Priklausomybės ligų centre traukti dūmą ne tabu | Kas vyksta Kaune

Priklausomybės ligų centre traukti dūmą ne tabu

RPLC, skaitytojo nuotr.

Nuo priklausomybių besigydantys kauniečiai žalingų įpročių, rodosi, atsisako pavieniui. „Kas vyksta Kaune“ pasiekė Respublikinio priklausomybės ligų centro (RPLC) Kauno filialo nuotraukos, kuriose matyti grupinio parūkymo kambarį primenanti patalpa. Atvaizdus atsiuntęs skaitytojas pasibaisėjo patalpų būkle, tuo metu įstaiga pripažįsta – dalis pastato Žaliakalnyje oficialiai nenaudojama, bet planas kapitaliniam remontui jau yra.

Kaltina valdžią

Anot sausio pabaigoje naujienų portalui parašiusio skaitytojo, sulaukęs šių nuotraukų iš vieno pažįstamo, jis tiesiog nesusivaldė. Atvaizduose matyti aplink improvizuotas pelenines patogiai išdėstytos kėdės, nuo drėkstančių sienų ir lubų lupasi tinkas.

„Visi puikiai žinome, kad pagal alkoholio suvartojimą Lietuva yra Europos pirmūnių gretose. Kitos priklausomybės (ypač nuo psichoaktyvių medžiagų, lošimų ir t. t.) irgi sparčiai skinasi kelią. Bobutės paskola, lošimo automatai, ruletės ir kitokia idiotiška reklama baigia nuzulinti mūsų smegenis. Žodžiu: esi laisvas žmogus, imk paskolą, eik lošti, rūkyti žolės arba uostyti kokso.

Kad tai smagus užsiėmimas, leidžia suprasti ir mūsų valdantieji, siūlydami įteisinti lengvuosius narkotikus ar bent juos dekriminalizuoti. O koks yra valdžios požiūris į priklausomybių centrus, galima įsitikinti pasižiūrėjus į nuotraukas“, – kelis kadrus plačiame valstybės politikos kontekste interpretavęs skaitytojas situaciją spalvino niūrokai.

Vyras pažymėjo, kad užfiksuotas Giedraičių gatvėje esantis RPLC Kauno filialas ir retoriškai klausė, ką į tai ponas Dulkys. Argumentą skaitytojas grindė prof. Ilonos Tamutienės ir dr. Daumanto Stumbrio atlikto tyrimo duomenimis, kurie rodo, kad 35,2 proc. vaikų gyvena su asmenimis, per pastaruosius metus turėjusiais polinkį į probleminį alkoholio vartojimą.

Šis rodiklis, mokslininkų žiniomis, yra didžiausias tarp tirtų 19 Europos valstybių.

Ruošiasi kapitaliniam remontui

RPLC ryšių su visuomene specialistė Aistė Girkontaitė „Kas vyksta Kaune“ pateiktame komentare patvirtino, kad nuotraukose įamžintos priklausomybės ligų centro Kauno filialo patalpos, tiksliau – laiptinė ir laiptų aikštelė į ketvirtą aukštą. Šios avarinės būklės talpos, anot A. Girkonataitės, yra nenaudojamos.

„Gydymo įstaigoje rūkymas yra netoleruojamas ir sąlygos rūkymui nėra sudaromos. Tačiau dalis pacientų turi priklausomybę nuo nikotino, todėl ieško galimybių patenkinti potraukį. Ši problema bus sprendžiama po pastato renovacijos“, – nurodė RPLC atstovė.

Kauno filiale, pridūrė ji, iš viso yra 2383 kv. m ploto, kurio įstaigos veiklai naudojama apie 1783 kv. m. Apie 600 kv. m – dalis trečio ir visas ketvirtas aukštas – yra avarinės būklės ir visiškai nenaudojama, nors pritaikymą, kaip matyti atvaizduose, šios patalpos turi.

Pasak A. Girkontaitės, Kauno filialas vykdo iš Europos Sąjungos (ES) struktūrinių fondų lėšų bendrai finansuojamą projektą „Priklausomybės ligų profilaktikos, diagnostikos ir gydymo infrastruktūros tobulinimas“, šiuo metu rengiamas pastatų komplekso Giedraičių g. 8 kapitalinio remonto projektas.

Valstybė tinkamo dėmesio neskyrė

„Priklausomybės ligų centrams labai ilgą laiką nebuvo skirtas valstybės dėmesys ir lėšos infrastruktūrai gerinti. 2017 m. centrai apjungti į Respublikinį priklausomybės ligų centrą. Pradėta planuoti atnaujinti visų penkių filialų patalpas. Visuose filialuose labai reikia atnaujinti infrastruktūrą, kad sąlygos pacientams ir specialistams atitiktų šiuolaikinius reikalavimus“, – pastebėjo A. Girkontaitė.

Šiuo metu įgyvendinami projektai su ES parama ir valstybės lėšomis, kurie esą leis ištaisyti situaciją, susidariusią ilgą laiką neskiriant pakankamo valstybės dėmesio asmenims, kuriems reikia pagalbos dėl priklausomybių.

Specialistų, norinčių dirbti su šiais pacientais, patikino RPLC atstovė, yra pakankamai. Visi pacientai, atvykstantys į centrą, tai daro savanoriškai ir laukia veiksmingos specialistų pagalbos, visuose filialuose suformuotos pilnos gydytojų, slaugytojų, psichologų ir socialinių darbuotojų komandos.

Ministerija turi planą

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Spaudos tarnybos vyriausiasis specialistas Julijanas Gališanskis „Kas vyksta Kaune“ taip pat tikino, kad nuotraukose užfiksuotos patalpos šiuo metu nenaudojamos ir todėl nekelia grėsmės įstaigos darbuotojų ar pacientų saugumui.

J. Gališanskis taip pat pažymėjo, kad remiantis LR tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo 19 str. 1 d., sveikatos priežiūros įstaigose rūkyti draudžiama. Išeina, gydytis į centrą atvykę kauniečiai formaliai taptų pažeidėjais, pagal Administracinių nusižengimų kodekso 492 str. 1 d. jiems grėstų įspėjimas arba bauda iki 50 eurų.

Įstaigos realijų ir įstatymo raidės neatitiktis bent jau dėl rūkymo akivaizdi, tuo metu ministerija ant stalo deda Arūno Dulkio 2021-ųjų rugpjūtį patvirtintą planą, kurio laikantis 2021-2024 m. priklausomybės ligų gydymo kokybė turėtų pagerėti drastiškai.

„Plane numatoma plėsti priklausomybės ligomis sergančių asmenų poreikius atitinkančias paslaugas savivaldybėse, užtikrinti kompleksinę pagalbą priklausomų asmenų artimiesiems, didinti specializuotų sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumą. Be kita ko, numatoma užtikrinti tolygų kokybiškų paslaugų prieinamumą visuose RPLC filialuose, kelti specialistų kvalifikaciją, plėsti dienos stacionaro paslaugas, atnaujinti RPLC vidinius tvarkos aprašus“, – vardijo J. Gališanskis.

Darbai gali užtrukti

SAM atstovo teigimu, Giedraičių gatvėje esančio RPLC pastato rangos darbai numatyti etapais, atsižvelgiant į galimą lėšų trūkumą. Dabar vykdoma techninio projekto ekspertizė, o 2014–2020 m. ES fondų investicijų lėšos yra ribotos, tad Kauno filialo statinių atnaujinimas gali būti nukeltas į 2021–2027 m. programavimo periodą.

Įgyvendinant ES paramos projektą numatoma suremontuoti avarinės būklės patalpas trečiame ir ketvirtame aukštuose, įrengti liftą ir pritaikyti patalpas neįgaliesiems, pakeisti inžinierinius tinklus, atlikti kitų patalpų kapitalinį remontą bei sutvarkyti aplinką. Užbaigus renovaciją, bendrą Kauno filialo lovų skaičių planuojama padidinti nuo 39 iki 57.

„Visų RPLC filialų pastatų remontui 2019-2022 metais skirta 8,6 mln. eurų ES sanglaudos fondo ir valstybės biudžeto lėšų. Iš jų Kauno filialo pastatų remontui skirta beveik 1,5 mln. eurų“, – nurodė J. Gališanskis.

RPLC Kauno filiale teikiamos ambulatorinės ir stacionarinės paslaugos. A. Girkontaitės duomenimis, pernai ambulatorinės paslaugos čia suteiktos 4007 asmenims, iš jų 409 nepilnamečiams. Stacionare gydėsi 718 pacientų, iš jų 79 nepilnamečiai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA