Dar neapsisprendusiems: Kaunas – Europos kultūros sostinės atidarymo renginių programa | Kas vyksta Kaune

Dar neapsisprendusiems: Kaunas – Europos kultūros sostinės atidarymo renginių programa

„Šviesos ratai“ Vandžiogaloje / Organizatorių nuotr.

Kaunui besiruošiant su trenksmu tapti Europos kultūros sostine, mieste iki pagrindinio atidarymo renginio ir po jo bus organizuojama daugybė performasų, koncertų, instaliacijų. „Kas vyksta Kaune“ pristato dėmesio vertų renginių programą.

12:00 – 13:30 val. „PinoKeys“ pasirodymas, performansas Septyniose skirtingose vietose Kauno mieste praeivių ir žiūrovų lauks ypatingi – ir vis kitokie – pasirodymai. Kūrybiniame procese savo jėgas sujungė menininkai ir žmonės su negaliomis.

13.00; 13.20; 13:40 val. Choreografijos pasirodymas „Butoh. Atminties judesiai“. Įtraukiantis, skatinantis pajausti supantį pasaulį ir save, judesiu atliepti į istorijos vyksmą ir jos žaizdas – keturių šokėjų atliekamas butoh žanro choreografijos pasirodymas kvies žiūrovus prisijungti ir tapti jo dalyviais. Butoh – modernaus šokio žanras, susiformavęs XX a. 6 deš. Japonijoje, kuriam būdingos ryškios tragiškos emocijos, lėti judesiai, siekis priartėti prie pirminės energijos. Šiuos žanro bruožus sujungiantis pasirodymas „Butoh. Atminties judesiai“ kvies judesio menu gilintis į Holokausto temą. Vieta: Požeminė perėja prie Kauno Geležinkelio stoties.

14:00 – 14:30 val. Interaktyvios meno instaliacijos kūrėjai kviečia užsukti ir tapti technologijų bendraautoriais, o į kalbą, sakinius bei įprastas žodžio reikšmes pažvelgti iš naujos perspektyvos. Čia sutiksite robotą-poetą, kuris, įkvėptas jūsų veido bruožų, sukurs unikalų kūrinį. Tuo tarpu klasikiniai literatūros tekstai iš bibliotekos archyvų bus pateikti dirbtinio intelekto algoritmų interpretacijai ir suguls į naujas variacijas. Vieta Kauno miesto Vinco Kudirkos viešoji biblioteka (Laisvės al. 57).

16:00 – 18:00 val. Interaktyvus performansas. Interaktyviame performanse „Sukilimas“ sujungiami skirtingi laikotarpiai, muzikiniai stiliai ir atlikimo technikos. Epochas susies šiuolaikinė eksperimentinė elektroninė muzika, muzikinės technologijos. Kauno kultūros centro mišrus choras „Kamertonas“, vadovas Kęstutis Jakeliūnas, Kauno kultūros centro folkloro ansamblis „Gadula“ ir sutartinių giedotojų grupė „Sasutalas“, vadovas Andrius Morkūnas. Vieta: Kauno kultūros centras, Didžioji salė.

16:00 – 22:00 val. Pasirodymas, instaliacija „Komendanto bunkeryje“ „Į šiuolaikinę tvirtovę“. Pirmą kartą lankytojams atsivers paslaptinga vieta miesto centre. Komendanto bunkeryje vyks sukilimas – virsmas iš carinės tvirtovės į šiuolaikinę, laisvės tvirtovę. Bunkerio prieigos laužais ir šiuolaikine muzika kvies miesto gyventojus sukrusti – sukilti ir žengti į Šiuolaikinę sostinę kartu su Kauno tvirtovės bendruomene. Organizatoriai kviečia apsirengti įvairių laikmečių apranga. Vieta: Perkūno al. 2A, sekiti nuorodas Parodos g. ir Vytauto parke.

16:00 – 23:00 val. Šviesos ir garso ministerija. Kauno valstybinis muzikinis teatras specialiai „Kaunas 2022“ atidarymui paruošė iškilmingą programą. Joje žiba čia puoselėjami žanrai – laukia operų, operečių, miuziklų muzikos koliažas, sintezuotas su šviesos ir spalvų instaliacija ant teatro fasado. Valandos trukmės misterija bus transliuojama su pertraukomis. Vieta: Kauno valstybinio muzikinio teatro pastatas ir jo prieigose esantis Miesto sodas.

19:30 – 20:30 val. Pagrindinis dienos renginys prie „Žalgirio arenos“ – „Sukilimas“. Vakaras, dėl kurio šimtai žmonių iš Kauno, Lietuvos ir užsienio dirbo kelerius metus ir toks šou, kokio Kaunas neregėjo nuo pat savo įkūrimo pradžios. Dėmesio centre – šiuolaikinės muzikos, milžiniškų vaizdo projekcijų ir poezijos sintezė, pasakojanti istoriją apie miestą kaip gyvą, nuolat atsinaujinantį stebuklą. Šios unikalios idėja ir apimtimi programos tikslas – visus ir kiekvieną įtraukti į miesto kūrybos sukilimą. Kviesime atidarymo transliaciją stebėti visoje Europos Sąjungoje ir visame pasaulyje ir taip pasitelkti kultūrą kuriant naują postpandeminę ateitį. Šou pasiekus kulminaciją programa nuvilnys Kaunu ir kvies pasinerti į unikalų Mitinio Žvėries žaidimą miesto gatvėse.

20:30 – 22:00 val. Prekybos centro koridoriuose išgirsite kompozitoriaus Jievaro Jasinskio šiuolaikinės akademinės muzikos akordus, atliekamus Vytauto Didžiojo universiteto kamerinio orkestro, dirigentas Vytautas Lukočius. Visą tai lydės ir papildys, būtent šiai progai, šiuolaikinio cirko artistų iš Lietuvos ir Estijos kuriama kompozicija. Oro akrobatai kartu su orkestru sveikins lankytojus tapus viena didele Europos scena. Vieta: Kauno „Akropolis“

20:30 – 23:00 val. Vos pasibaigus didžiajam atidarymo renginiui, ši vieta taps švyturiu, kelrode žvaigžde miestą patirti pasiryžusiems šventės dalyviams. Šviesos spindulys rems debesis, ir bus matomas iš tolimiausių miesto vietų, o efektingos instaliacijos puoš ne tik bažnyčios fasadą, bet ir jos vidų. Finalinis šventės akcentas ir jo muzikinis išpildymas patikėtas Kauno valstybiniam chorui. Vieta: Kauno Kristaus prisikėlimo bazilika

20:30 – 01:00 val. Einančius V. Putvinskio gatve, prie funikulieriaus pasitiks snaudžiantis ir nuo miesto šurmulio vis pabundantis žvėris – tai šviesos ir garsų instaliacija. Laiptai, vedantys į Prisikėlimo baziliką („Šilelio“ laiptai), taps milžiniško žvėries kūnu. Vieta: V. Putvinskio g. (Prie funikulieriaus ir Šilelio laiptų, vedančių į Prisikėlimo bažnyčią).

Platesnę renginių programą rasite ČIA.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA