Kaune atidaroma M. Abramovič paroda | Kas vyksta Kaune

Kaune atidaroma M. Abramovič paroda

BNS 2022/03/30 08:16
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Kauno paveikslų galerijoje trečiadienį visuomenei atveriama garsios performanso menininkės Marinos Abramovič paroda „Būties atmintis“.

„Atidaryti parodą šiais neramiais laikais yra ypatinga. Kad ir ką bedaryčiau, kiekvieną rytą atsikėlusi aš suprantu, kad už sienos yra Baltarusija, o už jos sienos – Ukraina, kurioje vyksta karas“, – antradienį žurnalistams Kaune sakė menininkė.

„Paroda paremta performansu, vaizdo darbais. Publikai labai svarbu praleisti prie jų laiko: kai kurie iš jų ilgesni, kiti – trumpesni, tačiau šioje parodoje yra ir meditacinis momentas“, – kalbėjo ji.

Pasak jos, ši paroda bus puiki proga susipažinti su performanso menu.

Kaip teigia organizatoriai, parodoje numatyta išsamiai pristatyti svarbiausius M. Abramovič kūrybos etapus nuo 1960-ųjų – eksponuoti garsiausius kūrinius, interviu videodokumentacijas ir žymiausias menininkės videoinstaliacijas.

„Paroda „Būties atmintis“ – milžiniška video instaliacija. Daug persipinančių garsų, vaizdų. Tai labai išsamus kūrybos pristatymas nuo pat pirmųjų darbų, žiūrovui suteikiant perspektyvą iš šių dienų pozicijos. Kaip sakė pati menininkė, tai lyg choras“, – sakė parodos kuratorius, galerijos „Meno parkas“ vadovas Arvydas Žalpis.

Pasak jo, didžiausias iššūkis rengiant šią ekspoziciją buvo techninė pusė: ekranai, įranga, laidai, projektoriai – jų reikėjo ieškoti ir aplinkinėse šalyse, nes dėl sutrikusio tiekimo dešimčių prietaisų nebuvo įmanoma užsakyti.

„Paroda yra galimybė pažiūrėti į jos kelią nuo pradžių“, – apie parodą sakė kuratorius.

„Galima peržiūrėti tai, su kuo ji tapo pasaulyje pripažinta ir be galo žinoma“, – teigė jis.

Ši paroda yra Kaunas – Europos kultūros sostinė programos dalis. Ji veiks iki liepos.

Kaune viešinti M. Abramovič ketvirtadienį „Žalgirio“ arenoje taip pat skaitys paskaitą „Performansas. Praeitis. Dabartis. Ateitis“. Joje ji teigia pristatysianti „savo pasaulio viziją, savo žinutę apie tai, kur mes judame šiais siaubingais laikais“.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA