinka, koncertų metu visiškai kitaip jaučiuosi, atsipalaiduoju ir bendrauju su publika. Jaučiuosi padaręs viską, kai matau besišypsančius ir širdingai už koncertą dėkojančius žmones“,- teigia vienas geidžiamiausių Lietuvos atlikėjų.

Prisimenant festivalio „Gertrūdos vasara“ ištakas…

…negalima nutylėti ir vietos, kurioje jis vyksta, istorijos. O ji mena kažkada čia buvusią koplyčią, pastatytą tuometinio Kauno pakraštyje, šalia kelio į Vilnių. 1503–aisiais Lietuvos didysis kunigaikštis Aleksandras ją padovanojo Kauno parapinei bažnyčiai. Kurį laiką Šv. Gertrūdos bažnyčia priklausė vienuoliams rokitams (vėliau – šaritėms). Nuo 1922-ųjų – Marijonų kongregacijai, kuri šalia bažnyčios pastatė vienuolyną. Šiandien ši bažnyčia vadinama vienu iš seniausių Lietuvoje gotikiniu paminklu.

Kauno šv. Gertrūdos bažnyčia / R. Tenio nuotr.

Vyresni kauniečiai (ne tik jie) prisimena ir ne tokį tolimą, tačiau galimą vadinti bene juodžiausiu, bažnyčios istorijos laikotarpį, kai vienuolyno statiniuose „kontoras“ įsitaisęs rajoninis kompartijos komitetas pradėjo statyti priestatą. Partiniai planai siekė dar toliau, – iš pradžių ketinta bažnyčią, kurioje sovietai buvo atidarę medicinos technikos parduotuvę, apsupti statiniais, o paskui ją, atsidūrusią lyg kokiame mūrų šulinyje, patyliukais nušluoti nuo žemės paviršiaus. Bet kilo aršus kauniečių pasipriešinimas, ir sovietams teko kompartijos priestatą nugriauti.

„Tų įvykių mes nepamiršome. Manau, ir dauguma mūsų koncertų lankytojų juos pamena. Todėl Marijonų vienuolyno kiemelį prie Šv. Gertrūdos bažnyčios pelnytai galima vadinti reikšminga vieta ir mūsų laisvei, ir muzikai.

Jei atvirai, tai kažkada, brandindami idėją, dar prieš užgimstant mūsų festivaliui, ilgokai vaikščiojome su kolegomis po miestą, apžiūrėjome nemažai erdvių, galinčių virsti koncertų vieta. Ir pagaliau tarytum iš naujo atradome Laisvės alėjos pabaigoje nepaprastai jaukų Marijonų vienuolyno kiemelį, kuris visus sužavėjo. Aš jį pavadinau Mažojo Paryžiaus kampeliu. Iš tikrųjų, tai man – jaukiausia vieta Kaune.

Labai gražiai sutarėme su Nekaltojo Prasidėjimo marijonų kongregacija, vienuolyno vyresnybe. Sulaukėme geranoriško padrąsinimo bei pritarimo mūsų idėjai. Todėl dabar muzika kiekvieną vasarą čia skamba šimtų kauniečių ir jų svečių džiaugsmui. Muzikos, poezijos, teatrų vakarai jau tapo tradicija, o visa tai tarsi „mama“ mąsliai palinkusi stebi Šv, Gertrūdos bažnyčia.

Ne paslaptis, kad dalis mūsų žiūrovų, kaip tik dėl koncertų užsukę į vienuolyno kiemelį, gal pirmą kartą įdėmiau apžvelgia ir nuostabią atrestauruotą bažnyčią. Žinoma, nemažai yra ir tokių, kurie ją dažnai lanko, todėl su malonumu klausosi muzikos savo pamėgtos šventovės prieigose. Bažnyčios grožį kiekvienas mato, ypač ji graži, kai vakarop įsižiebia lauko žibintai. Tuomet visa bažnyčios aplinka pasidaro jaukesnė, ir tampa, sakyčiau, nostalgiškai gera būti čia, vienuolyno kiemelyje“, – žurnalistei yra sakęs legendinio „Rondo“ įkūrėjas, (drauge su broliu Gintautu – kompozitoriumi ir dabar populiarių dainų), muzikos renginių organizatorius, ATM kompanijos vadovas Alvidas Tautkus.

Svarbu išgirsti muziką savyje

Rengėjai pripažįsta, kad koncertai ties miesto centro bei Kauno senamiesčio riba, Marijonų vienuolyno kieme, yra skiriami brandesnei publikai, nors vis daugiau juose sulaukiama ir jaunimo.

Kaip yra teigęs dažnas vasaros festivalio dalyvis – operos solistas Liudas Mikalauskas, į kiekvieną koncertą stengiamasi įtraukti „ką nors išskirtinio, skatinančio išgirsti muziką savyje ir dalintis ja su kitais“. Sprendžiant iš vis gausėjančio žiūrovų būrio, „Gertrūdos vasarai“ tai sekasi.

Iš menininkų, kurių pasirodymus „ATM kompanija“ organizuoja daugelyje Lietuvos koncertinių erdvių, tikrai nėra tokių, kurie netiktų vienuolyno Laisvės alėjoje kiemeliui. Tie, kas čia lankosi, tai žino, – per koncertus žiūrovai nebėgioja, ieškodami alaus ar kokių užkandžių, – jie klausosi, jaučia, išgyvena. Žmonėms tinka bei patinka.

Tarp festivalio „Gertrūdos vasara“ gerbėjų būna ir J. Gruodžio gatvėje veikiančio viešbučio svečių ar atsitiktinai į jaukų kiemelį užsukusių pavienių užsieniečių, kalbančių angliškai, vokiškai, kitomis kalbomis. „Žmonės, kuriems gal net lietuvių kalba atliekamos dainos – savotiška egzotika, yra žingeidūs, linguoja į muzikos ritmą. Jie nuoširdžiai, netgi entuziastingai, sakyčiau, gal net labiau nei mūsiškiai žiūrovai, po kiekvienos dainos ploja atlikėjams“, – pasakojo A. Tautkus.

Alvidas Tautkus / Asmeninio albumo nuotr.

Ateinančią savaitę „Gertrūdos vasara“ kvies į koncertą (liepos 24 d.) „Gražiausia saksofono muzika“, kuriame muzikuos Juozas Kuraitis (saksofonas) bei Domantas Slipkus (fortepijonas). Liepos 25-ąją Kauno Marijonų vienuolyno kieme koncertuos grupė EL FUEGO. Dar po dviejų dienų miuziklų vakarą savo gerbėjams dovanos Ona Kolobovaitė ir Liudas Mikalauskas. Vėliau susitikimą su publika surengs dainų autorius bei atlikėjas Ovidijus Vyšniauskas.

Vasaros festivalio prie Šv. Gertrūdos bažnyčios programoje – ir Nedos Malūnevičiūtės, Egidijaus Bavikino, Richardo Banio bei kitų menininkų pasirodymai. Didžiąją dalį jų ATM kompanija liepos bei rugpjūčio mėnesiais žada pajūrio poilsiautojams, kurie Palangoje apsilankys muzikos festivalyje „Vasara Kurhauze“.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA